Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 17:55

Χριστουγεννιάτικη βιβλιοθεραπεία, με τρία εξαιρετικά βιβλία + μία Κομψή Θεραπεία

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ets59Προτάσεις για καθαρόαιμα επιστημονικά ή εκλαΐκευμένα βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα και που ξεχώρισαν.

Frank Snowden, Επιδημίες και κοινωνία: Στο συγκλονιστικό βιβλίο του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδ. Πατάκη άριστα μεταφρασμένο και επιμελημένο, ο κορυφαίος ιστορικός των επιδημιών ακολουθεί τα περίπλοκα νήματα που συνδέουν τη συνεξέλιξη των μολυσματικών μικροοργανισμών και των ανθρώπων

William Dunham, Το μαθηματικό σύμπαν: Ενα ταξίδι μέσα από σημαντικά ορόσημα και σπουδαίες μορφές των μαθηματικών: σε αυτή τη γοητευτική ξενάγηση στο σύμπαν των μαθηματικών ιδεών, ο συγγραφέας παρουσιάζει εμβόλιμα τα επιστημονικά πορτρέτα από τη ζωή και το έργο ορισμένων κορυφαίων μαθηματικών

Jan Mohnhaupt, Ζώα στον εθνικοσοσιαλισμό: Ενα καλογραμμένο και πολύ επίκαιρο δοκίμιο που επιχειρεί, μέσω της ιστορικής έρευνας, να διαφωτίσει την αξιοπερίεργη και ιδιαίτερα αινιγματική φιλοζωία των ναζί.

Πατώντας  efsyn.gr/epistimi  θα εμφανιστεί το άρθρο του Σπύρου Μανουσέλη 

komphi2Και το 4ο έξτρα, το βιβλίο "Η Κομψή θεραπεία" - Δαμάζοντας τις φυσικές άμυνες του ανθρώπινου οργανισμού, (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης στη σειρά Κοινωνία και Ιατρική) που φίλοι/ες που το διάβασαν κι ενθουσιάστηκαν, εξ ου και η αναφορά του στο παρόν άρθρο. 

Η παρουσίαση του Σπύρου Μανουσέλη στην ΕτΣ τον Νοέμβριο του 2020.

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι ικανότητα του ανθρώπινου σώματος να καταπολεμά τις ασθένειες και να αυτοθεραπεύεται συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της εξέλιξης της έμβιας κατάστασης, κυριολεκτικά ένα βιολογικό θαύμα.

Τόσο η ζωική όσο και η ανθρώπινη υγεία βασίζονται και, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από έναν πανίσχυρο και ευέλικτο βιολογικό μηχανισμό, το ανοσιακό μας σύστημα, που δημιουργεί την ικανότητα της ανοσίας. Μια εκπληκτική ικανότητα που προκύπτει από την ενεργοποίηση ενός εκτεταμένου δικτύου από εξειδικευμένα κύτταρα, ρυθμιστικές πρωτεΐνες και γονίδια ειδικού σκοπού, που από κοινού συγκροτούν έναν περίτεχνο αμυντικο-επιθετικό μηχανισμό, ο οποίος εργάζεται ακάματα για την εύρυθμη λειτουργία και προστασία του οργανισμού μας.

Αν αυτό ισχύει, τότε το ανοσιακό μας σύστημα είναι ο θεματοφύλακας του μυστικού της καλής μας υγείας. Ενα μυστικό που, μέχρι πριν μερικά χρόνια, παρέμενε επτασφράγιστο για την επιστημονική γνώση.

Αν και η πειραματική διερεύνηση των εμφανών ανοσιακών μηχανισμών και τα πρώτα δειλά βήματα για την ιατρική τους εκμετάλλευση ξεκίνησαν κατά τα τέλη του 18ου αιώνα, μόνο τις τελευταίες δεκαετίες επήλθε η αναγκαία επιστημονική τομή για την ουσιαστική κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του συγκεκριμένου συστήματος.

Το βιβλίο του Daniel Davis, ανασυγκροτώντας την πορεία των ερευνών που οδήγησαν στις πιο πρόσφατες κατακτήσεις της σύγχρονης Ανοσολογίας, μας προσφέρει μια εύληπτη και κυρίως γοητευτική ιστορία τόσο των εντυπωσιακών επιτυχιών όσο και των σοβαρών αποτυχιών της Ανοσολογίας και των ιατρικών εφαρμογών της.

Περιγράφοντας τη μεγάλη επιστημονική επανάσταση των δυο τελευταίων δεκαετιών στην Ανοσολογία, ο συγγραφέας δεν προσπαθεί να συγκαλύψει τα σημαντικά κενά ή τις ακόμα σκιώδεις περιοχές στην κατανόηση των ανοσιακών μηχανισμών που επιτρέπουν στο ανθρώπινο σώμα να αντιμετωπίζει με μεγάλη επιτυχία τις περισσότερες μικροβιακές και ιογενείς απειλές.

Πρόκειται για εγγενείς βιολογικούς μηχανισμούς που βασίζονται στη ικανότητα διάκρισης -σε μοριακό επίπεδο- του «ιδίου» από «ξένο» και, κατόπιν, στην κινητοποίηση των κατάλληλων -τις περισσότερες φορές, αλλά όχι πάντοτε!- ανοσιακών αποκρίσεων για την καταστροφή των στοιχείων που, ορθά ή εσφαλμένα, αναγνωρίζονται ως «εξωγενή» και άρα ως απειλές για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Ο Daniel Davis στο βιβλίο του, που κυκλοφορεί άριστα μεταφρασμένο και επιμελημένο από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, καταγράφει όλο το πλέγμα των απίστευτων συμπτώσεων, κλινικών παρατηρήσεων, ερευνητικών αναζητήσεων, αποτυχιών, επιστημονικών αντιπαραθέσεων και θριάμβων που μας επέτρεψαν να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το ανοσιακό μας σύστημα και το πώς αυτό επηρεάζεται, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο πιστεύαμε, από «εξωγενείς» παράγοντες όπως το στρες, ο ύπνος, η ηλικία, η νοητική μας κατάσταση, ανοίγοντας τον δρόμο για μια διαφορετική ανοσολογική προσέγγιση στην ιατρική πρακτική. 

daniel davis

Ο Daniel Michael Davis (γεννημένος το 1970) είναι καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και έχει διδακτορικό στη φυσική από το Πανεπιστήμιο Strathclyde. Συνεργάζεται με τον Jack Strominger στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Περιεχόμενα

Σημείωση προς του ειδικούς επιστήμονες
Επισκόπηση
Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ
Μικρά βρόμικα μυστικά
Το κύτταρο που σημαίνει τον συναγερμό
Συγκράτηση και έλεγχος
Μια εμπορική επιτυχία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων
Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΜΕΣΑ ΜΑΣ
Πυρετός, στρες κι η δύναμη του νου
Χρόνος και Διάστημα
Τα κύτταρα-φύλακες
Φάρμακα του μέλλοντος
Επίλογος
Ευχαριστίες
Σημειώσεις
Ευρετήριο

Τιμή: 16.20€

Χρονολογία: Ιούλιος 2020

Κατηγορία: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γλώσσα πρωτοτύπου: ΑΓΓΛΙΚΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 13:59
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση