Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 17:16

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: Η ζωή και το έργο ενός θρύλου της αρχαιολογίας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

sarigΟ άνθρωπος που έφερε στο φως τους αμύθητους θησαυρούς της Βακτριανής στο Αφγανιστάν και ανέσυρε από τη λήθη το αρχαίο βασίλειο της Μαργιανής στο Τουρκμενιστάν.

Από τον Γιάννη Πανταζόπουλο. Γεννήθηκε στην Τασκένδη στις 23 Σεπτεμβρίου 1929 από Πόντιους γονείς που είχαν μεταφερθεί από τη Γιάλτα στο Ουζμπεκιστάν. Ο πατέρας του, Ιωάννης, γεννήθηκε σε ένα χωριό κοντά στην Τραπεζούντα και το 1927 παντρεύτηκε στην Κριμαία την Αθηνά Παπαδοπούλου, η οποία προερχόταν από οικογένεια εμπόρων της Γιάλτας.

 Η αδελφή του Ίνα Σαρηγιαννίδη αφηγείται στη LiFO: «Ο Βίκτωρας ήταν ένας άνθρωπος αφοσιωμένος στην επαγγελματική του ενασχόληση. Είχε καταφέρει να μετατρέψει το χόμπι του σε δουλειά. Οφείλω, όμως, να σας πω ότι μικρός δεν ήθελε να γίνει αρχαιολόγος αλλά ανακριτής. Ωστόσο, όταν ήρθε η στιγμή να μπει στο πανεπιστήμιο, στην Τασκένδη, κρατούσε στα χέρια του το ελληνικό διαβατήριο, με αποτέλεσμα να του πουν: “Δεν θα γίνεις ποτέ ανακριτής”. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση η τότε Σοβιετική Ένωση του ζήτησε να καταθέσει το διαβατήριό του, αλλιώς τα όνειρά του για τις ανασκαφές θα έσβηναν διά παντός. Τελικά, αναγκάστηκε να υποχωρήσει και στράφηκε στην αρχαιολογία, για την οποία έλεγε ότι έχει σχέση κατά κάποιον τρόπο με την ανάκριση, αφού εξερευνάς και μελετάς τα αρχαία πράγματα».

Πατώντας  εδώ  θα εμφανιστεί η εξιστόρηση της ζωής και των ανακαλύψεων του Σαρηγιαννίδη με φωτό από τα ευρήματά του.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 17:28

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση