Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 19:25

Τα νέα μαθήματα του mathesis που ξεκινούν τον Οκτώβριο

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mathesis4Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Μία ακόμα χρονιά ξεκινάει σε λίγες μέρες και σας περιμένουμε με χαρά στα νέα μας μαθήματα!

Πριν όμως αναφερθούμε σε αυτά, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας μία όμορφη είδηση. Στις αρχές αυτού του μήνα, το Mathesis έφτασε τα 100.000 εγγραφέντα μέλη και τις 60.000 επιτυχείς ολοκληρώσεις μαθημάτων!

Η διαδικτυακή μας κοινότητα δεν θα μπορούσε να μεγαλώσει στον βαθμό αυτό, αν όλοι εσείς δεν μας είχατε τιμήσει με την εμπιστοσύνη σας. Οι ...παράξενες ιδέες μας —από τη δωρεάν διάθεση των μαθημάτων, μέχρι το συμβολικό κόστος των προαιρετικών βεβαιώσεων— έγιναν πραγματικότητα χάρη στην στήριξη που εσείς προσφέρατε στην προσπάθειά μας.

Ως ένα μικρό, συμβολικό ευχαριστώ από την πλευρά μας, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ορισμένες αλλαγές στο σύστημα πληρωμών, και συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός «συστήματος επιβράβευσης». Από τον νέο κύκλο μαθημάτων, οι φοιτητές που έχουν πληρώσει 10 ή περισσότερες βεβαιώσεις επιτυχούς παρακολούθησης, θα έχουν έκπτωση 10% σε όλες τις νέες βεβαιώσεις που θα αποκτούν από εδώ και πέρα. Αντίστοιχα, οι φοιτητές που έχουν πληρώσει 20 ή περισσότερες βεβαιώσεις θα έχουν έκπτωση 20%. Ασφαλώς, η έκπτωση αυτή θα απευθύνεται και σε όσους μελλοντικά φτάσουν σε αυτούς τους αριθμούς βεβαιώσεων. Η έκπτωση παρέχεται αυτόματα κατά την πληρωμή και ο φοιτητής δεν χρειάζεται να την αιτηθεί με κάποιον τρόπο.

Περνώντας στα νέα μαθήματά μας, στον κύκλο αυτόν εγκαινιάζουμε μια νέα σειρά σχετικά με την επιστήμη. Στο πρώτο μάθημα της ενότητας αυτής, θα μιλήσουμε για θέματα από την ιστορία της επιστήμης, ξεκινώντας από τους αρχαίους χρόνους και φτάνοντας μέχρι τη γέννηση της νεότερης φυσικής. Ταυτόχρονα, στον τομέα της φιλολογίας θα συζητήσουμε για την ποίηση και τη σχέση μας με αυτή, σε ένα μάθημα που —αντί για συγκεκριμένες γνώσεις— προϋποθέτει μόνο την ενεργή φαντασία μας.

Σε επανάληψη θα προσφερθούν επίσης μία σειρά από παλαιότερα μαθήματα. Στις θετικές επιστήμες θα συνεχίσουμε την πορεία μας στον προγραμματισμό με python, στις διαφορικές εξισώσεις και στην εφαρμοσμένη κβαντομηχανική, ενώ τέλος στα μαθήματα παγκόσμιας ιστορίας θα ταξιδέψουμε από την Ινδία και την Κίνα μέχρι την Ιαπωνία και τη Ρωσία!

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή χρονιά!

Η ομάδα του Mathesis

ΕΠ1.1 Από τον Αριστοτέλη στον Νεύτωνα: Θέματα από την Ιστορία της Επιστήμης (Nέο)

Το μάθημα αυτό παρουσιάζει ορισμένα επιλεγμένα επεισόδια από την ιστορία της επιστήμης από την Αρχαιότητα έως τους Πρώιμους Νεότερους Χρόνους. Οι επιστήμες που κυρίως εξετάζονται είναι η αστρονομία, η φυσική και τα μαθηματικά, όμως στην οικονομία του μαθήματος ευδιάκριτες είναι και ενότητες που αφορούν στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία, στη φιλοσοφία και τη φιλολογία. Ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί στην ανασκευή στερεοτύπων που χαρακτηρίζουν τον δημόσιο λόγο περί τις επιστήμες κατά τις εν λόγω ιστορικές περιόδους, ενώ μέριμνα έχει ληφθεί ώστε οι αφηγήσεις να είναι εναρμονισμένες με τα πιο πρόσφατα πορίσματα της ιστορικής έρευνας.

Το μάθημα χωρίζεται σε δύο μεγάλες ενότητες: στη μία εξετάζεται η προ-μοντέρνα περίοδος (δηλαδή η Αρχαιότητα και οι Μέσοι Χρόνοι) και στην άλλη οι Πρώιμοι Νεότεροι Χρόνοι. Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη ενότητα υπάρχουν μαθήματα για τις πηγές της αρχαίας επιστήμης, για τη φυσική φιλοσοφία και την κοσμολογία του Αριστοτέλη, την αρχαία ελληνική αστρονομία και τα μαθηματικά, τη μετάδοση των κειμένων της αρχαίας επιστήμης, την επιστήμη στον Κόσμο του Ισλάμ, στο Βυζάντιο και στη Λατινική Δύση κατά τον όψιμο Μεσαίωνα. Στη δεύτερη ενότητα υπάρχουν μαθήματα για το Κοπερνίκειο Σύστημα, τις αστρονομικές θεωρίες του Τύχο Μπράχε και του Γιοχάνες Κέπλερ, τις ανακαλύψεις του Γαλιλαίου στη φυσική και την αστρονομία, τη δίκη και καταδίκη του Γαλιλαίου από την Ιερά Εξέταση, και την ανάδυση της νεότερης επιστήμης με το έργο του Ντεκάρτ και του Νεύτωνα.

Διδάσκοντες: Θ. Αραμπατζής, Κ. Γαβρόγλου, Γ. Χριστιανίδης, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Έναρξη: 11/10/2021
Εγγραφείτε Τώρα
 

ΦΙΛ2.1 Η ποίηση ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει. Πέντε μαθήματα με στόχο τη λίγο καλύτερη κατανόηση της ποίησης (Νέο)

 

Πέντε συναντήσεις που δεν απευθύνονται σε κάποιο ειδικό κοινό και δεν προϋποθέτουν ούτε οδηγούν σε συγκεκριμένες γνώσεις. Το Μαντείο των Δελφών, έλεγε ο Ηράκλειτος, ούτε λέγει ούτε κρύπτει αλλά σημαίνει· η ρήση ταιριάζει και στην ποίηση. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν ν’ αποκρυπτογραφήσουμε αυτό το «σημαίνει», ώστε να καταφέρουμε να καταλάβουμε λίγο καλύτερα την ποίηση. Η σχέση κάθε ανθρώπου με την ποίηση είναι κάτι απλό και φυσικό· σίγουρα δεν μπορούμε όλοι να γίνουμε εξαιρετικά διεισδυτικοί αναγνώστες, αλλά όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσλάβουν τη λογοτεχνία. Όλοι την έχουν ανάγκη, όλοι τη χαίρονται. Ξέρετε κανένα παιδί που να μην του αρέσουν τα παραμύθια;

Η ποίηση και τα παραμύθια λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο: ενεργοποιούν τη φαντασία μας. «Ήταν μια φορά ένα βασιλόπουλο…» – το παιδί φαντάζεται το βασιλόπουλο, κι ύστερα βιώνει τις περιπέτειες του ήρωα σαν δικές του. Έτσι και με την ποίηση: ας θυμηθούμε είτε πώς πρωτακούσαμε, παιδιά, την Οδύσσεια είτε πώς νιώσαμε διαβάζοντας ένα ποίημα του Καρυωτάκη, του Μπωντλέρ ή τον Οιδίποδα τύραννο: μπήκαμε προσωρινά —έχει σημασία να το τονίσουμε αυτό— στη θέση του ήρωα και βιώσαμε, ώς ένα βαθμό τις καταστάσεις που περιγράφονταν. Αν καταφέρουμε να αναπτύξουμε αυτό το «ώς ένα βαθμό», θα μπορούμε να πούμε πως «εδώ που φθάσαμε, δεν είναι λίγο».

Διδάσκων: Αλέξης Πολίτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Έναρξη: 11/10/2021

Με τη δική σας υποστήριξη συνεχίζουμε


Τα μαθήματα του Mathesis προσφέρονται δωρεάν και έτσι θα συνεχίσουν. Μπορείτε να τα παρακολουθήσετε μέχρι τέλους και να συμμετέχετε στα εβδομαδιαία τεστ και την τελική εξέταση. Στα περισσότερα μαθήματα θα σας ζητείται όμως ένα μικρό αντίτιμο –της τάξης των 20€– για την έκδοση της βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης, εφόσον βέβαια την δικαιούστε έχοντας εξασφαλίσει την απαιτούμενη ελάχιστη επίδοση του 50%. Για τους ανέργους η βεβαίωση χορηγείται δωρεάν. Από την πλευρά μας θεωρούμε αυτό το μικρό αντίτιμο ως την αναγκαία συμβολή σας για τη συνέχιση της λειτουργίας ενός θεσμού που υπηρετεί δημόσιους σκοπούς χωρίς να δέχεται ούτε ένα ευρώ –άμεσης ή έμμεσης– κρατικής ενίσχυσης. Βασίζεται μόνο σε δωρητική στήριξη —η οποία καλύπτει πλέον μόνο ένα μικρό μέρος των ετήσιων δαπανών του— και εθελοντική εργασία. Η συνέχιση της λειτουργίας του Mathesis απαιτεί λοιπόν και τη δική σας ενεργό στήριξη. Σε αυτό το πνεύμα θεωρούμε αναγκαίο πριν τη συμμετοχή σας στην τελική εξέταση του μαθήματος να αναλάβετε μια ηθική δέσμευση απέναντι στο Mathesis. Ότι αν ολοκληρώσετε επιτυχώς το μάθημα και δικαιούστε τη βεβαίωση παρακολούθησης, θα καταβάλετε το συμβολικό αντίτιμο για την απόκτησή της, έστω κι αν δεν έχει μια προφανή χρησιμότητα για σας. Ένα μικρό βήμα για σας, μια αναγκαία συνθήκη όμως για τη δυνατότητα του Mathesis να σας προσφέρει την ποιότητα μαθημάτων που σας προσέφερε μέχρι τώρα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Οκτωβρίου 2021 19:33

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση