Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2021 19:49

Ιρίνα Καραμάνος, η ελληνικής καταγωγής σύντροφος του νέου προέδρου της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

karamanosΗ 32χρονη ελληνικής καταγωγής Ιρίνα Καραμάνος, φεμινίστρια, ανθρωπολόγος, σύντροφος του νεοεκλεγμένου προέδρου της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς* ● Η επικράτησή του στις εκλογές είναι αποτέλεσμα των πολλών μαχητικών κινημάτων που συστρατεύτηκαν σε αυτήν την υποψηφιότητα, όπως το μαθητικό, το φοιτητικό και ιδίως το γυναικείο: η ψήφος των γυναικών, ιδίως κάτω των 30 ετών, ήταν καταλυτική για τη νίκη.

Η Ιρίνα Καραμάνος, είναι μια νέα που σφυρηλατήθηκε στους κοινωνικούς αγώνες και ηγείται του Φεμινιστικού Μετώπου. Είναι από αυτές τις μάχες, όπως λέει στην «Εφ.Συν.», που θα δώσει πλάι στον Μπόριτς και μαζί με τα κοινωνικά κινήματα την κοινή μάχη για τη νέα «ζωή με αξιοπρέπεια» που επαγγέλλονται.

Χριστίνα Πάντζου Περιμένατε αυτήν την ιστορική νίκη;

 

Είναι μέρες χαράς, συγκίνησης, πολλής δουλειάς. Αυτή η νίκη είναι προϊόν της συλλογικής δουλειάς, του ευρύτατου διαλόγου με όλες τις κοινότητες, του ότι αφουγκραστήκαμε τα κοινωνικά αιτήματα. Είναι το επιστέγασμα των πολλών εκδηλώσεων των τελευταίων ετών που εξέφραζαν την ελπίδα για κοινωνική αλλαγή. Αποτέλεσμα των πολλών μαχητικών κινημάτων που συστρατεύτηκαν σε αυτήν την υποψηφιότητα, όπως το μαθητικό, το φοιτητικό και ιδίως το γυναικείο: η ψήφος των γυναικών, ιδίως κάτω των 30 ετών, ήταν καταλυτική για τη νίκη. Αυτές οι εκλογές είναι απόδειξη ότι η Χιλή θέλει βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές.

 Μοιράζεστε πολιτική στράτευση και προσωπική ζωή με τον εκλεγμένο πρόεδρο, Γκαμπριέλ Μπόριτς. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που τον ξεχωρίζουν;

Ο Γκαμπριέλ είναι πολύ έντιμος και ειλικρινής. Πάντα πολύ κριτικός με τον ίδιο τον εαυτό του. Ενα άτομο που διαβάζει πολύ Ιστορία κι έτσι έχει μια ιστορική προοπτική για όσα συμβαίνουν στη Χιλή, ήδη από τότε που πολύ νέος άρχισε να μετέχει στα κινήματα. Ενας εξαιρετικός πολιτικός με τεράστια ικανότητα διαλόγου, ενσυναίσθησης, κατανόησης των κοινωνικών διεκδικήσεων. Επιπλέον έχει και μια ηρεμία, μια ψυχραιμία και μια ματιά όχι συγκυριακή αλλά συνολική των πολιτικών διεργασιών.

Μοιραζόμαστε το πάθος για κοινωνική δικαιοσύνη και κυρίως έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι υπηρετούμε μια ιστορική διαδικασία αλλαγής. Εμείς δεν θέλουμε να έχει σημασία το πρόσωπο, ο Γκαμπριέλ ως Γκαμπριέλ, γιατί εκείνος ξέρει ότι είναι ένα όχημα για πολιτικές διαδικασίες που θα βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτό τον κάνει έναν πολύ σπουδαίο ηγέτη.

 Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς έχει δηλώσει πως «Η Χιλή ήταν το λίκνο του νεοφιλελευθερισμού, θα γίνει επίσης ο τάφος του». Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα σε αυτόν τον δρόμο;

Ζούμε μια ιστορική στιγμή κατά την οποία ο νεοφιλελευθερισμός κλείνει έναν κύκλο στη χώρα με την αλλαγή του χουντικού Συντάγματος. Θεσμοί και κανόνες θα αλλάξουν ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε δημόσιες πολιτικές κατοχυρώνοντας κοινωνικά δικαιώματα. Εμείς συμπορευόμαστε με το σχέδιο για το νέο Σύνταγμα που τώρα επεξεργάζεται η Συντακτική Συνέλευση.

Εν αναμονή αυτού του κειμένου, κεντρικό στοιχείο θα είναι η φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίοι πόροι για κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, για ανάκαμψη, για απασχόληση, για τις γυναίκες, για τις ομάδες που περισσότερο το έχουν ανάγκη. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε πως τα δικαιώματα δεν θα εξαρτώνται από το αν έχεις χρήματα για να έχεις πρόσβαση σε Υγεία, Παιδεία, στέγη, συντάξεις. Δηλαδή, να αναλάβει το κράτος να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά προβλήματα ώστε να μην είναι «ατομική» υπόθεση του καθενός.

 Η Ιστορία σας έχει δείξει πως οι προκλήσεις θα είναι τεράστιες. Πώς περιμένετε ότι θα αντιδράσουν οι ελίτ που υπηρετήθηκαν τόσα χρόνια από αυτό το μοντέλο;

Θα είναι δύσκολο σε οικονομικό επίπεδο και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν ευρείες συζητήσεις με όλους: να διαμορφώσουμε έναν χώρο διαλόγου με όλες τις ομάδες, τους επιχειρηματίες και τμήματα που δεν μας ψήφισαν ώστε όλοι να συμβάλουν να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις με ηρεμία και με σταθερότητα.

 Σας ανησυχεί που η νίκη της Αριστεράς συμπίπτει με την πρωτοφανή άνοδο της Ακροδεξιάς στη Χιλή;

Με ανησυχεί πολύ. Κυρίως γιατί η εκστρατεία της Ακρας Δεξιάς προσπάθησε να κατασκευάσει έναν εχθρό στον οποίο να αποδώσει τα προβλήματα. Οπως έγινε, π.χ., με τους μετανάστες. Αλλά για την επισφάλεια της εργασίας των Χιλιανών ευθύνεται το σύστημα που δεν εγγυάται εργασιακή σταθερότητα και όχι ο μετανάστης που αναζητά δουλειά όπως ακριβώς και οι ντόπιοι. Τα προβλήματα είναι συστημικά αλλά η εκστρατεία της Ακρας Δεξιάς τα εκμεταλλεύτηκε φέρνοντας σε αντιπαράθεση τον κόσμο όταν η διεκδίκηση είναι κοινή: αξιοπρεπής ζωή για όλους. Και αυτό προκαλεί διακρίσεις, στιγματοποίηση, ρατσισμό.

borits1 Θα παίξετε ρόλο στην κυβέρνηση, πέραν του ρόλου της Πρώτης Κυρίας, για τον οποίο δηλώνετε πως δεν σας βρίσκει σύμφωνη η λογική του;

Εμείς πιστεύουμε πως τα δημόσια αξιώματα δεν μπορεί να καταλαμβάνονται λόγω συγγενικών ή συζυγικών δεσμών. Διερευνούμε πώς να δώσουμε άλλο περιεχόμενο στον ρόλο της Πρώτης Κυρίας, ώστε να μη διέπεται από τη λογική ότι «έχουμε μια γυναίκα, ας της δώσουμε έναν χώρο διακοσμητικό για να κάνει φιλανθρωπίες». Θα είχε νόημα αν αποκτούσε περιεχόμενο περισσότερο πολιτικό και διπλωματικό, αν λειτουργούσε για να αρθρώσει σχέσεις ανάμεσα σε υπηρεσίες και θεσμούς (και διεθνείς) για να καταστήσει πιο ορατά κάποια κοινωνικά προβλήματα σε όλες τους τις διαστάσεις. Ενας τέτοιος χώρος ίσως είχε ενδιαφέρον.

 Σας αποκαλούσαν «ακροαριστερούς» και «κομμουνιστές που θα κάνετε τη χώρα Βενεζουέλα». Εσείς πώς αυτοπροσδιορίζεστε και με ποια ευρωπαϊκά κινήματα νιώθετε μεγαλύτερη πολιτική συγγένεια;

Τα της Βενεζουέλας είναι αστειότητες επικοινωνιακής στρατηγικής της Ακροδεξιάς στο πλαίσιο μιας καμπάνιας εκφοβισμού. Εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει πως είμαστε αντίθετοι σε κάθε αυταρχική κυβέρνηση, της Δεξιάς ή της Αριστεράς. Οσο για τις ευρωπαϊκές μας αναφορές, δεν μπορείς να αντιγράψεις εμπειρίες αλλά να τις προσαρμόσεις στα δικά σου δεδομένα. Εχουμε καλές σχέσεις και διερευνήσαμε το μοντέλο των Podemos στην Ισπανία, ιδίως στον τρόπο που κάνουν πολιτική και οργανώνονται μαζί με τα κοινωνικά κινήματα.

Και όταν το 2012 ήρθα στην Ελλάδα, είδα πως και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια συστράτευση με κοινωνικές οργανώσεις, συνδικάτα, κινήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τις πολιτικές του. Αυτό κάναμε και στη Χιλή, προχωρήσαμε χέρι χέρι με τα κοινωνικά κινήματα και τις διεκδικήσεις τους. Γιατί για εμάς είναι σημαντικό να είμαστε «η φωνή των πολλών φωνών».

 Ερχεστε συχνά στην Ελλάδα; Ποια είναι η σχέση σας με την πατρίδα των παππούδων σας;

Οι παππούδες μου ήρθαν από την Εύβοια στη Χιλή στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Ο πατέρας μου ήταν καθηγητής Ιστορίας, υπήρξε πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας και για μία δεκαετία είχε μια εκπομπή στο ραδιόφωνο όπου μιλούσε για την ελληνική φιλοσοφία και μουσική. Με θυμάμαι κάθε Κυριακή να την παρακολουθώ. Δεν κατάφερα να μάθω ελληνικά μαζί του γιατί πέθανε όταν ήμουν μικρή. Σπουδάζοντας στη Γερμανία έκανα μαθήματα ελληνικών για να έρθω στην Ελλάδα να συναντήσω τους συγγενείς μου. Για μένα η Ελλάδα είναι πολύ σημαντική: η κουλτούρα, οι άνθρωποι, η ανθρωπιά που συνάντησα. Κάθε φορά που θέλω να σκεφτώ κάτι καλό, σκέφτομαι την Ελλάδα και μου φτιάχνει η διάθεση.

borits*Σ.Δ. Ο  Γκάμπριελ Μπόριτς, γεννημένος στις 11 Φεβρουαρίου 1986,   είναι ο εκλεγμένος νέος πρόεδρος της Χιλής. Ο Μπόριτς σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Χιλής και ήταν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου της Χιλής το 2012. Ως εκπρόσωπος των φοιτητών, έγινε μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες των φοιτητικών διαδηλώσεων της Χιλής 2011–2013. Ο Μπόριτς εξελέγη δύο φορές στην Βουλή των Αντιπροσώπων ως εκπρόσωπος της περιφέρειας Mαγαγιάνες και Χιλιανή Ανταρκτική, αρχικά ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις εκλογές του 2013 και στη συνέχεια στις εκλογές του 2017 ως μέρος του Ευρέως Μετώπου, ενός αριστερού συνασπισμού που δημιούργησε με πολλά άλλα κόμματα.

Κατά τη διάρκεια της εμφύλιας αναταραχής του 2019 στη Χιλή, ο Μπόριτς ήταν ένας από τους πολιτικούς που διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, η οποία άνοιξε τον δρόμο για ένα δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος. Το 2021 επιλέχθηκε ως ο προεδρικός υποψήφιος του συνασπισμού Aπρουέβο Διγνιδάδ (Apruebo Dignidad, που περιλάμβανε το Ευρύ Μέτωπο, το Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα μικρότερα κινήματα), αφού κέρδισε τις επίσημες προκριματικές εκλογές με το 60% της λαϊκής ψήφου. Στις 19 Δεκεμβρίου 2021, ο Μπόριτς νίκησε τον Χοσέ Αντόνιο Καστ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, συγκεντρώνοντας το 55,9% των ψήφων. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα των Άνδεων, τον Νοέμβριο, ο κ. Καστ είχε καταλάβει την πρώτη θέση με σχεδόν το 28% των ψήφων, ενώ ο κ. Μπόριτς ήταν δεύτερος με σχεδόν το 26%.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως υπόσχεται να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ–, ενώ εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο, στον οποίο αντιμετώπισε τον υποψήφιο της άκρας δεξιάς, τον Χοσέ Αντόνιο Καστ.

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

Πρόκειται να γίνει ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της Χιλής και ο δεύτερος νεότερος ηγέτης κράτους στον κόσμο, καθώς και ο πρόεδρος που εκλέγεται με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην Χιλή. Θα αναλάβει την εξουσία την 11 Μαρτίου 2022. 

Ο Γκάμπριελ Μπόριτς γεννήθηκε στην Πούντα Αρένας το 1986 ως γιος του Λούις Μπόριτς, Κροατικής καταγωγής, χημικού μηχανικού και δημόσιου υπαλλήλου στην Empresa Nacional del Petróleo (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίων) για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και της μητέρας του Μαρίας Φοντ, Καταλανικής καταγωγής.

Χιλή: Έκταση 756.102 τ.χιλ. με μήκος 4.630 χλμ. και μέσο πλάτος 175 χλμ. και πληθυσμό 19.678.363 με το 50% περίπου να είναι λευκοί, ένα 40* μιγάδες και οι υπόλοιποι αυτόχθονες με πλειονότητα από τη φυλή Μαπούτσε. Πρωτεύουσα είναι το Σαντιάγκο με περίπου 6.200.000 κατοίκους. Η Χιλή μετά από αγώνες έγινε επίσημα ανεξάρτητο κράτος το 1818. Κατά τον 20ο αιώνα, η χώρα γνώρισε ολοκληρωτικό καθεστώς για δεκαεπτά συνεχή έτη (1973-1990), το οποίο άσκησε έντονη βία και απαγορεύσεις στο μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας. Σήμερα, ο εκδημοκρατισμός της χώρας έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Χιλή θεωρείται παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αν και το δημόσιο χρέος της παραμένει σχετικά υψηλό, η Χιλή ανθεί οικονομικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Σε τοπικό επίπεδο, η Χιλή βρίσκεται στις πρώτες θέσεις σε τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης, το βιοτικό επίπεδο και την οικονομική ελευθερία και κατέχει το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Λατινική Αμερική. Σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 26η θέση και θεωρείται η χώρα με τη λιγότερη διαφθορά στην ευρύτερη περιοχή.  

Η τοπογραφική της μορφή από ανατολή προς δύση, με την οροσειρά των Άνδεων, τη μεγάλη Κεντρική Κοιλάδα και τις παραλιακές χαμηλές λοφοσειρές, καθώς και τα φιόρδ στο νότο, είναι υπεύθυνη για την παρουσία μίας πληθώρας μικροκλιμάτων και τοπικών συνθηκών. Γενικά, και σύμφωνα με την κλιματική ταξινόμηση του Köppen, στη Χιλή διακρίνονται επτά κλιματικοί τύποι. Το ερημικό κλίμα κυριαρχεί στο βορρά με την έρημο Ατακάμα, ενώ νοτιότερο το κλίμα είναι ημίξηρο ή ξηρό. Στη περιοχή του Σαντιάγο επικρατεί ο μεσογειακός κλιματικός τύπος, ενώ στις νότιες περιοχές καταγράφεται το εύκρατο. Νοτιότερα έχουμε το ημίξηρο κλίμα της Παταγονίας, ενώ στη Γη του Πυρός επικρατεί το υποπολικό. Το Νησί του Πάσχα έχει υποτροπικό κλίμα, ενώ η Χιλιανή Ανταρκτική χαρακτηρίζεται από τον πολικό τύπο. Πριν την άφιξη των Ισπανών αποίκων τον 16ο αιώνα, η βόρεια Χιλή βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Ίνκας ενώ στο κεντρικό και νότιο τμήμα κατοικούσαν πληθυσμοί της φυλής Μαπούτσε. (Στοιχεία από τη Βικιπαίδεια).

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 02:39
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση