Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 11:24

Κυκλοφόρησε η δημοτική εφημερίδα " Άλλος Δρόμος"

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πριν μερικούς μήνες δημιουργήθηκε ο "Άλλος Δρόμος", μία νέα Δημοτική Κίνηση Πολιτών του Δήμου Κερατσινίου/Δραπετσώνας. Και πριν λίγες μέρες έφτασε στα χέρια μας η εφημερίδα αυτής της κίνησης.

 

Χαιρετίζουμε την έκδοση αυτή και ειλικρινά χαιρόμαστε, διότι από χέρι είμαστε υπέρ της κυκλοφορίας τοπικών εφημερίδων, περιοδικών όπως και τα αντίστοιχά τους στο διαδίκτυο, τα μπλογκ δηλαδή, και τις ιστοσελίδες. Το έχουμε ξαναπεί πως όλα αυτά εν δυνάμει μπορούν να ανεβάσουν τον πήχη της ενημέρωσης, του κοινωνικού προβληματισμού και της δημιουργίας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για έντυπα που εκδίδουν δημοτικές παρατάξεις, θεωρούμε πως αυτά βοηθούν στο να μαθαίνουμε τις απόψεις τους για τα τρέχοντα ζητήματα, το πώς σκέφτονται, τις προτάσεις που κάνουν, τους αγώνες που οργανώνουν και τις θέσεις τους στα μεγάλα προβλήματα του δήμου. Γιατί έτσι βοηθιόμαστε και γνώμη να διαμορφώνουμε και κριτική να ασκούμε.

Στο πρώτο τεύχος της εφημερίδας «Άλλος δρόμος» υπάρχουν ενδιαφέροντα και σημαντικά θέματα. Κατ’αρχήν υπάρχει η ιδρυτική διακήρυξη αυτής της κίνησης που ξεκαθαρίζει τα πράγματα σε σχέση με τις παρατάξεις που διοίκησαν και διοικούν το δήμο αυτόν και που καθαρά φαίνεται στο μότο της « αυτός ο δήμος του χρέους, της φτώχειας και της ανεργίας, του ρουσφετιού και της υποταγής δεν μας αξίζει».

Άλλα θέματα που υπάρχουν στις τέσσερις σελίδες της εφημερίδας, είναι το θέμα της ΔΕΗ και οι κινητοποιήσεις που έγιναν, μία περίληψη της εκδήλωσης που οργάνωσε η Κίνηση για το θέμα "Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση", μία εικόνα του Δημ.Συμβουλίου όπου αυτό που το χαρακτηρίζει είναι η αβουλία και η μιζέρια, ένα κείμενο για το SOS που ανάγκασε η δημ.αρχή να εκπέμπουν οι Βρεφονηπιακοί μας Σταθμοί, μία αναφορά στο δίχρονο πρόβλημα της  ΔΗΚΕΠΑ, και τη θέση της Κίνησης που συνοψίζεται στο κλείσιμο της δημοτικής επιχείρησης και στη μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων της στο Δήμο, και ένα άρθρο σχετικά με το ΙΚΑ Αμφιάλης.

Με τα κλασσικά πρότυπα που έχουμε στο μυαλό μας για τις καλές εφημερίδες ο «Άλλος δρόμος» δεν ταιριάζει. Επί του παρόντος είναι μία συλλογή διαφόρων ανακοινώσεων που κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει ακόμα και στο facebook, η Κίνηση αυτή. Οπωσδήποτε απαραίτητες είναι και οι ανακοινώσεις για να μαθαίνουμε την άποψη που έχει η Κίνηση για όσα συμβαίνουν στο δήμο μας. Όμως δεν αρκούν για να δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό με τους αναγνώστες της. Μία έλλειψη κατά τη γνώμη μας είναι η απουσία αναφοράς σε όσα συμβαίνουν μέσα στον δήμο, στις οικονομικές δοσοληψίες και χειρισμούς της Δημ.Αρχής, στις αποφάσεις που παίρνονται ερήμην των δημ.συμβουλίων ( που συνεχώς αναβάλλονται) και στην κριτική των υπηρεσιών για το έργο που προσφέρουν. Απαραίτητο συμπλήρωμα όλων αυτών είναι το τι και πως συγκεκριμένα μπορεί να γίνει στο δήμο μας που να είναι καλύτερο, και πως σ'αυτές τις προτάσεις θα μπορέσουν ν'ανταποκριθούν όλες οι υπηρεσίες. Όπως επίσης, σιγά σιγά η συντακτική επιτροπή καλό είναι να δημοσιοποιήσει και τις προτάσεις της Κίνησης για τα διάφορα κτίρια και χώρους που ανήκουν στο δήμο και πως σκέφτονται να τα εκμεταλλευτούν προς όφελος των δημοτών. Επειδή η Κίνηση αυτή είναι αριστερή και ριζοσπαστική φαίνεται λογικό να υπάρχει και μία αναζήτηση για το πως η κοινωνία θα μπορεί να έχει λόγο για τη διακυβέρνηση σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα παραδείγματα από την παγκόσμιο σκηνή για τέτοια θέματα υπάρχουν. Τέλος μία εφημερίδα, κατά τη γνώμη μας, και ρεπορτάζ καλό είναι να έχει και έρευνες αλλά και συνεντεύξεις όπως και μία σφαιρική αναφορά/αφιέρωμα σε κάποιο σημαντικό ζήτημα της πόλης μας ή της κοινωνίας μας, αλλά και άρθρα με ονοματεπώνυμο. Γιατί κι εσείς δεν πιστεύετε πως όλα αυτά θα δίνουν ένα χρώμα και  θ’ανοίγουν τη βεντάλια των ιδεών, των προτάσεων και του ύφους, πέρα από αυτήν την ξηρότητα των ανακοινώσεων;

Πιστεύουμε ότι και καιρός υπάρχει και περιθώρια για να βελτιωθεί το έντυπο αυτό. Ελπίζουμε, παρόλο που η εποχή είναι δύσκολη και η διαθεσιμότητα αναντίστοιχη με τα προβλήματά της, πως οι υπεύθυνοι θα σκεφτούν τρόπους για να το διαμορφώσουν έτσι ώστε να μεταμορφωθεί σε μία εφημερίδα πιο ελκυστική, πιο ενδιαφέρουσα και πειστική, πιο πολύγνωμη, αλλά και πιο ωραία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 14:40
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση