Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 19:30

"Κρητομυκηναϊκή και Ομηρική Φαρμακογνωσία", των Παναγιώτη Κ. Μητροπέτρου και Ναταλία Π. Μητροπέτρου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

mitropetrosΑπό τον περαϊκό εκδοτικό οίκο "Αιγιής" κυκλοφόρησε το βιβλίο ""Κρητομυκηναϊκή και Ομηρική Φαρμακογνωσία" του φιλόλογου Παναγιώτη Μητροπέτρου και της φαρμακοποιού Ναταλία Μητροπέτρου. Και οι δύο είναι κάτοικοι Κερατσινίου. 

Περιληψη του περιεχομένου.  

"Στον ελληνικό χώρο τα πρώτα στοιχεία προεπιστημονικής Φαρμακογνωσίας ανιχνεύονται στις κρητομυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β και στα ομηρικά έπη.

Δεν περιμένουμε ασφαλώς στις πηγές αυτές να επισημάνουμε επιστημονικές αναλύσεις, διότι στις μεν πινακίδες υπάρχουν απλώς ανακτορικές καταγραφές φυτών με πιθανές φαρμακευτικές χρήσεις, στην δε Ιλιάδα και την Οδύσσεια αναφέρονται ανωνύμως φάρμακα ιαματικά ή βλαπτικά, κατά περίπτωση.

Το μόνο φαρμακευτικό φυτό, που κατονομάζει ο Όμηρος, είναι το «μώλυ», που το χρησιμοποίησε ως αντίδοτο ο Οδυσσέας στα μαγικά φάρμακα της Κίρκης. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η ελληνική λέξη "φάρμακον", που έχει υιοθετηθεί από όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, είναι χαραγμένη σε μυκηναϊκές πινακίδες με την μορφή "pa-ma-ko". Οι απαρχές κάθε επιστήμης είναι ένα ενδιαφέρον και γοητευτικό πεδίο έρευνας, που ενισχύει την ιστορική μας συνείδηση και την αυτογνωσία μας". 

Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση