Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 16:24

Ο πολιτισμός των ευρωπαίων και οι απολίτιστοι, βάρβαροι ιθαγενείς λαοί

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
gm13Πρόλογος επιμέλεια δημοσίευσης : Γιώργος Μεριζιώτης

Πρόλογος

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για ομαδικούς τάφους παιδιών ιθαγενών στον  καναδά, (δείτε το άρθρο πιο κάτω)  και με αφορμή το ποίημα που διαλαλούν κάθε λίγο διάφορα παπαγαλάκια τσιράκια της κυριαρχίας, λέγοντας με έναν βαρετά  επαναλαμβανόμενο τρόπο  ότι: Ο πολιτισμός της δύσης κινδυνεύει, κινδυνεύει ο ευρωπαϊκός πολιτισμός  και μαζί ο αμερικάνικος που είναι παιδί του ευρωπαϊκού, από τους απολίτιστους, βάρβαρους μετανάστες και πρόσφυγες .

Οι κατακτήσεις, οι αποικισμοί, οι σφαγές, ο εξανδραποδισμός και η λεηλασία που έχουν προκαλέσει οι ευρωπαίοι στους ιθαγενείς λαούς της Ασίας, της Αφρικής, της Αυστραλίας και της ηπείρου που την ονόμασαν Αμερική (βόρεια και νότια) ωχριούν  ιστορικά μπροστά στις πιο βαρβαρικές επιδρομές των  ασιατικών πολεμικών  ορδών στην Ευρώπη. 

Βέβαια αυτές οι κατακτήσεις, γενοκτονίες  κλπ των πολιτισμένων και χριστιανών (η θρησκεία της αγάπης) ευρωπαίων σε αγαστή συνεργασία κράτους και εκκλησίας  και σε σύγκριση  με τους απολίτιστους  βάρβαρους έγιναν/γίνονται με πολιτισμένο τρόπο. Με πολιτισμένο τρόπο, σφαγιάζουν, λεηλατούν και έσερναν στην δουλεία τους ιθαγενείς λαούς.

Μετα – εκτός από την συγγνώμη-  ήλθαν και τα  άλλοθι του τύπου: Μα εμείς οι ευρωπαίοι δώσαμε τα φώτα στην ανθρωπότητα, εδώ ξεκίνησε ο διαφωτισμός, ο ουμανισμός και η αναγέννηση, αυτά επικαλούνται ξεδιάντροπα διάφοροι διανοούμενοι θεραπαινίδες  της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας.

Φυσικά  – και δεν είναι λογοπαίγνιο – με διαφωτιστικό και ουμανιστικό τρόπο συνέχιζαν και συνεχίζουν τις σφαγές , την λεηλασία και τις κατακτήσεις. Οπως με πολιτισμένο και βιομηχανικό  τρόπο οι γερμανοί ναζιστές  εξόντωναν ανθρώπους. Οι ναζί την ώρα που ηχούσαν τα μυδραλιοβόλα της εκτέλεσης ή ο κουρνιαχτός από τα κρεματόρια  ηχούσαν από τα μεγάφωνα άριες του Βάγκνερ, ή έπαιζαν στο πιάνο σονάτες του Μπετόβεν.

Όμως – μιλώντας συμβολικά- πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν δυο ανθρωπότητες, και η Ευρώπη είναι δυο Ευρώπες, και ότι το κάθε κράτος είναι χωρισμένο σε δυο χώρες.

Η πρώτη χώρα είναι:  Της πατριαρχίας,  της ιεραρχίας, της κυριαρχίας, του ρατσισμού,  του μισανθρωπισμού της ξενοφοβίας, της κοινωνικής ανισότητας, του εθνικισμού, του ατομικισμού, του ανταγωνισμού, του “παν μέτρο χρήμα”, της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, του αποκλεισμού, της μισαλλοδοξίας, του σκοταδισμού, του φασισμού, του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού με κοινοβουλευτικό μανδύα, της αντεπανάστασης,  της οικολογικής  καταστροφής  κλπ.

Η δεύτερη χώρα είναι:  Του ουμανισμού, του αντιρατσισμού, της φιλοξενίας, του αγώνα για κοινωνική και πολιτική  ισότητα,  της κοινωνικής επανάστασης, του διεθνισμού, της αλληλεγγύης, του “παν μέτρο άνθρωπος και η φύση ”, της αμοιβαιότητας, της συνεργασίας, της ανεκτικότητας , του διαφωτισμού, της ελευθερίας, της οικολογικής ισορροπίας, της άμεσης δημοκρατίας κλπ.

Μιλώντας με – όρους συμβατικούς – εδώ και αιώνες την πολιτική  εξουσία και «πλειοψηφία» έχουν σε κάθε κράτος και στην Ευρώπη αυτοί της «πρώτης χώρας». Ο ουμανισμός και ο διαφωτισμός δεν μπόρεσαν και εμποδίστηκαν από την αντίδραση να ολοκληρώσουν το έργο τους, αυτό του εξανθρωπισμού  του ανθρώπου και της κοινωνίας.

Περισσότερα δείτε εδώ: Προοίμιο για μια παγκόσμια ιστορία της ατιμίας

και εδώ: Η γενοκτονία των Ινδιάνων – Ένα ξεχασμένο Ολοκαύτωμα

Περισσότερα εδώ:

Ο πολιτισμός των ευρωπαίων και οι απολίτιστοι,βάρβαροι ιθαγενείς λαοί

Στην φωτό: (Φώτο: Αγρυπνία στο Μαριεβάλ,όπου πρόσφατα ανακαλύφθηκαν 

751 ανώνυμοι τάφοι παιδιών,το Σάββατο 26 Ιουνίου 
Mark Taylor/The Canadian Press via AP)

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση