Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 20:21

"Η χαρά του x", βιβλίο του μήνα από τον ΘΑΛΗ+ΦΙΛΟΙ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
thalis8«Τα μαθηματικά βρίσκονται παντού αν ξέρεις πού να κοιτάξεις» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου του, "Η χαρά του x" (εκδόσεις Κάτοπτρο), ο Steven Strogatz. Ο συγγραφέας είναι το ιδανικό πρόσωπο για να ωθήσει κάποιον να στρέψει το βλέμμα του προς τη σωστή κατεύθυνση, και να παρατηρήσει τα μαθηματικά που μας περιβάλλουν στον πραγματικό κόσμο.

Εκτός του ότι κατέχει την έδρα εφαρμοσμένων μαθηματικών Jacob Gould Schurman στο Πανεπιστήμιο Cornell, έχει ασχοληθεί με ποικίλες περιοχές του αντικειμένου, από τη μαθηματική βιολογία μέχρι τη θεωρία πολύπλοκων δικτύων. Επιπλέον, τόσο μέσα από την αρθρογραφία του (The New York Times, The New Yorker, Quanta κ.ά.) όσο και μέσα από τα βιβλία και τις εκπομπές του, αναζητά συνεχώς νέους τρόπους για να εξηγήσει τα μαθηματικά και να τα κάνει πιο προσιτά στο ευρύ κοινό.
 Για τον λόγο αυτό, περιγράφει το βιβλίο του ως ένα ταξίδι, αλλά κυρίως ως μια περιήγηση στα μαθηματικά από το ένα έως το άπειρο. Ο Strogatz μας μεταφέρει, για παράδειγμα, τον ενθουσιασμό κάποιου που ανακαλύπτει τα ημιτονοειδή κύματα στις λωρίδες της ζέβρας, μας καλεί να ακούσουμε μαζί τον απόηχο των επιτευγμάτων του Ευκλείδη στο κείμενο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, και να μάθουμε πώς η Google κάνει αναζητήσεις της στο Διαδίκτυο.

Προχωρώντας στα μαθηματικά της νέας εποχής, δείχνει πώς αυτά επηρεάζουν την καθημερινή ζωή: τι συμβαίνει όταν αναζητούμε εστιατόρια στο Διαδίκτυο ή τη σημασία των διακυμάνσεων στο χρηματιστήριο.
 
Διαβάστε περισσότερα, εδώ μία παρουσίαση από τον Γιώργο Καρουζάκη
Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 20:27
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση