Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2021 20:12

Δυο Ελληνίδες και ένας Αμερικανός για τις επιπτώσεις στην πολιτική και στη ζωή της ισλαμιστικής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη πριν είκοσι χρόνια

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pirgoi

Ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία (1991-2001) και οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Σερβίας το 1999, ήταν ο κύριος λόγος που ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα όχι μόνο εντάθηκε αλλά απλώθηκε πέρα από τα όρια της αριστεράς και έπιασε γενικά όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Ομοίως, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων είχαν βάλλει το χεράκι τους πολλοί για να πολλαπλασιαστεί εκείνο το σκουλίκι του σκοπού που αγιάζει τα μέσα και που σερνόταν καμαρωτό καμαρωτό από τα ψηλά στα χαμηλά και από τις δημόσιες πράξεις μας στις ιδιωτικές.

Είναι εκείνο το σκουλίκι που μοιράζει πρόσκαιρες νίκες που γρήγορα όμως αποδεικνύνονται στα ουσιαστικά της ζωής μεγάλες ήττες. Ίσως γι'αυτούς τους δύο λόγους μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού ήταν οι άνθρωποι με τους οποίους είχα κάποια είδους σχέση που δεν πέταξαν τη σκούφια τους για τη φονική επίθεση της Άλ Κάιντα στις 11.9.2001 στους δίδυμους πύργους στη Νέα Υόρκη και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο. Πέρα απ'αυτή τη διαδεδομένη  ερεβώδης πολιτική στάση του να λέμε ναι μες τη καλή χαρά στη τρομοκρατία όταν στρέφεται εναντίον των ισχυρών αντιπάλων μας, εδώ σ'αυτή τη χώρα δεν έπεσε βαριά η σκιά των μετέπειτα εξελίξεων σε όλον τον κόσμο.

Καταλάβαμε βέβαια ότι κάτι άλλαζε προς το χειρότερο, αλλά εμείς τότε εντελώς στον κόσμο μας μιας και ζούσαμε τη δεκαετία της με δανεικά ευμάρειας, ελάχιστα επηρέαζαν τη διάθεσή μας τέτοιες εξελίξεις. Αυτά που μας έριξαν στο κανναβάτσο ήταν η οικονομική κρίση του 2009 και η πρόσφατη πανδημία. Όμως οι επιπτώσεις στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της ισλαμικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη ήταν παντού σημαντικές και συνέτειναν στη γέννηση ενός αισθήματος ασφυξίας σε όλον τον κόσμο. Αλλού, όπως στις Η.Π.Α και στον μουσουλμανικό κόσμο περισσότερο και στον υπόλοιπο κόσμο κάπως λιγότερο. 

Από τα λίγα άρθρα που διάβασα σχετικά μ'αυτή τη θλιβερή επέτειο, τρία με κέρδισαν περισσότερο από τα υπόλοιπα. Τα δύο είναι των Ελληνίδων Σώτη Τριανταφύλλου και Μαρία Κατσουνάκη, που σκαλίζουν αυτή τη μαύρη επέτειο και των απόνερών της αυτά τα είκοσι χρόνια. Το τρίτο είναι η συνέντευξη ενός δημοσιογράφου, του Ρομπ Κοξ, που το καλοκαίρι έκανε διακοπές στην Ελλάδα. Από τα μέσα αυτός ο Αμερικάνος λέει τα δικά του σχετικά με τις πολιτικές που προέκυψαν στις Η.Π.Α  μετά από αυτήν τη τρομοκρατική επίθεση και τις επιπτώσεις τους γενικά στον πολιτισμό σε όλον τον κόσμο.  

Ισλαμιστική τρομοκρατία: Τι άλλαξε μετά την 9/11 . Η ισλαμιστική τρομοκρατία κατατρώγει τις ΗΠΑ πέρα από κάθε τρελό της όνειρο. Της Σώτη Τριανταφύλλου

Πώς γράφεται σήμερα η Ιστορία . Μετά την 11η Σεπτεμβρίου γίναμε πιο κυνικοί ή πιο ευάλωτοι; Ολος ο πλανήτης μετατοπίστηκε. Της Μαρίας Κατσουνάκη.

Ρομπ Κοξ: «Ο πολιτισμός μας περνάει κρίση» . Ένιωσα πως η Αμερική, πληγωμένη από αυτές τις επιθέσεις όσο ποτέ άλλοτε, απάντησε με τρόπους που αποδείχθηκαν λανθασμένοι. Του Ρομπ Κοξ.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 21:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση