Πέμπτη, 09 Σεπτεμβρίου 2021 15:57

Η Δανία τα κατάφερε και πέτυχε γενική ανοσία

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dania2Η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που, εξαιτίας των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού, βάζει τέλος από 10 Σεπτεμβρίου σε όλα τα εσωτερικά προστατευτικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε το πιστοποιητικό εμβολιασμού και είναι η πρώτη που το καταργεί. Το αντιεμβολιαστικό κίνημα και οι αρνητές του πιστοποιητικού ήταν ελάχιστοι και συνδέθηκαν, για λίγες μόνο μέρες, με τη λιποθυμία της Tanja Erichsen, μιας υγειονομικής αξιωματούχου για την οποία ειπώθηκε ότι μόλις είχε εμβολιαστεί με Astra Zeneca. Ωστόσο, από τη στιγμή που η είδηση διαψεύστηκε -η Tanja Erichsen είχε πάθει υπερκόπωση και κατέρρευσε μπροστά στις κάμερες- η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού στη Δανία έσπευσε στα κέντρα εμβολιασμού, θεώρησε το «coronapass» δίκαιο και ευεργετικό και ακολούθησε με σχολαστικότητα τις οδηγίες. Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου πιστοποιητικό χρειαζόταν μόνο στα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης και στις αίθουσες θεαμάτων με χωρητικότητα άνω των 500 ατόμων - από αύριο, 10 Σεπτεμβρίου, δεν χρειάζεται πουθενά. 

Η απόφαση ελήφθη επειδή έχει πλέον εμβολιαστεί το 72% του πληθυσμού (που ανέρχεται σε 5,8 εκατομμύρια) με προοπτική 100% μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι Δανοί ξαναβρίσκουν την κανονικότητα -ο υπουργός υγείας Magnus Heunicke δήλωσε ότι «η πανδημία πλησιάζει προς το τέλος της»- και αναδεικνύονται στους πρωτοπόρους της εμβολιαστικής κάλυψης. Η επιτυχία αποδίδεται τόσο στον μικρό πληθυσμό και στην πολιτική αγωγή των Δανών, όσο και στο ότι το σύστημα υγείας μπόρεσε να εφαρμόσει στρατηγική ευρείας κλίμακας με γονιδιακή αλληλούχηση μέσω της οποίας ανιχνεύεται η αλυσίδα της μετάδοσης. Την ίδια περίπου πολιτική ακολούθησε η Φιλανδία και η Νορβηγία. 

Η άρση των περιορισμών συμπίπτει με την έξαρση των κρουσμάτων με την παραλλαγή Δέλτα, πράγμα που δημιουργεί κάποια αβεβαιότητα: «Δεν μπορούμε να δούμε καθαρά στην κρυστάλλινη σφαίρα,» λέει ο επιδημιολόγος Viggo Andreasen από το πανεπιστήμιο του Roskilde. «Αν παρατηρήσουμε αύξηση των κρουσμάτων, απλούστατα θα προτείνουμε κάποια μέτρα. Όλος ο κόσμος είναι πρόθυμος να συνεργαστεί.»

Παρά την επιτυχία του εμβολιασμού και της απόκρισης των πολιτών, οι υγειονομικές αρχές στη Δανία πήραν την μάλλον παράξενη απόφαση να μη χρησιμοποιήσουν ούτε το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ούτε το Astra Zeneca που χρησιμοποίησαν σε ασφάλεια οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μολονότι, στην αρχή, είχαν παραγγείλει 8,2 εκατομμύρια δόσεις. Οι Δανοί χρησιμοποίησαν μόνο Moderna και Pfizer με αποτέλεσμα να έχουν αποθηκευμένη σημαντική ποσότητα εμβολίων J&J και Astra Zeneca. 

Το πιστοποιητικό άρχισε να εφαρμόζεται τον περασμένο Μάρτιο και γενικεύτηκε τον Απρίλιο. Για τους ξένους ταξιδιώτες στη Δανία θα ισχύει ώσπου να επιτευχθεί παγκόσμια ανοσία. 

Πηγή:  athensvoice.gr/world  

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 14:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση