Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 18:22

Το Ελληνικό Καλοκαίρι και Σχέδια γι'αυτό. Είσοδος δωρεάν.

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πάνε λίγες μέρες, ήμουν μόνος στην παραλία, στην άκρια του λιμανιού, μετά το παγοποιείο και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Δύο το μεσημέρι, ένας ουρανός χωρίς σύννεφα και ήλιος από λιωμένο μολύβι. Και πάλι στη θύμησή μου ένας στίχος του Ελύτη:

 

 

Κόκκινες ψαρόβαρκες πιο μακριά ως τη θύμηση

Έλυτρα χρυσά του Αυγούστου στο μεσημεριάτικο ύπνο…

Μπροστά μου, τρία κοριτσάκια παίζανε στο νερό. Πίσω, από το γειτονικό σπίτι, έρχεται μυρωδιά από τηγάνισμα. Η μητέρα φωνάζει μ’αυτήν την υπεροξεία φωνή που έχουνε οι νησιώτισσες: « Βάσω, Αντιγόνη, Ελένη, ελάτε αμέσως για φαΐ» Τα δύο κοριτσάκια έτρεξαν αμέσως. Το τρίτο εξακολουθούσε το παιχνίδι του στο νερό. Σε πέντε λεπτά η μάνα ξαναβγήκε απηυδησμένη και βάλθηκε να ουρλιάζει: «Αντιγόνη! Μωρ’συ Αντιγόνη, θα’ρθείς για φαΐ ναι ή όχι; Πάντα του κεφαλιού σου!»

Το απόσπασμα αυτό είναι από το «Ελληνικό Καλοκαίρι – Μια καθημερινή Ελλάδα 4000 ετών», του Γάλλου Ζακ Λακαριέρ* ( 1925-2005) που κυκλοφόρησε στα Ελληνικά το 1980. Σα βαρκούλα και σα γαϊδουράκι είναι αυτό το βιβλίο που καταφέρνει το δύσκολο. Ενώ είναι τα ταξίδια που έκανε σε πολλά μέρη της Ελλάδας από το 1947 έως το 1966 ένας πραγματικός της φίλος, ο Ζακ Λακαριέρ, πετυχαίνει να κάνει τον αναγνώστη να αισθανθεί το ταξίδι και να δει όχι μόνο όσα τα μάτια του βλέπουν αλλά κι όσα επιβιώνουν, φανερά ή κρυφά, ατόφια ή μεταμορφωμένα, στον τόπο αυτόν χιλιετίες τώρα. Αλλά και κάτι ακόμη. Όταν σε κάποιες φάσεις όπου η μιζέρια και η ομορφιά σμίγουν σε ένα κι έχανε την αίσθηση του χρόνου, λες κι αυτά τα τοπία, αυτές οι φωνές, αυτά τα χρώματα γινόντουσαν κομμάτια της αιωνιότητας, τότε καταφέρνει να σε γοητεύσει και μέσω της σιωπής της. Εξαιρετικό βιβλίο.

Που το θυμηθήκαμε; Μας το θύμισαν 24 Έλληνες ζωγράφοι, διαφορετικών τεχνοτροπιών που εμπνεύστηκαν από το πνεύμα αυτού του βιβλίου και αποτύπωσαν σε πίνακες το Ελληνικό Καλοκαίρι όπως το φιλτράρισε η τέχνη τους. Έχουμε λοιπόν, μία ομαδική έκθεση που οργανώθηκε από Μικρή Άρκτο στην αίθουσα τέχνης του βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, και που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου. 

Την ιδέα αυτής της έκθεσης την είχαν η επιμελήτρια Ίρις Κρητικού κι ο ζωγράφος Αντρέας Γεωργιάδης. Αυτοί είδαν να βγαίνει στο φως μέσα από τις σελίδες του Λακαριέρ, ο οποίος επί 19 χρόνια γύριζε όλη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, έως την Ήπειρο και το Άγιο Όρος, κάθε λιτό, μικρό και Ελληνικό θραύσμα του παρελθόντος ή του παρόντος, που η αισθητική του εξακολουθεί ως σήμερα να συμπυκνώνει ιδανικά αυτό που σημαίνει, αυτό που θα έπρεπε να σημαίνει την αισθητική της ελληνικότητας. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ’αυτήν την έκθεση προσπάθησαν ν’αναδείξουν την ποιότητα αυτού του τοπίου που συνδέεται άρρηκτα με την Ιστορία και περιλαμβάνει διαχρονικά στοιχεία. Κάπως έτσι θα πρέπει να ένοιωσε ο Λακαριέρ όταν αναφέρει πως σε κάποιο από τα ταξίδια του άκουσε το κυκλαδίτικο φως να του ψιθυρίζει τη φράση του Ηράκλειτου « Αρμονίη κόσμου παλίτροπος". 

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι: Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Σοφία Δατσέρη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Κωνσταντίνος Καπετανόπουλος, Νίκος Κόνιαρης, Ανδρέας Κοντέλλης, Ένη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Τίμος Μπατινάκης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Γιώργος Μπουκής, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Κώστας Σιαφάκας, Έφη Σούτογλου, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Βιργινία Φιλιππούση, Γιώργος Χαδούλης.

 

 Σχέδια για ένα καλοκαίρι.

Αυτή είναι μία άλλη έκθεση που ο τίτλος της είναι παρμένος από ένα ποίημα του Σεφέρη*. Είναι και αυτή μία ομαδική έκθεση 13 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που παρουσιάζουν έργα εμπνευσμένα από το Ελληνικό καλοκαίρι, αυτό καθ’εαυτό. Την έκθεση αυτή τη διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα, Αρματολών και Κλεφτών 48, και θα διαρκέσει κι αυτή μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Συμμετέχουν

Αλέξης Ακριθάκης, Δημήτριος Αντωνίτσης, Ευγενία Αποστόλου, Δανιήλ, Νάσος Δάφνης, Λίζη Καλλιγά, Μανώλης Μπαμπούσης, Σάββας Χριστοδουλίδης, Per Barclay, Michael Bevilacqua, Chryssa, Cris Gianakos

 

* Το ποίημα του Σεφέρη

Άνθη της πέτρας μπροστά στην πράσινη θάλασσα
με φλέβες που μου θύμιζαν άλλες αγάπες
γυαλίζοντας στ' αργό ψιχάλισμα,
άνθη της πέτρας φυσιογνωμίες
που ήρθαν όταν κανένας δε μιλούσε και μου μίλησαν 
που μ' άφησαν να τις αγγίξω ύστερ' απ' τη σιωπή
μέσα σε πεύκα σε πικροδάφνες και σε πλατάνια.  

 

*Λίγα λόγια για τον Ζακ Λακαριέρ

 Ο συγγραφέας και ελληνιστής Jacques Lacarrière (1925-2005) γεννήθηκε στη Λιμόζ της Γαλλίας στις 2 Φεβρουαρίου 1925. Σπούδασε νομικά και φιλολογία στο Παρίσι. Το 1950 ξεκίνησε με τα πόδια με προορισμό την Ινδία, αλλά τελικά προτίμησε την Ελλάδα και την Εγγύς Ανατολή, όπου έζησε πολλά χρόνια, κυρίως στην Ύδρα και στην Πάτμο, μέχρι το 1966.

Επιστρέφοντας στη Γαλλία, μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών,

 

εγκαθίσταται στη Βουργουνδία, στο σπίτι του θείου του, ξυλουργού, όπου

 

μένει για πάντα. Υπήρξε λάτρης της αρχαίας και  της σύγχρονης Ελλάδας. Με

 

το πάθος που τον χαρακτήριζε, κατάφερε να αναδείξει στο εξωτερικό το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να το συνδέσει

 

με την ιστορία της. Εξέδωσε μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, βιβλία τέχνης, κ.ά., και ένα από τα

 

καλύτερα βιβλία που γράφτηκαν για την Ελλάδα στο εξωτερικό, “Το ελληνικό καλοκαίρι” (1976) που του επιφύλαξε

 

παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση.

 

Το 1991, απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο λογοτεχνίας της Γαλλικής Ακαδημίας για το σύνολο του έργου του. Μετέφρασε

στα γαλλικά Έλληνες συγγραφείς, ανάμεσα στους οποίους οι Πρεβελάκης, Αλεξάνδρου, Τσίρκας, Ταχτσής, Βασιλικός,

Πλασκοβίτης, Φραγκιάς, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Πατρίκιος, Λαμπαδαρίδου-Πόθου. Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί, τα

περισσότερα βιβλία του, όπως «Οι γνωστικοί», «Οι ένθεοι» «Η σκόνη του κόσμου», «Ηνίοχος», «Ερωτικό λεξικό της

Ελλάδας». Πέθανε απροσδόκητα στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, λόγω επιπλοκών ύστερα από μια απλή χειρουργική επέμβαση

στο γόνατο, σε ηλικία 79 ετών. Η σορός του αποτεφρώθηκε και η στάχτη σκορπίστηκε στη θάλασσα στ’ ανοιχτά των

Σπετσών, στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013 19:14
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση