Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 06:53

Η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας για την ΜΕΑ Σχιστού και κάποιες σταγονίσιες αντιρρήσεις

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker96Εν μέσω πανδημίας και καλοκαιριού η κυβέρνηση επιλέγει μια ακόμη φορά να νομοθετήσει σε βάρος της πόλης.

Επιλέγει δίπλα στο σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό, που εδώ και 30 χρόνια δέχεται τα σκουπίδια 20 Δήμων της Αττικής σε δασική προστατευόμενη περιοχή στο όρος Αιγάλεω, να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν θα ανεχθεί οι κάτοικοι του Δήμου μας να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β΄ κατηγορίας. 

Απαιτούμε:

  • Καμία Μονάδα Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Σχιστό
  • Όχι στην καύση απορριμμάτων
  • Κανένας νέος σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων στο Σχιστό
  • Διαχείριση απορριμμάτων χωρίς καμία ΣΔΙΤ

 πό εδώ και πέρα θα δείξουμε με πιο έντονο τρόπο την αντίθεση μας σε πολιτικές που συνεχίζουν να θεωρούν την πόλη ως πίσω αυλή της Αττικής.

  • Δευτέρα 26/07 έως Παρασκευή 30/07 κλείνουμε το ΣΜΑ στο Σχιστό
  • Τετάρτη 28/07 στις 10:00πμ καλούμε όλους τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις του ΣΜΑ.
  • Πηγή:  keratsini-drapetsona.gr  

Και οι σταγονίσιες αντιρρήσεις

Το γεγονός ότι ελάχιστοι δημότες γνωρίζουν ότι λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια στο Σχιστό στα όρια των δήμων Κερατσινίου Δραπετσώνας και Περάματος ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιβαρύνει καθόλου το περιβάλλον της πόλης. Βασικά είναι η επιβάρρυνση που προκαλούν τα απορριμματοφόρα 20 δήμων που μεταφέρουν κάθε μέρα τα απορρίμματά τους στον ΣΜΑ Σχιστού. Εκεί συμπιέζονται σε κλειστό χώρο και κατόπιν μεταφέρονται με τετραξονικά οχήματα στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ο Σταθμός αυτός βρίσκεται επί της λεωφόρου Σχιστού μετά το νεκροταφείο και το Βιομηχανικό Πάρκο Κερατσινίου με είσοδο απέναντι από το Πάρκο και εκεί θα γίνει στις 28 Ιουλίου η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο δήμος. 

Το γεγονός πως ομόφωνα το Δ.Σ του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας λέει ΟΧΙ στη δημιουργία της μία από τις δυόμιση Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό και δίπλα στο ΣΜΑ δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή που έχει άμεση σχέση με το γενικότερο δίκαιο. Και βεβαίως σωστό και ορθόν είναι να υπερασπίζεσαι πάντα τα καλά και συμφέροντα των ψηφοφόρων σου, αλλά αυτό το ομόφωνο ντόπιο ΟΧΙ δεν φαίνεται να βασίζεται σε κάποιες γενικότερες αρχές πάνω στις οποίες θα ήταν δυνατόν επιπλέον να γίνει διάλογος ανάμεσα στους 64 δήμους της Αττικής ώστε μέσω συνεννόησης και συμφωνίας κριτηρίων να προκύψει μία αποδεκτή απ'όλους λύση. Ιδού ο βασικός λόγος πως σ'αυτήν την κόντρα του δήμου με την Περιφέρεια και στην τελική με την κυβέρνηση ο δήμος Κερστσινίου Δραπετσώνας δεν έχει κανένα σύμμαχο. Είναι πολύ πιθανόν αυτή να'ναι και η βασική αιτία που στα μάτια μου φαίνεται προδιαγεγραμμένη η μη ικανοποίηση από τον πανίσχυρο Γολιάθ του ομόφωνου αιτήματος του αδύναμου Δαυίδ. Αυτός όμως που έγραψε ιστορία ήταν ο Δαυίδ διότι ανέλπιστα βρήκε τρόπο και νίκησε τον Γολιάθ. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι στη ΜΕΑ Σχιστού σύμφωνα με τις αποφάσεις Περιφέρειας και Κυβέρνησης θα μεταφέρονται τα απορρίμματα της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και αυτό είναι κάτι που δεν το δένουμε κόμπο μιας και κάποιες άλλες φορές έχουν τροποποιηθεί εις βάρος της πόλης αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, Το άλλο που δε γνωρίζουμε ακριβώς είναι το πως θα λειτουργεί αυτή η ΜΕΑ Σχιστού, με ποιους όρους και με ποια τεχνολογία, πέρα από το ότι θα είναι ΣΔΙΤ. Το σίγουρο πάντως είναι πως κάπου θα πρέπει να επεξεργάζονται τα απορρίμματα των 5 δήμων του Πειραιά.

Αυτό που υποστήριζα επί Δούρου και εξακολουθώ να το υποστηρίζω και επί Πατούλη γιατί το θεωρώ ως μία καλή επιλογή είναι πως βάσει της αρχής της εγγύτητας και του δίκαιου που προκύπτει από την αρχή της αναλογικότητας σε έναν από τους 5 δήμους του Πειραιά θα πρέπει να κατασκευαστεί μία ΜΕΑ. Αν εμείς δε θεωρούμε σωστό να φέρνουν τα σκουπίδια τους στη δικιά μας αυλή άλλοι δήμοι ακόμα και οι υπόλοιποι τέσσερις του Πειραιά τότε πως γίνεται να θεωρούμε εντάξει το να πηγαίνουν τα δικά μας σκουπίδια σε άλλους δήμους; Επιμένοντας στην λοιγική της μίας ΜΕΑ για τα σκουπίδια της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, για το σε ποιον δήμο από τους 5 θα κατασκευαστεί η ΜΕΑ αυτό είναι κάτι που μπορούν να το συμφωνήσουν οι 5 δήμοι αναμεταξύ τους. 

Μες τις δεκαετίες έχω μάθει πως αγώνες που βασίζονται σε ένα ξερό ΟΧΙ σπανίως κερδίζονται έτσι ώστε να ανοίγει από τη νίκη ένας δρόμος που θα είναι για το καλό και το συμφέρον όλου του κόσμου. Κι αυτό φαίνεται από το γεγονός πως αυτό το ΟΧΙ του Δ.Σ του δήμου τους μόνους που βρίσκει ως συμπαραστάτες είναι οι ομοιοπαθείς της μαρτυρικής Φυλής, όπως και κινήσεις που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα στη Δυτική Αττική εκεί όπου λειτουργεί εδώ και μισό αιώνα ο ΧΥΤΑ στη Φυλής. Τέλος σιγοντάρουν αυτό το ΟΧΙ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπου δυστυχώς κανένα από αυτά δεν έχει δημοσιοποιήσει κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το που θεωρούν καλό να κατασκευαστούν οι ΜΕΑ Αττικής και πιο συγκεκριμένα που θα επεξεργάζονται τα απορρίμματα των 5 δήμων του Πειραιά. Εκτός και αν έχουν φτιάξει κάποιο, κρυφό επί του παρόντος, σχέδιο, όπου είναι δυνατόν να γίνεται η επεξεργασία των απορριμμάτων της Αττικής με άλλο τρόπο. 

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το ΟΧΙ του Δ.Σ είναι αυθαίρετο, ένα επαναστατικό καπρίτσιο, το ένστιχτο επιβίωσης σε δράση των ριγμένων και ότι δεν πατάει σε συναισθήματα και λογικές που έχουν φτιαχτεί μέσα σε τοπικούς αγώνες των τελευταίων δεκαετιών. Ή με άλλα λόγια, προφανώς και δεν είμαι ο Δικαιόπολης του Αριστοφάνη που πιστεύω ότι όλο το δίκαιο βρίσκεται σ'αυτά που υποστηρίζω. Αλλά πιστεύω ότι εξ ίσου δε βρίσκεται και στους λόγους που επέλεξε να υποστηρίξει το Δ.Σ αυτήν την ομόφωνη απόφαση.

Ιδού λοιπόν μια περίπτωση για το πως προχωράει η ιστορία, η τοπική, η γενική και η παγκόσμια. Με συμφωνίες και διαφωνίες, με πλειοψηφίες και μειοψηφίες, με ασύμβατες προτάσεις αλλά και με προτάσεις που εν δυνάμει από το χαρμάνι τους μπορεί να φτιαχτεί μία άλλη καλύτερη αρκεί κάποιοι να μπορούν να το κάνουν. Ας ελπίσουμε ότι καθ'οδόν θα αποδειχτούμε άξιοι να φτιάξουμε την καλύτερη πρόταση στο συγκεκριμένο θέμα. Κι εμείς και εννοείται και οι αντίπαλοί μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 17:58
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση