Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 09:43

Οι εμβολιασμένοι στην Περιφερειακή ενότητα Πειραιά και σε κάποιες ακόμα περιφέρειες και κράτη της Ε.Ε

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

covid-testingΗ Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά (Πειραιάς, Νίκαια - Ρέντης, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Κορυδαλλός, και Πέραμα) έχει πληθυσμό 450 χιλ. Μέχρι στις 22.8 το σύνολο των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέρχεται στους 153.690 ( emvolio.gov.gr ) ήτοι ποσοστό 34,1%, δηλαδή χοντρικά μόνο ένας στους τρεις Πειραιώτες έχει εμβολιαστεί πλήρως, και που όπως και να το κοιτάξουμε αυτό το ποσοστό, εμείς που είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, είναι απογοητευτικό.

Πολύ καλό όμως ποσοστό έχουν σημειώσει άλλες περιφερειακές ενότητες όπως π.χ η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, που το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι 96,3%, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών, που είναι και η πιο πολυπληθής και πυκνοκατοικημένη, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 58%. Χαμηλότερα από τον Πειραιά στο νομό Αττικής βρίσκεται η Δυτική Αττική ( Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα, Φυλής, Άνω Λιόσια, κ.λπ) που το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι 25,8%.

Με μια γρήγορη ματιά εύκολα μπορούμε να συμπεράνουμε πως όσο πιο ανεβασμένο είναι το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των κατοίκων του κάθε τομέα τόσο περισσότεροι πολίτες έχουν εμβολιαστεί. Αυτό όμως χρειάζεται μία καλή έρευνα για να βγουν έγκυρα και ασφαλή συμπεράσματα. Όπως και παρόμοια έρευνα καλό είναι να γίνει όταν ξεμπερδέψουμε μ'αυτό το κακό και για τις χώρες της Ευρώπης που υπάρχουν αποκλίσεις, αν και όχι τόσο μεγάλες. Αποκλίσεις όμως που θα έχουν τις επιπτώσεις τους στην κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων.  

Διαβάσαμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο, που οι νεκροί από τον ιό έχουν ανέλθει μέχρι τώρα στους 131.000 (2015 ανά 1 εκ. κατοίκους όταν στην Ελλάδα είναι 1245 θάνατοι ανά 1 εκ.), κατάφερε όμως το πρόγραμμα εμβολιασμού να σημειώσει επιτυχία αφού έχει πλήρως εμβολιασμένους μέχρι τα μέσα Αυγούστου το 76,3% των ενηλίκων όταν το αντίστοιχο ποσοστό της Ε.Ε ήταν 63.7%. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η πιθανότητα της οικονομικής ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο τα δύο επόμενα χρόνια θα είναι είναι μεγαλύτερη απ'αυτήν της Ε.Ε. Όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς η έως ένα βαθμό αναμενόμενη υψηλή ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου συγκριτικά με εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει να κάνει με την ταχύτητα των εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο (από την αρχή του έτους), καθώς η οικονομική ευρωστία προϋποθέτει σωματική υγεία και κοινωνίες ασφαλείς και ανοιχτές!

Στην Ευρώπη τώρα ενδεικτικά αναφέρουμε το ποσοστό εμβολιασμένων σε κάποιες χώρες που ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία τους. Έχουμε λοιπόν, το 60,3% των ενηλίκων στην Ελλάδα (βάσει στοιχείων από τις αρχές Αυγούστου) είχε εμβολιαστεί πλήρως σε σχέση με το 87,6% στη Μάλτα, το 70,1% στην Ισπανία, το 74,6% στην Πορτογαλία, το 72% στη Κύπρο και το 57% στη Γαλλία και στην Ιταλία. Το ποσοστό για την Ελλάδα δεν είναι καλό, και ευτυχώς που οι καύσωνες ως ένα σημείο λειτούργησαν αποτρεπτικά ως προς τη μεγάλη διάδοση του ιού και έτσι δεν είχαμε πολλά κρούσματα. 

Το αυτονόητο είναι πως, πέρα από την κυβέρνηση που στο θέμα των εμβολιασμών δεν τα πήγε καλά,  τόσο τα κόμματα όσο και οι δήμοι και οι περιφέρειες που είναι υπέρ του εμβολιασμού και που μέχρι σήμερα στο με διαφορά Νο 1 πρόβλημα της κοινωνίας μας αυτά τα δύο χρόνια ελάχιστα έχουν προσφέρει επί της ουσίας σ'αυτό το θέμα, θα βοηθήσει τον κόσμο αν με καμπάνιες και εξορμήσεις προσπαθήσουν να πείσουν τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν το γρηγορότερο δυνατό. Όσοι περισσότεροι συμφωνήσουν που ο φόβος αυτής της ιστορίας είναι αυτός που φυλάει τα έρμα, τόσο καλύτερο και γι'αυτούς και για όλους μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 10:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση