Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 20:01

Στο μυθιστορηματικό εργαστήριο της Ζυράννας Ζατέλη που ζει για να γράφει

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

zateli Από όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που γράφουν μυθιστορήματα τα βιβλία της Ζυράννας Ζατέλη ( Σοχός Θεσ/νίκης, 1951) μου αρέσουν πιο πολύ από όλα τα άλλα που έτυχε να διαβάσω τα τελευταία 25 χρόνια περίπου.

Μέσα τους χανόμουνα κυριολεκτικά ζώντας σε ένα πλήρη ζατελικό κόσμο που τον υπονόμευε μόνο ένα χάος στην καρδιά του. Από αυτούς τους κόσμους που μέσω του αίματος γεννάνε εξ αρχής ασυνήθιστα οικείους ανθρώπους σε αναζήτηση σχέσεων έξω από τα καθιερωμένα που με ενθουσίαζαν, τόσο ώστε πολύ θά'θελα να τις ζούσα κι εγώ ως κάποιος από τους ήρωές της.

Κι αυτό γιατί ένιωθα να πλανάτε στον αέρα με ένα εξαίσιο τρόπο, αυτό που συνήθως ξεχνάμε στην καθημερινή μας ζωή, ότι δηλαδή αυτή η άπιαστη κυρία είναι μία παράσταση θανάτου είτε στη σκηνή αυτού που μας συστήνεται ως παράδεισος μέσα στην κόλαση, είτε το ανάποδο. Μιλάμε για σκηνές δηλαδή, όπου το πραγματικό γεννάει το φανταστικό και παράλληλα γεννιέται απ'αυτό με ένα τρόπο όμως μαγικό που στην περίπτωση της Ζατέλης με συγκινούσε πρωτόγνωρα. Κι αυτή δεν οφειλόταν στην όποια πλοκή αλλά στα ψήγματα αλήθειας του κόσμου που κατάφερνε η Ζατέλη να ανακαλύπτει καθ'οδόν της συγγραφής των έργων της και μου τα κοινωνούσε με ένα τρόπο συναρπαστικό ώστε να τις βιώνω και ως δικές μου ακόμα και μετά το τέλος της ανάγνωσης.

 Εδώ  η σελίδα με στοιχεία από το βίο της και τα έργα της στη βάση της Βιβλιονέτ.

Εδώ  μία αναφορά του εκδοτικού οίκοι Καστανιώτη που πριν λίγες μέρες εξέδωσε το τελευταίο της μυθιστόρημα "Ορατή σαν αόρατη"

Κι  εδώ  το podcast της συζήτησης του Νίκου Μπακαουνάκη με τη κα. Ζατέλη για το καινούργιο μυθιστόρημά της.

Διαβάστηκε 572 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 07:47
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση