Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 12:35

Εννέα βιντεάκια για όσους θέλουν αλλά δεν μπορούν να επισκεφτούν στο Κυκλαδικής την έκθεση ΚΑΛΛΟΣ, Η ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

kallosΣτο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζεται έως 16 Ιουανουαρίου 2022 η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ, Η Υπέρτατη Ομορφιά", που δημιούργησε ο πρώην Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης Καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και επιμελούνται ο ίδιος και ο Επιμελητής Αρχαιοτήτων, Δρ Ιωάννης Δ. Φάππας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της L’Oréal.  Μέσα από μια σειρά πάνω από 300 εμβληματικών αρχαιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζονται οι διάφορες πτυχές της έννοιας του «Κάλλους» στην καθημερινή ζωή και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας.

Η  επιλογή της γεωγραφικής προέλευσης των αντικειμένων έγινε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια: τα εκθέματα προέρχονται από ολόκληρη τη μητροπολιτική και νησιωτική Ελλάδα για να γίνει έτσι κατανοητή η συμμετοχή των περισσότερων πόλεων της ελληνικής αρχαιότητας και η διάχυση της έννοιας του Κάλλους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης αντίστοιχο αριθμό αρχαιοτήτων από τη Μεγάλη Ελλάδα για να μπορέσει ο επισκέπτης να κατανοήσει το φαινόμενο της διασποράς της έννοιας του Κάλλους και στις αποικίες της Δύσης.  

Η έκθεση περιλαμβάνει αντικείμενα από το Μουσείο του Βατικανού, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Φλωρεντίας, της Νάπολης, της Ρώμης, της Μπολόνια, της Βενετίας, των Συρακουσών, της Κατάνια και το Εθνικό Αρχαιολογικό Πάρκο της Όστια. Από την αρχική επιλογή εξακοσίων εκθεμάτων προκρίθηκαν τελικά τριακόσια, καθώς η μουσειολογική μελέτη  απαιτούσε την επιλογή εκείνων που ενίσχυαν καλύτερα τις ενότητες, ώστε να γίνουν αυτές κατανοητές στο κοινό.

Τα εκθέματα που επιλέχθηκαν χρονολογούνται κυρίως από τον 7ο έως και τον 1ο αι. π.Χ., δηλαδή από την Αρχαϊκή έως και την Ελληνιστική περίοδο και συμπληρώνονται  από ελάχιστα έργα των ρωμαϊκών χρόνων, σε περιπτώσεις όπου πρωτότυπα έργα των προηγούμενων περιόδων έχουν σωθεί μόνο σε αντίγραφα.

Ένα σχετικό άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη  «Κάλλος» που διασπάται και ανασυντίθενται  

Και ακολουθούν τα 9 βίντεο

Κάλλος, εισαγωγή: Η υπέρτατη αρχαιοελληνική ομορφιά  

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Θεϊκό και Δαιμονικό κάλλος  

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Αρχαϊκό και κλασικό κάλλος

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Ωραίοι άωροι  

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Αρπαγές κάλλους και συνευρέσεις

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Αθλητικό κάλλος

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Ηρωικό κάλλος

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Καλλιστεία θεοτήτων

ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά | Θεϊκό και Δαιμονικό κάλλος  

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 02:36
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση