Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 20:58

Αναστολές εργασίας και επιδόματα σε εργαζομένους - Τα 6 μέτρα και οι δικαιούχοι

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

bar2Για τέταρτη ημέρα η Ελλάδα καταγράφει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού με 35.580 μολύνσεις σε 24 ώρες, τις περισσότερες που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας.Τις προηγούμενες τρεις ημέρες η χώρα κατέγραψε άλλα τρία αρνητικά ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων. Την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 9.284 κρούσματα, την Τρίτη οι ημερήσιες μολύνσεις σκαρφάλωσαν στις 21.657 και την Τετάρτη εκτινάχθηκαν στις 28.828. Ο αριθμός των ασθενών σήμερα 30.12 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 636 και οι θάνατοι 72. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η θετικότητα έχει ξεπεράσει το ποσοστό που οδήγησε την Ελλάδα στο δεύτερο πολύμηνο lockdown. Πιο αναλυτικά, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώνεται στο 8,38%, ενώ συνολικά πραγματοποιήθηκαν 424.682 τεστ, εκ των οποίων τα 60.693 είναι PCR και τα 363.989 είναι rapid.

 Βάσει αυτών των δεδομένων και των περιορισμών που επιβλήθηκαν χθες για την ανάσχεση της πανδημίας τα υπουργεία Οικονομικών,  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται αναστολή συμβάσεων εργασίας και επιδόματα για τον μήνα Ιανουάριο σε εργαζόμενους στην εστίαση και τα τα κέντρα διασκέδασης. Παράλληλα εφαρμόζεται υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό έως και 50% του εργατικού δυναμικού, «σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας»

 Αναλυτικά:

1.Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ)  για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ).  Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις  για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.

2. Χορηγείται  αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021  με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.

3.Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που  δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.  Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.

4.Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ . Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.

5. Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

6. Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

«Οι νέες πρωτοβουλίες για την προστασία των θέσεων εργασίας -στο πλαίσιο των νέων μέτρων που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την συγκράτηση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.-  οριστικοποιήθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη». 

Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε. Ισχύουν επίσης οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού που θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τα υπουργεία, κλείνουν υπενθυμίζοντας πως από 1/1/2022 τίθεται σε εφαρμογή για νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα, κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο», επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1200 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και για 600 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης, με το ποσό να ισοκατανέμεται μεταξύ επιχείρησης και νεοπροσλαμβανομένου. «Έτσι κινητροδοτούνται αφενός οι νέοι να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου οι εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.»

Και:  Αναστολή εργασίας: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των 534 ευρώ - Αναλυτικά οι ΚΑΔ (Πίνακες)  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2021 18:04

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση