Κυριακή, 06 Ιουνίου 2021 09:55

Ενδιαφέρουσες οι προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για την περιοχή Κερατσινίου Δραπετσώνας στην ομιλία της στην παραλία των Λιπασμάτων την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

genimataΧθες, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έγιναν αρκετές εκδηλώσεις στο δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας και δικαιολογημένα μιας και τελευταία η περιοχή βρίσκεται πάλι στο μάτι του κυκλώνα. Δυστυχώς λίγοι ήταν όσοι συμμετείχαν σ'αυτές τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και διαλόγου.

Μία από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν η ομιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά στην παραλία των Λιπασμάτων, όπου παρουσίασε το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ «Βιώσιμος Μετασχηματισμός της Περιοχής» του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Μ'αυτήν την ομιλία ολοκληρώθηκε η Πράσινη Εβδομάδα με εκδηλώσεις και δράσεις του Κινήματος Αλλαγής στη Β' Πειραιά. Στην εκδήλωση αυτή μίλησαν και ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Άλλάζουμε" Π.Καμάς. 

Προφανώς και έχουν ενδιαφέρον αυτές οι προτάσεις και σίγουρα εμπλουτίζουν τον προβληματισμό και τον διάλογο όσων ασχολούνται με το τι μέλει γεννέσθαι όχι μόνο στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας αλλά και στους 5 δήμους του Πειραιά που όλοι έχουν πολλά και σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα. Το κακό είναι πως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα κυβερνητική πρωτοβουλία που θα αναβαθμίσει αυτήν την υποβαθμισμένη περιοχή και θα αμβλύνει τις ανισότητες και στο εσωτερικό τους και σε σχέση με άλλες προνομιούχες περιοχές της Αττικής.

Τέλος ελπίζουμε πως όλους όσους τους απασχολεί το τι θα γίνει στην περιοχή των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα να έχουν κατανοήσει πως όσο υφίσταται στην ατμόσφαιρα η τοξική μελισσανιδίλα δεν υπάρχει περίπτωση να θέλουν να χρηματοδοτήσουν έργα σ'αυτήν την περιοχή επενδυτές του δημοσίου τομέα και του ιδιωτικού που να έχουν σώας τας φρένας τους.  

Μια γενινότερη παρατήρηση, παίρνοντας αφορμή από ένα σημείο στις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ. α) Στη τροπολογία Λαφαζάνη - Σκουρλέτη του '16 που αφορούσε την περιοχή των 640 στρεμμάτων στη Δραπετσώνα, σαφώς αναφέρεται ανάμεσα στα άλλα και η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. β) Έκτοτε, έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι απ'αυτούς που αναφέρουν τις χρήσεις γης στην περιοχή αυτή και που περιλαμβάνονται στην τροπολογία, αναφέρουν την παιδεία, την αναψυχή, τον πολιτισμό και την υγεία και παραλείπουν συστηματικά, σκοπίμως ή όχι, το Μητροπολιτικό Πάρκο. γ) Κάτι παρόμοιο έκανε και η κ.Γεννηματά. Αναφέρει στις προτάσεις της το πράσινο με την φράση "...και χώροι πρασίνου" και όχι ως Μητροπολιτικό Πάρκο. δ) Να υπενθυμίσουμε πως στο νότιο Πειραιά, εκεί στην αποκαλούμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, ήδη υπάρχει ένα Μητροπολτικό Πάρκο, αυτό εντός του Ιδρύματος Νιάρχου και έχουν προχωρήσει τα έργα του οικολογικού Πάρκου στον όρμο του Φαλήρου. Τέλος στα σχέδια της κυβέρνησης υπάρχει και το κοντά στα 2000 στέμματα Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό. Αυτά, για όσους γνωρίζουν για τις ευεργετικές επιδράσεις του πράσινου στη ζωή όλων αλλά στην εποχή μας και ως μία ουσιαστική ασπίδα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, για να αντιληφθούν από το κοντράστ ανάμεσα σ'αυτές τις δύο περιοχές τη σημασία των Μητροπολιτικών Πάρκων για την αναβάθμιση μιας περιοχής.

Στην εισαγωγή της η κα. Γεννηματά τόνισε την γενικότερη ιδέα αυτού του εγχειρήματος του "Βιώσιμου Μετασχηματισμού" λέγοντας τα εξής: «Η Πράσινη ανάπτυξη είναι μια πρόκληση που δίνει σημαντικές ευκαιρίες. Μπροστά μας όμως ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε το περίφημο “Green Deal” θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης. Είτε θα σφυρηλατήσουμε όλοι μαζί ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα. Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους», τόνισε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.  

Ακολουθουν οι προτάσεις που κατέθεσε η κ. Γεννηματά, που μία εξ αυτών, την "ενεργειακή κοινότητα" την επισημαίνουμε και γιατί τη θεωρούμε σημαντική, αλλά και διότι εξαρτάται βασικά από τη δημοτική αρχή η υλοποίησή της :
 • "Στηρίζουμε τους πολίτες του Κερατσινιού και της Δραπετσώνας, στηρίζουμε την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες της περιοχής"
 • Πρότεινε τη δημιουργία ενός κλιματικά ουδέτερου (μηδενικών ρύπων) εκθεσιακού κέντρου (του πρώτου στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου) στην συνολική έκταση των «λιπασμάτων». 
 • Στις εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνονται ξενοδοχειακοί χώροι, κέντρα νεοφυούς επιχειρηματικότητας για
 • όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην περιβαλλοντική καινοτομία. 
 • Μίλησε επίσης για χώρους πρασίνου, γήπεδα και ανοιχτούς χώρους άθλησης.
 • Αξιοποίηση των διατηρητέων κτισμάτων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία, καθώς και ανάδειξη των αρχαιολογικών ευρημάτων της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, με την ανάδειξη του
 • ταφικού Μνημείου του Θεμιστοκλή.
 • Περιβαλλοντική αναβάθμιση του Όρους Αιγάλεω, με δενδροφυτεύσεις και χώρους πρασίνου, για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος της περιοχής. 
 • Στην ανάπλαση του Όρους Αιγάλεω μπορεί να αξιοποιηθεί και το νερό από την μονάδα επεξεργασίας της Ψυτάλλειας για την άρδευση των χώρων πρασίνου. Να μελετηθεί η πιθανότητα απομάκρυνσης ραδιενεργών στοιχείων και μετάλλων από το υπέδαφος του.
 • Να αποδοθεί στον δήμο  ο χώρος της ανενεργούς ΔΕΗ, 40 στρεμμάτων, δίπλα από τις εγκαταστάσεις της Cosco, και να αποτελέσει χώρο πολιτισμού, με μουσείο ιστορίας εθνικής αντίστασης, είπε η κ. Γεννηματά.
 • Τέλος, πρότεινε ο δήμος να συστήσει μία ενεργειακή κοινότητα, η οποία θα αναλάβει να προχωρήσει στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Μέρος αυτής θα καλύπτει τις ανάγκες των δημοτικών καταναλώσεων, συνεισφέροντας στο όραμα της κλιματικής ουδετερότητας, σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο όμως μέρος της καθαρής ενέργειας που θα παράγεται, θα διαμοιράζεται δωρεάν στους ενεργειακά φτωχούς πολίτες της, που το έχουν περισσότερο ανάγκη»
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021 09:02
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση