Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 08:41

Φοβάμαι πιο πολύ αν το λάθος με τις 320 χιλ. τόνους απορριμμάτων της ΜΕΑ Σχιστού ήταν ακούσιο

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

arkas4Στις 31ης Μαΐου διεξείχθη με τηλεδιάσκεψη η συνεδρίαση της 7μελούς Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Στο Σύνδεσμο αυτό εκπροσωπούνται και οι δύο βαθμοί τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει ως κύριο έργο τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Μία από τις αποφάσεις που πάρθηκε αφορούσε την έγκριση της προκήρυξης διαγωνισμού για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Σχιστό για τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά. Μία μονάδα που θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στο Σχιστό.

Στόχος της λειτουργίας της μονάδας αυτής είναι η μείωση της προς ταφή ποσότητας απορριμμάτων, στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσω της επεξεργασίας των βιοαποβλήτων και στην παραγωγή προϊόντων που η αξιοποίησή τους δύναται να αποφέρει οικονομικά οφέλη. Αχ τι προχωρημένοι στόχοι καλέ, μακάρι να υλοποιηθούν στο ακέραιο, όμως είμαστε περίεργοι να δούμε πως, που και από ποιους.  

Ο δήμος και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, που ομόφωνα είναι εναντίον της λειτουργίας ΜΕΑ στο Σχιστό, υπολόγιζαν πως η δυναμικότητα αυτής της προαναγγελθείσας από την Περιφέρεια Αττικής μονάδας θα ήταν από 120 χιλ. τόνους απορριμμάτων έως 180 χιλ. Όταν λοιπόν διαβάσαμε στις 1.6 στην απόφαση που αναρτήθηκε στη Διαύγεια ότι η δυναμικότητά της θα είναι 320 χιλ. τόνων υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, πάθαμε σοκ. Στην αρχή απλά δεν το πιστέψαμε.  Μετά ακολούθησαν οι δικαίως οργισμένες ανακοινώσεις. 

Το κουφό: Δεν πέρασε μία μέρα και πληροφορηθήκαμε αρμοδίως ότι συγγνώμη έγινε λάθος και ότι το σωστό είναι 250 χιλ. τόνοι, στέρεων αποβλήτων και βιοαποβλήτων (180 χιλ. σύμμεικτα+70 χιλ. βιοαπόβλητα). 

Τι μας φοβίζει πιο πολύ - μια δευτερεύουσα πλευρά. Μας φοβίζει λοιπόν λιγότερο αν το λάθος αυτό ήταν σκόπιμο, αν έγινε για κάποιο από τους λόγους που κουτοπόνηροι πολιτικάντηδες της απέθαντης γραφειοκρατίας μας επινοούν για να περάσουν επιλογές που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των κύκλων που εκφράζουν, παρά αν ήταν ένα μη σκόπιμο λάθος που συνέβη εξ αιτίας της αδυναμίας/ανικανότητας αυτής της γραφειοκρατίας να ελέγχει δυο και τρεις φορές αν χρειάζεται τις αποφάσεις της και τις ενέργειές της. 

Ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα και ουδείς είναι αλάθητος είναι μία άποψη που όποιος δεν την ασπάζεται καλό θα'ναι να τον προσέχουμε και από πολιτική πλευρά και από παιδαγωγική κι από αυτήν της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας. Το θέμα όμως δεν είναι τα ανθρώπινα λάθη που εξ αμελείας ή από λανθασμένους υπολογισμούς γίνονται συνήθως πάνω στη βράση που κολλάει το σίδερο ή στα λάθη εκείνα που προκύπτουν για διάφορους σύνθετους λόγους και ύπαρξης αστάθμητων παραγόντων. Το θέμα είναι αυτά τα απλά λάθη που και χρόνος υπάρχει και εργαζόμενοι που πληρώνονται για να ελέγχουν/εξετάζουν τις ενέργειες και αποφάσεις της διοίκησης για τυχόν παρανομίες, παραλείψεις και λάθη βεβαίως.

Ούτε το ευτυχώς δεν μου προέκυψε για το γεγονός που μια μέρα αργότερα η διοίκηση ανακάλυψε πως το σωστό είναι οι 250 χιλ. τόνοι και το διόρθωσε, ούτε το ανακουφιστικό τέλος καλό όλα καλά δεν με έπιασε, διότι επί της ουσίας στο θέμα αυτό υπάρχουν κι άλλοι σημαντικοί παράγοντες πέρα από την ποσότητα. Και παρόλο που έχουμε μάθει για περιπτώσεις που παίζει και η εφιαλτική επιλογή να συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι υπάρχει ένα σημαντικό λάθος που ίσως να αφορά και ανθρώπινες ζωές, αλλά κανείς να μην αναλαμβάνει τη διόρθωσή του. 

ΕΔΩ  η διορθωμένη απόφαση του ΕΔΣΝΑ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 11:14
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση