Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 15:16

"Τι θέλει να μας πει ο νικημένος στρατιώτης;", του Στράτου Μάκρα, από το fb.

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
makras4Καλημέρα και καλό μήνα!
Τον Ιούνιο του 1625 ο στρατός των Κάτω Χωρών παρέδωσε στο στρατό των Ισπανών την ολλανδική πόλη Μπρέντα ύστερα από πολιορκία που κράτησε 4 μήνες. Η παράδοση των κλειδιών της πόλης έγινε με εξαιρετικά ήπιο, για την εποχή, τρόπο και ο τότε πάπας, συνεχάρη τον στρατηγό των Ισπανών, Γενοβέζο ευγενή Αμπρόζιο Σπινόλα «που δεν έβαψε τα χέρια του με το αίμα των αιρετικών».
Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ανέβηκε στη Μαδρίτη ένα θεατρικό έργο του Καλντερόν Ντε Λα Μπάρκα με θέμα την πολιορκία της Μπρέντα. Εκεί ακούγεται και η, παροιμιώδης πια, φράση « Το μεγαλείο του ηττημένου καθορίζει την δόξα του νικητή» που λέει ο Σπινόλα στον Ιουστίνο του Νασάου, στρατηγό των αντιπάλων του.
 Ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Ντιέγκο Βελάσκεθ ήταν τότε νεαρός και μάλλον παρακολούθησε το έργο του Καλντερόν.
velázquezΕννιά χρόνια αργότερα φιλοτέχνησε τον τεράστιο και περίφημο πίνακα, « Η Παράδοση της Μπρέντα» (1634-35). Λάδι σε μουσαμά. 3,8Χ3,71 μέτρα, που βρίσκεται στο Πράδο στη Μαδρίτη.
Από αυτόν τον πίνακα διάλεξα να κάνω ένα πολύ μικρό κομμάτι. Ανάμεσα στο πλήθος των στρατιωτών, ένας από τους ηττημένους, δεν κοιτάζει τους πρωταγωνιστές της παράδοσης της πόλης αλλά κοιτάζει εμάς κατάματα, σαν να θέλει κάτι να μας πει.
Σ.Δ. Ο Ντιέγο Ροδρίγκεθ ντε Σίλβα ι Βελάθκεθ (Σεβίλλη, 1599-Μαδρίτη, 1660) είναι ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ, γνωστός κυρίως για τις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ως καλλιτέχνης της αυλής του βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου Δ´. Αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία της τέχνης, με σημαντική επίδραση στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ειδικότερα στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού. Νεαρός μαθήτευσε για πέντε χρόνια στο εργαστήριο του Φρανθίσκο Πατσέκο (1564-1644), ο οποίος αν και υπήρξε μέτριος ζωγράφος της σχολής του μανιερισμού, ήταν καλός δάσκαλος, με κατάρτιση σε καλλιτεχνικά θέματα αλλά και γνωριμίες με καλλιτέχνες και λόγιους της Σεβίλλης. Το 1618 ο Βελάθκεθ παντρεύτηκε την κόρη του δασκάλου του.
Το 1635 ο Βελάθκεθ παραδίδει έναν από τους πρώτους αμιγώς ιστορικούς πίνακες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ζωγραφικής, τον «Η παράδοση της Μπρέντα». Ο πίνακας αποφεύγει τα μυστικά νοήματα, κυριαρχεί ειρηνική διάθεση και ο αντίπαλος αναγνωρίζεται ως «ο σημαντικός άλλος». Η διάθεση του ζωγράφου βρίσκεται έξω από την κυνική προοπτική της ιστορίας που η απληστία, η πλεονεξία, ο χρυσός και η εξουσία επισκιάζουν κάθε της βήμα. Η διάθεση της νέας εξουσίας προβάλλει νέες συνθήκες, προ πάντων τη διάσωση του ηττημένου, προστασία χωρίς ταπείνωση. Για μια στιγμή όλα δείχνουν να βρίσκονται έξω από τον φόβο και τη βία, οι καινούργιες δεξιότητες βρίσκονται στην πειθώ, τον διάλογο και την ευαισθησία.
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 09 Δεκεμβρίου 2021 01:48
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Τελευταία άρθρα από τον/την Λάκης Ιγνατιάδης

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση