Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 15:42

Μπιλ Γκέιτς: Η «μεγαλύτερη ανησυχία» του για το 2022 που «ίσως εκτροχιάσει την πρόοδο»

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

bill GatesΟ Μπιλ Γκέιτς είναι ως επί το πλείστον αισιόδοξος για το 2022. Ωστόσο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Microsoft εξακολουθεί να έχει κάποιες ανησυχίες για τη νέα χρονιά. 

Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο blog του, με τίτλο «Λόγοι αισιοδοξίας μετά από μία δύσκολη χρονιά» (Reasons for optimism after a difficult year), ο ίδιος έκανε διάφορες «ρόδινες» προβλέψεις για την επόμενη χρονιά - από την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού έως την επερχόμενη άνοδο του metaverse. 

Ωστόσο, όπως προβλέπει ο ίδιος, ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που δεν είναι άλλο από την έλλειψη εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, ίσως εκτροχιάσει την πρόοδο ανθρώπων και χωρών: «Είναι ένα από τα ζητήματα για τα οποία ανησυχώ περισσότερο για το 2022» έγραψε. 

Όπως σημειώνει ο Γκέιτς, οι δημόσιοι θεσμοί πρέπει να γίνουν βασικοί πρωταγωνιστές σε «μάχες» της ανθρωπότητας, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ή η αποτροπή της επόμενης πανδημίας. 

«Αν οι άνθρωποί σου δεν σε εμπιστεύονται, δεν πρόκειται να υποστηρίξουν τις μεγάλες νέες πρωτοβουλίες. Κι όταν εμφανιστεί μια μεγάλη νέα κρίση, είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθήσουν την καθοδήγηση που είναι αναγκαία για τηις οδηγίες που είναι αναγκαίες για να περάσει η καταιγίδα» σημείωσε. 

Τέτοια έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ιδιαίτερα εμφανής από το ξέσπασμα της πανδημίας: Η παραπληροφόρηση για την Covid εξαπλώθηκε τόσο σε ΗΠΑ όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, επηρεάζοντας τα ποσοστά εμβολιασμών και τελικά καθυστερώντας το τέλος της πανδημίας. 

Στο κείμενό του, ο Γκέιτς σημειώνει πως η 24ωρη ενημέρωση, οι πολιτικά υποκινούμενες ειδήσεις και τα social media έπαιξαν ρόλο στη «διόγκωση τού διχασμού». Ο ίδιος προσθέτει πως οι κυβερνήσεις χρειάζεται να παρέμβουν για ρυθμιστικούς κανόνες στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να αποτραπεί ή να περιοριστεί η παραπληροφόρηση. 

Ο Γκέιτς εκφράζει ανησυχία πως ελλείψη άμεσης παρέμβασης, οι Αμερικανοί ίσως καταλήξουν να εκλέγουν πολιτικούς που δημόσια εκφράζουν και ενθαρρύνουν την  πολιτική δυσπιστία, κάτι που ίσως προκαλέσει «ακόμη μεγαλύτερη απογοήτευση στους πολίτες». 

Πρόκειται για πρόβλημα με δύσκολη λύση, παραδέχεται ο Γκέιτς: «Κάπου εδώ συνήθως εκθέτω τις ιδέες μου για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα. Η αλήθεια είναι πως δεν έχω απαντήσεις» τόνισε. 

Με πληροφορίες από CNBC

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2021 15:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση