Πέμπτη, 15 Ιουλίου 2021 19:24

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας για όλη την περιοχή της ανάπλασης των 640 στρεμμάτων

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
dimker94Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης διατυπώνει για μια ακόμη φορά την απόφαση του να παλέψει ώστε ο χώρος των 640 στρεμμάτων να απαλλοτριωθεί ώστε να αποκτήσει Δημόσιο χαρακτήρα και να αποδοθεί στο λαό της περιοχής όπως ακριβώς έχει γίνει για τα 86 στρέμματα της παραλίας.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση κινούμενο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης ζητά από το ΣΤΕ την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να προχωρήσει η απαλλοτρίωση των 240 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας.
 Αμέσως μετά ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα προχωρήσει σε πολεοδομική μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής στηριζόμενος στις χρήσεις γης και συντελεστή δόμησης που με τη δική του παρέμβαση έχουν νομικά επιβληθεί.
 
Αυτή η πολεοδομική μελέτη θα έχει ως προαπαιτούμενα:
 
-Την κήρυξη της ιδιοκτησίας της OIL ΟΝΕ σε χώρο πρασίνου
 
- Την αξιοποίηση της σχέσης με τη θάλασσα, όχι μόνο με την ελεύθερη πρόσβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και με τη δημιουργία ενός ελκυστικού περιπάτου που θα προκαλέσει υπερτοπικό ενδιαφέρον και θα αφορά κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και της δυτικής Αθήνας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό σήμερα έχει επιτευχθεί.
 
- Την εξασφάλιση εκτεταμένων ελεύθερων πράσινων χώρων υψηλού πρασίνου και όχι γκαζόν που συντηρείται δύσκολα και δίχως να φιλτράρει τον αέρα όσο τα δέντρα. Κάτι τέτοιο θα διόρθωνε σε ένα βαθμό τη σημαντική έλλειψη πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή ώστε το κομμάτι των λιπασμάτων να αποτελέσει το μεγαλύτερο άλσος της ευρύτερης περιοχής.
 
- Την ανάδειξη των διατηρητέων κτιρίων, ώστε η ιστορία της περιοχής να παραμένει στο τοπίο σαν βιομηχανική κληρονομιά μιας περασμένης μεν εποχής, που σημάδεψε όμως τον τόπο και θα άξιζε να παραμείνει ορατή για τους επόμενους κατοίκους τόσο της Δραπετσώνας όσο και του ευρύτερου Πειραιά. Παρά τη σχεδόν ολοκληρωτική ισοπέδωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής, τα ελάχιστα εναπομείναντα διατηρητέα κτίρια προσφέρουν μια ευκαιρία για την περιοχή.
 
- Την εξασφάλιση κοινόχρηστων χρήσεων και κοινωφελών λειτουργιών, που θα εξασφαλίζουν διαρκή κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αυτό θα ήταν εφικτό είτε στα ήδη υπάρχοντα διατηρητέα κτίρια, είτε με την απόδοση κάποιων ήπιων χρήσεων σε κομμάτια της έκτασης ώστε να μην ερημώνει τα βράδια.
 
- Την σύνδεση της περιοχής με μέσα σταθερής τροχιάς και πιο συγκεκριμένα με τραμ ή/και προαστιακό.
 
 Η περιοχή της πρώην βιομηχανικής ζώνης στη Δραπετσώνα που για δεκαετίες υποβάθμιζε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες θα κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση.
Ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, χρήσεις πολιτισμού αθλητισμού αναψυχής παιδείας και υγείας σε μια περιοχή με εκτεταμένο ενιαίο πράσινο χώρο.
 
Σ.Δ Την απόφαση αυτή την εντοπίσαμε   εδώ   στην επίσημη σελίδα του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας
Να θυμίσουμε πως η αποφάση αυτή ψηφίστηκε από την συμπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο στις 12.7 που έγινε με βάση την εισήγηση του δημοτικού συμβούλου Γ.Τσιρίδη και ψηφίστηκε από τους συνδυασμούς των Καμά, Διαλινάκη και Δαβγιώτη. 
 
Η πρόταση αυτή ζητούσε τα εξής τρία πράγματα:
  
Α. Να χαρακτηριστεί η τέως βιομηχανική ζώνη των 640 στρεμμάτων ως Περιοχή Ανάπλασης, όπως την ορίζει ο νόμος 2508/97 άρθρο 8 που ισχύει για περιπτώσεις περιοχών με ιδιαίτερη σημασία.
 
Β. Να οριστεί ο Δήμος ως ο Φορέας Ανάπλασης, όπως ορίζει το άρθρο 9 του ίδιου νόμου. Τις λεπτομέρειες σύστασης και δράσης του Φορέα καθορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο.
  
Γ. Να συμφωνηθούν οι όροι για την ανάπλαση (Συντελεστής δόμησης 0.15, χρήσεις γης ήπιες, το λιμάνι αιγιαλός) με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου του 2015
 
Να σημειώσουμε επίσης μία διαφορά ανάμεσα στη "Λαϊκή Συσπείρωση" και της Δημοτικής Αρχής του "Αλλου Δρόμου". Και οι δύο δημοτικές παρατάξεις ζητάνε απαλλοτρίωση όλης της περιοχής των 640 στρεμμάτων, αλλά η Λαϊκή Συσπείρωση τη ζητάει δίχως αντίτιμο, δηλαδή να μην αποζημιωθούν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες. Έτσι όπως είναι τώρα οι πολιτικές δυνάμεις στην χώρα μας, αυτό μόνο αν είναι κυβέρνηση το ΚΚΕ μπορεί να το επιχειρήσει να το κάνει, δίχως φυσικά να είμαστε βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα θα αποβεί προς το συμφέρον όλων και το κοινό καλό. Και επιπλέον θα πρέπει να έχουμε αποχωρήσει από την Ε.Ε διότι απαλλοτριώσεις δίχως αποζημιώσεις δεν τις επιτρέπει η Ε.Ε. αλλά και κανένα άλλο κράτος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι μέχρι να έρθει αυτός ο κόκκινος Μάης το ΚΚΕ επιτρέπει σε όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να κάνουν παιχνίδι και να βάζουν το χεράκι τους συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του παρόντος και άρα ως ένα βαθμό και του μέλλοντος στην περιοχή της ανάπλασης σύμφωνα με τις δικές τους επιλογές. 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 10:21

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση