Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 05:42

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

ethiniki1Ως γνωστόν την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την άρνηση στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε εκείνη την μέρα από τον Ιταλό πρέσβυ στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και η είσοδος της χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων.

 Για όποιον ενδιαφέρεται, μια προσέγγιση του διπλωματικού και στρατιωτικού παρασκηνίου αυτής της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα όπως την παρουσίασε η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, εδώ.

Και το τραγούδι"Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά", στίχοι Μίμη Τραϊφόρου, μουσική Μιχάλη Σογιούλ,με τη Σοφία Βέμπο, που εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα εκείνων των ημερών και γι'αυτό ταιριάζει σε κάθε εορταστική εκδήλωση αυτής της επετείου. Πάντως, απ'όσο θυμάμαι ως μαθητής, αλλά και ως καθηγητής, καμία τέτοια εκδήλωση δε με έκανε να νιώσω μια αγάπη για την πατρίδα. Μια αγάπη, που από άλλους δρόμους και έργα, και εξ αιτίας άλλων συμβάντων και ιστοριών αισθάνθηκα να μου θερμαίνει την καρδιά και να με δένει με κάποιους ανθρώπους.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2021 11:01
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση