Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 17:11

Ο Ιταλός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου κι ένας Γάλλος οικονομολόγος κρίνουν και προτείνουν μέτρα για την ανάκαμψη των κοινωνιών της Ε.Ε

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

lakis101Ότι τους επόμενους μήνες και εφ'όσον τα σχετικά με την πανδημία και τους εμβολιασμούς εξελιχθούν κανονικά, όπως δηλαδή οι κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε έχουν προγραμματίσει, τότε η οικονομική κατάσταση θα είναι μακράν το κυρίαρχο θέμα για όλους. Είναι φανερό πως θα πρέπει τα ευρωπαϊκά συμβούλια, επιτροπές, η ΕΚΤ το ευρωκοινοβούλιο καθώς και οι κυβερνήσεις, κόμματα και συνδικάτα να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ανισότητες, που προϋπήρχαν βεβαίως, αλλά οξύνθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες των απανωτών lock down και των καραντίνων.

Το άρθρο που ακολουθεί περιλαμβάνει δύο συνεντεύξεις που έχουν στο επίκεντρό τους την οικονομία και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, όπως και πως η γλώσσα διαμορφώνει τα όρια του συστήματος. Βασικά είναι ένα θέμα τόσο σύνθετο και πολυπαραγοντικό που για τον μέσο ευρωπαίο πολίτη τα περισσότερα από αυτά που συζητιούνται και αποφασίζονται στα ανώτερα κλιμάκια μοιάζουν κινέζικα. Συνεντεύξεις όμως σαν κι αυτές τις δυο θεωρώ ότι μας βοηθούν να πάρουμε μια αμυδρή μυρωδιά του τι παίζεται στα κέντρα λήψης των κρίσιμων αποφάσεων.

Πάντα έχοντας στο μυαλό μας πως μία απόσταση ανάμεσα στα λόγια και στις πράξεις όλων μας υπάρχει και όσο πιο ψηλά στην ιεραρχία βρίσκεται κάποιος τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή, όπως και όταν τον κυρίαρχο τόνο τον δίνει η ιδεοληπτική σκέψη, αυτή που κυκλοφορεί ατελώνιστη τόσο στους εκφραστές ενός συστήματος όσο και στους επικριτές του. 

Στην πρώτη συνέντευξη ο Ιταλός πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Νταβίντ Σασολί, που πριν λίγες μέρες παρευρέθηκε στην εκδήλωση των 40 χρόνων της Ελλάδας στην Ε.Ε, απαντά σε ερωτήσεις της Χριστίνας Κοψίνη. Από αυτήν την συνέντευξη φυσάει ένας αέρας που το μήνυμά του είναι πως με τον τρόπο τους και βάσει της πολιτικής τους προπαίδειας μία ενδιαφέρουσα συζήτηση διεξάγεται ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου. Ο Σασολί εστιάζει στο μεγάλο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας, ιδιαίτερα στις πιο αδύναμες κοινωνίες και μας πληροφορεί για κάποια σημαντικά μέτρα αντιμετώπισής του που συζητιούνται να συμπεριληφθούν στο προσχέδιο που ετοιμάζουν οι ευρωβουλευτές αυτήν την εποχή. Με άλλα λόγια κάτι φαίνεται να κινείται λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα και μακάρι να δουλέψει υπέρ των πιο αδύναμων. 

Πατώντας  εδώ   θα εμφανιστεί η συνέντευξη που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών με τον τίτλο "Αδιανόητο να επιστρέψουμε στους αποτυχημένους κανόνες του Συμφώνου", μία καλή θέση για όσους υποχρεώθηκαν για να τα βγάλουν πέρα να βάλουν τα δυο πόδια τους σε ένα παπούτσι ή κι ακόμα χειρότερα, με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο.  

Τη δεύτερη συνέντευξη την παραχώρησε στον Τάσο Τσακίρογλου ο Γάλλος Οικονομολόγος Ζαν Πωλ Φυτουσί* με αφορμή την κυκλοφορία το Φεβρουάριο στα ελληνικά του βιβλίου του "Τι μας κρύβουν οι λέξεις: πως η νεογλώσσα επηρεάζει τις κοινωνίες μας" ( εκδόσεις Πόλις). Στο βιβλίο αυτό ο Φυτουσί αποδίδει πολλά από τα δεινά τού σήμερα στη σταδιακή εκπτώχευση της γλώσσας, στη διαστροφή των εννοιών και, τελικά, στην αδυναμία να εκφραστεί το όποιο σχέδιο για το μέλλον με όρους κατανοητούς από ένα ευρύ κοινό. Δεν αφήνει στο απυρόβλητο και τα ΜΜΕ, τα οποία χαρακτηρίζει «πηγή της πολιτικής ορθότητας».

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, αυτό που βρίσκεται στη ρίζα του βιβλίου του θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι, ειδικά στο οικονομικό και κοινωνικό πεδίο, ότι προβλήματα ή φαινόμενα –η δυστυχία, η δυσλειτουργία, η φτώχεια, η ανεργία, η ανισότητα– εξαφανίζονται επειδή συστηματικά αποφεύγουμε να τα ονομάσουμε ή να τα εξηγήσουμε; Οταν μια σκέψη είναι κυρίαρχη, οι κυριαρχούμενες σκέψεις δεν εξαφανίζονται, αλλά τι γίνεται όταν αυτή είναι η μοναδική; Η ανάδυση της «μοναδικής σκέψης» (la pensée unique) θα ήταν τότε ένα φαινόμενο της γλώσσας.

Πατώντας  εδώ  θα εμφανιστεί η συνέντευξη αυτή που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών με τον τίτλο «Η Ευρώπη είναι δομημένη έτσι που δεν επιτρέπει άλλες πολιτικές πλην του νεοφιλελευθερισμού», αρθρώνοντας με τον τρόπο του ένα λόγο αντίλογο στην πρώτη συνέντευξη. 

 *Ζαν Πωλ ΦυτουσίΓεννημένος το 1942 στη Λα Γκουλέτ της Τυνησίας, ο Φιτουσί είναι σήμερα από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της κεϊνσιανής σχολής στη Γαλλία. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και ομότιμος καθηγητής του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού. Τον Φεβρουάριο κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις το βιβλίο του «Τι μας κρύβουν οι λέξεις: πώς η νεογλώσσα επηρεάζει τις κοινωνίες μας».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Ιουνίου 2021 18:31
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση