Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 19:51

Δύο βιβλία για όσους τους βγαίνει να μάθουν δυο τρία πράματα για τα γονίδιά μας και των πέριξ στοιχείων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

book3Υποθέτω ότι πολλοί θα έχουν τη γνώμη πως υπάρχουν κάποια βιβλία που μόλις διαβάσεις το οπισθόφυλλό τους ή μια παρουσίασή τους σου βγαίνει η επιθυμία να τα αγοράσεις για να τα διαβάσεις αμέσως. Όσοι πάντως έχουν κάποια καλή σχέση με τα βιβλία γνωρίζουν εκ πείρας ότι είναι πολύ απίθανο να διαβάσουν με την πρώτη όλα τα βιβλία που θα αγοράσουν. Αρκετοί βιβλιόφιλοι έχουν ομολογήσει πως τα αδιάβαστα βιβλία που έχουν στη βιβλιοθήκη τους είναι περίπου όσα και τα διαβασμένα. Αλλά αυτό δεν τους πτοεί και συνεχίζουν να αγοράζουν, να δανείζονται ή να ανταλλάσσουν βιβλία. Αυτή η επιθυμία για αγορά νέων βιβλίων γίνεται πιο δυνατή όταν η πρόταση έρχεται από φίλους και γνωστούς που μέσα στα χρόνια έχεις καταλήξει ότι ταιριάζουν τα γούστα σας και οι αναζητήσεις σας. Ένας ακόμα λόγος που βοηθάει στη γέννηση της επιθυμίας είναι το θέμα. Έχω συνειδητοποιήσει πως σε κάθε διακριτή φάση της ζωής μου συνήθως υπάρχουν κάποια θέματα που ανοίγουν πιο εύκολα δρόμο μέσα μου.

Ένα από αυτά τα θέματα που τελευταία με τσιγκλάει και με δεδομένο ότι γνωρίζω τα στοιχειώδη γι'αυτό είναι τα ΓΟΝΙΔΙΑ. Σ'αυτό το σκηνικό τσίμπησα το δόλωμα που έριξαν δύο βιβλία περί γονιδίων. Το ένα εστιάζει στο πως διαμορφώθηκαν μέσα στις χιλιετίες τα γονίδιά μας και το άλλο εστιάζει σε ένα ημι -παρθένο έδαφος όπου ο συγγραφέας αναζητά τις σχέσεις διαφόρων βιολογικών δυνάμεων, απ'αυτές που κατά κύριο λόγο μας διαμορφώνουν ερήμην μας.  

Εκείνο το γνώθι σ'αυτόν του Σωκράτη όποτε άνθρωποι, ομάδες και κοινωνίες το είχαν ψηλά στις επιδιώξεις τους και το πάλευαν στην προοπτική του ευ ζην τότε η ζωή γινόταν προσπελάσιμη για πιο πολλούς, κι ένας λόγος ήταν πως οι άνθρωποι αποκτούσαν έναν αυτοέλεγχο πιο δουλεμένο, μια διαύγεια πιο φωτεινή. Μόνο που στις μέρες μας για να κτιστεί αυτό το περιβόητο γνώθι σ'αυτόν χρειάζονται πολύ περισσότερα υλικά από τον καιρό του Πλάτωνα. Κάποια απ'αυτά τα υλικά είναι απλωμένα στον χώρο των βιολογικών επιστημών. Εκεί μας περιμένουν για να πάρουμε μία ιδέα και να εξετάσουμε σκεπτόμενοι αν και πως μπορούμε να συνδιαλλαγούμε μαζί τους για το καλό μας.  

Πατώντας  εδώ  θα σας εμφανιστεί μία παρουσίαση από τον Κυριάκο Αθανασιάδη του βιβλίου του Γιοχάνες Κράουζε "Το ταξίδι των γονιδίων μας - είμαστε όλοι από κάπου αλλού".

Κι  εδώ  την παρουσίαση από το οπισθόφυλλο του βιβλίου των πολύ καλών και σεβαστών Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης "Πέρα από τα γονίδια"- δοκίμια του βιοχημικού  Gottfried Schatz (1936-2015)  για τον άνθρωπο, τις προσδοκίες του και τον κόσμο που τον περιβάλλει.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021 18:31
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση