Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 18:38

Το μήνυμα του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς κι ένα σταγονίσιο σχόλιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

vrettakos3Σ.Δ. Αυτό που είναι αυτονόητο είναι πως εδώ και δυο χρόνια το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου είναι μακράν η πανδημία με τις βαριές επιπτώσεις που έχει σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής. Σχεδόν ομόφωνα ο επιστημονικός κόσμος θεωρεί ότι σ'αυτή τη φάση το πιο αποτελεσματικό όπλο που διαθέτει η ανθρωπότητα είναι το εμβόλιο. Αυτό είναι η καλύτερη άμυνα απέναντι στην εξάπλωση της covid 19. Είναι αυτή η προσωπική επιλογή των πολιτών που θα μας επιτρέψει να ελπίζουμε ότι, εκτός απροόπτου, σε ένα δυο χρόνια θα πάψει να είναι ο κορωνοϊός το βασικό θέμα της καθημερινότητάς μας. Σ'αυτή τη μάχη λοιπόν, είναι απαραίτητο να συνεισφέρουν άπαντες, θεσμικοί παράγοντες που πιστεύουν στον εμβολιασμό, κοινωνικές δυνάμεις που έχουν πεισθεί για τα καλά του εμβολιασμού και πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Ανάμεσα στους θεσμικούς παράγοντες είναι άξιον απορίας γιατί μέχρι στιγμής η τοπική αυτοδιοίκηση αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να πάρει ενεργά μέρος σ\αυτήν την σημαντικότατη μάχη του εμβολιασμού.

Ιδιαίτερα για την περιφέρεια του Πειραιά, που οι πλήρως εμβολιασμένοι από τις 27.12.20 είναι 165 χιλ. και είναι λίγο περισσότεροι από το 1/3 του συνολικού πληθυσμού, είναι μεγάλη ανάγκη να μπουν δυναμικά στη μάχη και οι πέντε δήμοι με καμπάνιες και εξορμήσεις, αν φυσικά πιστεύουν στον εμβολιασμό και εφ'όσον θέλουν όντως να βοηθήσουν ουσιαστικά τους δημότες τους.

Καλά είναι βεβαίως όλα αυτά τα μέτρα που πήρε στα σχολεία ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Η κοινή λογική όμως μας συμβουλεύει ότι για τη μεγαλύτερη ασφάλεια των μαθητών και των γονέων τους, των εκπαιδευτικών και γενικά όλων των δημοτών, πάνω απ'όλα είναι να επιλέξει ο δήμος και εννοείται μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις που συμφωνούν με τον εμβολιασμό και να κάνουν ότι μπορούν για τη διάδοση της άποψης "ΣΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΛΕΜΕ ΝΑΙ". Αυτό και μόνο αν θέλουμε το γρηγορότερο να σταθεί η πόλη και η χώρα όρθια στα πόδια της και να σωθούν ζωές. 

Το μήνυμα του δημάρχου Χρήστου Βρεττάκου 

Τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία, ύστερα από μία πολύ ιδιαίτερη χρονιά με ελάχιστα μαθήματα δια ζώσης, με εξ αποστάσεως διδασκαλία, με δεκάδες κρούσματα και πολλά προβλήματα που δυσχέραιναν και σε πολλές περιπτώσεις στέρησαν από τα παιδιά το αγαθό της γνώσης και την δυνατότητα της ομαλής κοινωνικοποίησης.

 Το σχολικό έτος ξεκινά, όμως η πανδημία του νέου κορωνοϊού και οι συνέπειες της είναι ακόμη εδώ. Η ανάγκη για προστασία και τήρηση των υγειονομικών μέτρων παραμένει μεγάλη. Για το λόγο αυτό, η πολιτεία και ειδικότερα η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί με όλα τα μέσα που χρειάζονται την ομαλή λειτουργία της σχολικής χρονιάς.

 Από την πλευρά μας, ως Δημοτική Αρχή, κύριο μέλημα παραμένει η  προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων που επιστρέφουν στα σχολεία.

 Στο πεδίο της δικής μας ευθύνης, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις μεγάλες ανάγκες της περιόδου τόσο από υγειονομική άποψη (απολυμάνσεις, καθαριότητα, παροχή αντισηπτικών κλπ ), όσο και στα υπόλοιπα ζητήματα για να μπορούν μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι με ασφάλεια να έχουν πρόσβαση στο ζωτικό τους χώρο. Με αυτή τη λογική, παραμένουμε σε διαρκή επαφή με την εκπαιδευτική κοινότητα και ανοιχτοί στις προτάσεις και τις ιδέες της που στόχο έχουν την ασφάλεια όλων μας.

 Ήδη, σε συνεργασία με τα συνεργία του Δήμου, προχωρήσαμε σε εργασίες επισκευής και συντήρησης δεκάδων σχολικών μονάδων με σκοπό οι μαθητές και οι μαθήτριες να επιστρέψουν σε ένα φιλικό και φιλόξενο σχολικό περιβάλλον.

 Γνωρίζουμε όμως ότι αυτό δεν αρκεί. Χρειάζονται γενναία μέτρα και παρεμβάσεις ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα η νέα σχολική χρονιά. Οι απαιτούμενες προσλήψεις εκπαιδευτικών και καθαριστριών, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και η γενναία αύξηση χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας για μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες, είναι βήματα αναγκαία που θα έπρεπε ήδη να έχουν δρομολογηθεί.

 Ας διδαχθούμε από την περυσινή εμπειρία. Ας συνειδητοποιήσουμε πόσο εύθραυστη είναι η καθημερινότητά μας, πόσο εύκολα μπορεί να απειληθεί η ανθρώπινη ζωή και πως από τη μία μέρα στην άλλη μπορούν να αντιστραφούν απόλυτες βεβαιότητες. Ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Παιδείας και Υγείας είναι επιτακτική προϋπόθεση για να αποφύγουμε τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο σχολικό έτος.

 Αυτό είναι το καθήκον μας απέναντι στη νέα γενιά. Να εγγυηθούμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας αξιοπρεπή πρόσβαση στη γνώση και τη μόρφωση.

 Ασφαλώς και η περίοδος παραμένει δύσκολη, παραμένουμε όμως αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε με όπλο μας την συλλογική προσπάθεια και την αλληλεγγύη.

Εύχομαι λοιπόν σε όλους τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς να έχουν μια καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και ασφάλεια σε όλους και όλες!

 

 

Χρήστος Βρεττάκος,

Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2021 20:17
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση