Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 10:44

Κέντρο Υγείας Κερατσινίου: Μία αρχή που δυστυχώς είναι κατά πολύ μικρότερη από το ήμισυ του παντός

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

dimker49Ιστορικό:Τον Αύγουστο του '19  η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου υπέβαλλε πρόταση προς έγκριση στο Υπουργείο Υγείας για την στελέχωση του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου. Τον Ιανουάριο του '21 στο έτοιμο από κάθε άποψη Κέντρο Υγείας ο δήμος πραγματοποίησε μία ξενάγηση που ανάμεσα στους παρευρεθέντες ήταν και εκπρόσωποι του τοπικού και Πειραιώτικου τύπου. Εκεί ο δήμαρχος για μία ακόμα φορά επανέλαβε το αίτημα του δήμου να γίνουν όλοι οι διορισμοί μέχρι τέλη Μαΐου. Μέσα στον Απρίλιο ο δήμαρχος Χρ.Βρεττάκος συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Κοντοζαμάνη ο οποίος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλη Μαϊου θα έχει διοριστεί όλο το απαραίτητο προσωπικό ώστε να μπορεί αυτό να ξεκινήσει κανονικά τη λειτουργία του.

 Απόφαση: Η απόφαση του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Αιγαίου Ροΐλου Χρήστου, όσον αφορά το θέμα αυτό, στο δια ταύτα αναφέρει το εξής: "Αποφασίζουμε τη μετακίνηση των κάτωθι επικουρικών υπαλλήλων και επικουρικών ιατρών, από 14/06/2021 και για τρεις μήνες στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου , λόγω του ότι τίθεται σε λειτουργία ως εξής". Και αναφέρει με ονοματεπώνυμο τους υπαλλήλους που μετακινούνται στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου, την ειδικότητά τους και τον φορέα από τον οποίο αποσπώνται. Στην κατηγορία Νοσηλευτικό και Λοιπό προσωπικό άτομα 16, στην κατηγορία Ιατρικό προσωπικό άτομα 7 και πιο συγκεκριμένα δύο ακτινολόγοι, δύο καρδιολόγοι, μία γενικής οικογενειακής ιατρικής, μία ιατρικής βιοπαθολογίας και ένας χειρουργός. 

Αίτημα: Τι ζητούσε επίμονα και επανειλημμένα ο δήμος τον τελευταίο χρόνο; Την άμεση στελέχωση του νέου Κέντρου Υγείας Κερατσινίου με κανονικούς μόνιμους διορισμούς και όχι με αποσπάσεις από άλλες ήδη υποστελεχωμένες μονάδες υγείας της ευρύτερης περιοχής, αποδυναμώνοντάς τες ακόμα περισσότερο, και τόσους διορισμούς ώστε πρώτον να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και δεύτερον να καλύπτει όλες τις ειδικότητες.

Αποτέλεσμα. Ελάχιστα από αυτά που δικαίως ζητούσε ο δήμος πραγματοποιήθηκαν. Κατά τη γνώμη μας αναμενόμενο. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι σε ακόμα χαμηλότερη θέση από αυτή της δευτεροβάθμιας Δημόσιας Υγείας στην ατζέντα της Ν.Δ όπου κι αυτή δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητές της. 

Εκτίμηση. Αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να ικανοποιήσει σύντομα τα αιτήματα του δήμου για αυτό το θέμα τότε το σίγουρο είναι ένα. Θα προκύψει μία ακόμα υποβαθμισμένη δημόσια μονάδα υγείας όπου θα την επισκέπτονται όλο και λιγότεροι ασθενείς και βασικά για να γράφουν εξετάσεις και συνταγές. Ότι το χειρότερο δηλαδή.

Τι μένει να γίνει; Στους ώμους της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου κατά κύριο λόγο πέφτει το βάρος του να συνεχίσουν να πιέζουν ώστε σ' αυτή την πόλη των 90 χιλ. δημοτών να λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου, ένα Κέντρο σύγχρονο, επαρκές, στελεχωμένο από μόνιμο προσωπικό που θα μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη όσων έχουν βασικά προβλήματα υγείας προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες. Και από αυτά που έχουμε μάθει η βασική πράξη για να συμβεί αυτό είναι να προκηρυχθούν οι θέσεις από το υπουργείο, θέσεις για όλες τις ειδικότητες που πρέπει να περιλαμβάνει ένα Κέντρο Υγείας αστικού τύπου όπως αυτό του Κερατσινίου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 15:28
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση