Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 19:07

«Η Ψυχή του νερού»: Το τεράστιο λευκό κεφάλι στο λιμάνι της Νέας Υόρκης που καλεί σε σιωπή και περισυλλογή

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

nero«Κλείστε τα μάτια και κοιτάξτε μέσα σας, γιατί κρύβετε μια εκπληκτική ομορφιά».

Ένα πανύψηλο άγαλμα ενός γυναικείου κεφαλιού με τον δείκτη να πιέζει τα χείλη βλέπει τώρα το Μανχάταν κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, καλώντας τη χαοτική μητρόπολη να σταματήσει και να ακούσει.

«Το νερό, όταν κινείται, κάνει έναν ιδιαίτερο ήχο, πολύ ιδιαίτερο», δήλωσε ο καλλιτέχνης Jaume Plensa με έδρα τη Βαρκελώνη.

 

Το πανύψηλο γλυπτό ενός γυναικείου κεφαλιού με τον δείκτη του χεριού να πιέζει τα χείλη κοιτάζοντας το Μανχάταν κατά μήκος του ποταμού Χάντσον, καλεί τη χαοτική μητρόπολη της Νέας Υόρκης να σταματήσει και να ακούσει.

Το μήνυμα του έργου «Η Ψυχή του Νερού» ύψους 24 μέτρων - το μεγαλύτερο έργο του Πλένσα μέχρι σήμερα - είναι «να σιωπήσουμε και να ακούσουμε τον θόρυβο του νερού που μας μιλάει», λέει ο ίδιος σε συνέντευξη.

Το κατάλευκο κεφάλι έχει τρομερή θέα στον ποταμό, μπροστά από ένα δάσος πολυόροφων κτιρίων στην ταχέως αναπτυσσόμενη προκυμαία του Τζέρσεϊ Σίτι. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Γκρίνουιτς Βίλατζ και σε απόσταση περίπου έξι χλμ από το Άγαλμα της Ελευθερίας, τον διάσημο φύλακα του λιμανιού.

Ένα πρωί, πριν από λίγες μέρες, όταν ο Πλένσα είδε το έργο πλήρως συναρμολογημένο για πρώτη φορά, η έκκληση για σιωπή που «διέδιδε» το γλυπτό ανταγωνιζόταν τα βουητά των μηχανών ντίζελ από τον κοντινό τερματικό σταθμό Χομπόκεν, τον βρυχηθμό των ελικοπτέρων και τα κλάματα και γέλια των παιδιών που έκαναν βόλτα με τα καροτσάκια κατά μήκος του ποταμού.

Αλλά αυτοί δεν είναι οι θόρυβοι στους οποίους απευθύνεται το έργο, σύμφωνα με τον Πλένσα.

«Μιλάω για τον θόρυβο πληροφοριών και μηνυμάτων προς εμάς», λέει στη Galerie Lelong Co της Νέας Υόρκης, όπου θα ανοίξει μια έκθεση νέων έργων στις 29 Οκτωβρίου.

nero2Ο Πλένσα είναι 66 ετών και του ανατέθηκε να δημιουργήσει το έργο αυτό πριν από περίπου δύο χρόνια από τους LaFrak και Simon Property Group, οι οποίοι κάνουν έργα για την ανάπτυξη της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του οικοπέδου όπου βρίσκεται το έργο «Η Ψυχή του Νερού».

Απεικονίζοντας ένα πραγματικό πρόσωπο του οποίου η εικόνα σαρώθηκε, το έργο κατασκευάστηκε από ρητίνη πολυεστέρα, υαλοβάμβακα και μαρμάρινη σκόνη στο στούντιο του Πλένσα στην Βαρκελώνη και στάλθηκε σε 23 κοντέινερ, το καθένα μήκους 12 μέτρων, στο Τζέρσεϊ Σίτι για συναρμολόγηση.

Δεν είναι ένα μήνυμα στο Μανχάταν 

Ο Πλένσα λέει ότι το γλυπτό δεν στέλνει μήνυμα στο Μανχάταν και δεν μας λέει να σωπάσουμε, αλλά σιωπηλά καλεί για ησυχία.

 Όπως πολλά από τα έργα του, συμπεριλαμβανομένων αρκετών νέων κομματιών στην Galerie Lelong, το «Η Ψυχή του Νερού» είναι το μακρόστενο κεφάλι μιας γυναίκας με κλειστά μάτια.

«Σε πολλά έργα μου λέω στον θεατή: Κλείστε τα μάτια σας και κοιτάξτε μέσα σας, γιατί κρύβετε μια εκπληκτική ομορφιά», λέει.

Τα κομμάτια του περιλαμβάνουν κυρίως γυναίκες επειδή, λέει, βλέπει τη ζωή και τον κόσμο ως θηλυκά, ενώ «τα αγόρια είναι απλώς ένα ατύχημα - ένα πολύ ωραίο ατύχημα, αλλά ένα ατύχημα».

Το έργο «Η Ψυχή του Νερού» είναι καλύτερα ορατό από το ποτάμι, όπως λέει.

«Είναι ένα έργο που αποδίδει φόρο τιμής στο νερό και μέσα στο νερό μπορείτε να το απολαύσετε περισσότερο», προσθέτει.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 00:49

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση