Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 15:19

1.352.000 € από το ΕΣΠΑ για την δασική προστασία στον Άγιο Φίλιππο, του δημάρχου Νίκαιας Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, στο fb

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
nikea4Το νοιάξιμο μας για την πυροπροστασία του άλσους των 103 στρεμμάτων στο Λόφο Δεξαμενής (Άγιος Φίλιππος) της πόλης μας, ήταν και είναι στις βασικές προτεραιότητες μας, κυρίως τους θερινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες.
Όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, πρόκειται για ένα χώρο που αποτελεί σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου όχι μόνο για το Δήμο αλλά και για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και με την παρουσία του περνά η φύση στον αστικό ιστό της πόλης.
 Όμως, επειδή η λειτουργία του άλσους έχει πολυσυνδυαστικό χαρακτήρα, δηλαδή, ένα εκκλησάκι, δύο παιδικές χαρές, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, χώρος με υπαίθρια όργανα γυμναστικής, μικρό θεατράκι, δημοτικό αναψυκτήριο και διαδρομές περιπάτου, αναπόφευκτα, η περιοχή εμφανίζει ιδιαίτερες δυσκολίες για τη φύλαξη του και οι κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιάς, ιδίως το καλοκαίρι, είναι αυξημένοι.
Έχοντας, λοιπόν, κατά νου, την επιβαρυμένη αυτή ιδιαιτερότητα της περιοχής, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω, καταθέτοντας πρόταση χρηματοδότησης για την εγκατάσταση πυροσβεστικού δικτύου σύγχρονης τεχνολογίας με υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα:
• Εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης δασικής πυρκαγιάς με θερμικές και οπτικές κάμερες που θα επιτηρούν όλη την περιοχή σε εύρος 180 μοιρών.
• Δίκτυο καταιονισμού (ρίψη νερού) για την αύξηση της επιφανειακής υγρασίας στην επιφάνεια εδάφους του άλσους, όταν η θερμοκρασία θα ξεπερνάει συγκεκριμένο όριο.
• Ημισφαιρικές κάμερες με ενσωματωμένο αισθητήρα κίνησης και θερμοκρασίας για τη συνολική επίβλεψη 360 μοιρών του σταθμού βάσης για ενέργειες παραβιάσεων ή βανδαλισμών.
• Αμφίδρομη λειτουργία ήχου για αποτροπή πιθανών εισβολέων καθώς και για την απομακρυσμένη (web) επικοινωνία με το σταθμό βάσης. (με απλά λόγια: οι εισβολείς που θα επιχειρήσουν να βανδαλίσουν θα ακούνε μηνύματα αποτροπής των πράξεων τους)
• Αυτοματοποιημένη αποστολή SMS από το σύστημα πυρανίχνευσης
Η χρηματοδότηση προϋπολογισμού 1.352.000 €. (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) προέρχεται από το ΕΣΠΑ, είναι εγκεκριμένη, αφορά την κατηγορία «Προστασία από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές» και με την ολοκλήρωση του έργου, θα έχουμε ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πυροπροστασία του άλσους, του πολύτιμου αυτού πνεύμονα αναψυχής και άθλησης της πόλης μας.
Τέλος, με αφορμή τη χθεσινή φωτιά στην Άνω Νεάπολη και την περσινή στον Άγιο Φίλιππο, την επέκταση της οποίας αποτρέψαμε με μεγάλη δυσκολία, οφείλουμε, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να συνειδητοποιήσουμε, ότι η καταστροφή δεν αργεί να έρθει όταν κάνουμε χρήση βεγγαλικών ή φωτοβολίδων. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι άχρηστες, παράλογες, επικίνδυνες και αυτονόητα εγκληματικές!
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 15:23

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση