Κυριακή, 30 Μαΐου 2021 16:00

Και ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ 25 και δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας και "Αλλάζουμε" και δημότες αυτήν τη βδομάδα σε δράσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του δήμου και προπάντων της μελισσανιδίλας

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

melissanidis4Πληροφορούμε κι εμείς πως  στις 5 Ιουνίου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Είναι μία από εκείνες τις συμβολικές κινήσεις που κακό δεν κάνουν και παίζεται και η πιθανότητα κάτι καλό για τον κόσμο να προκαλέσουν οι κινητοποιήσεις των πολιτών. Το κακό είναι ότι ο αγώνας εναντίον της κλιματικής αλλαγής δε φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδει τα προσδοκούμενα σύμφωνα με τους στόχους της παγκόσμιας συμφωνίας του Παρισιού 2016. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βρισκόμαστε καθ'οδόν για όλο και πιο έντονα και πιο πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα που θα ξεχαρβαλώνουν από λίγο έως πολύ τις περισσότερες χώρες του κόσμου, θα προκαλούν πολλούς θανάτους και θα αυξάνουν διαρκώς τον αριθμό των περιβαλλοντικών προσφύγων.   

Στην περιοχή του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας υπάρχει επιπλέον ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Εδώ κι έξι χρόνια υφίσταται ίσως το πιο οξυμένο του λεκανοπεδίου, μαζί βεβαίως με αυτό της Φυλής. Κι αυτό είναι της τοξικής μελισσανιδίλας, που προκαλεί δυσοσμία και φθορές στην υγεία σε μια περιοχή που ζουν κι εργάζονται γύρω στους 100 χιλ. πολίτες. Το θέμα είναι πως μέχρι στιγμής όλες οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που έγιναν αυτά τα χρόνια για την μετεγκατάσταση της Oil One δεν έχουν αποδώσει τίποτα. Η μελισσανιδίλα είναι εδώ, βρωμερή και φονική, όπως όταν πρωτοεμφανίστηκε. Υπάρχει στην ατμόσφαιρα, μπαίνει και στα σπίτια μας από το αποχετευτικό σύστημα. Προφανώς και Ν.Δ + ΠΑΣΟΚ + ΣΥΡΙΖΑ φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης τόσο για την παροχή άδειας λειτουργίας σ'αυτήν την εταιρεία επεξεργασίας υγρών αποβλήτων των πλοίων, όσο και το ότι δεν έλυσαν το πρόβλημα όταν μπορούσαν από κυβερνητική θέση, πρόβλημα  που αφορά όλον αυτόν τον κόσμο.

Αυτή τη βδομάδα και επ'ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος έχουν προαναγγελθεί διάφορες εκδηλώσεις που άμεσα ή έμμεσα σχετίζονται με τα προβλήματα του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας κι αυτές είναι οι εξής: 

α) Τη Τετάρτη 24.5  η Δημοτική Παράταξη "Κερατσίνι Δραπετσώνα - Αλλάζουμε" δημοσιοποίησε την πληροφόρησή της να επαναλειτουργήσει ο σταθμός του Σταθμού της ΔΕΗ στον Άη Γιώργη, ενός εργοστασίου που για δεκαετίες προκαλούσε βαριά περιβαλλοντική μόλυνση σε όλη την περιοχή. Ο μεγάλος κίνδυνος τώρα είναι να περάσει ο σταθμός στα χέρια ιδιωτικής εταιρείας. Μιλάμε για ένα εργοστάσιο για το οποίο εδώ και 30 χρόνια  από την διακοπή του εκκρεμεί η υπόσχεση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι ο χώρος του θα παραχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση. Γι'αυτό η "Αλλάζουμε" του Π. Καμά προσκαλεί τον κόσμο σε μία συμβολική περικύκλωση του εργοστασίου το Σάββατο 5.6 στις 10 π.μ. με στόχο να αποτραπεί η πώληση του και να παραχωρηθεί επιτέλους ο χώρος στον δήμο. 

β) Το ΜέΡΑ 25 ανακοίνωσε πως στην περιοχή της Δραπετσώνας και πιο συγκεκριμένα στο θεατρικό του Πολυχώρου Λιπασμάτων θα διεξαχθεί από 4-6 Ιουνίου το 1ο Διαβουλευτικό Συνέδριό του. Ανάμεσα στη ανακοίνωση των θεμάτων που θα απασχολήσουν αυτό το συνέδριο το ΜέΡΑ 25, ζητάει τη λύση του προβλήματος της μελισσανιδίλας και την αποδοχή από την κυβέρνηση της απόφασης της Περιφέρειας επί Δούρου για την απαλλοτρίωση των 220 στρεμμάτων των Λιπασμάτων.

γ) Με σύνθημα «Μπες στο κλίμα» ξεκινά η εβδομάδα δράσεων του Κινήματος Αλλαγής αφιερωμένη στο περιβάλλον. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, το πρόγραμμα δράσεων περιλαμβάνει και την περιοχή μας. Συγκεκριμένα το  Σάββατο 5/06/2021 - Ημέρα Περιβάλλοντος (ώρα 7:30μ.μ.) η Φ. Γεννηματά στου Κράκαρη στα "Λιπάσματα" θα παρουσιάσει την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τον «Βιώσιμο Μετασχηματισμό της Περιοχής». Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα γίνουν παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Κερατσινίου Δραπετσώνας και από φορείς της περιοχής.

 δ) Το Σάββατο 29.5 ο δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος με μία ανάρτησή του στο fb εξάγγειλε μια ακόμα δράση του δήμου εναντίον της Oil One, καλώντας γι'αυτό τους βουλευτές Α’ και Β’ Πειραιά, τους εκπροσώπους όλων των Δημοτικών κινήσεων, τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων της πόλης, σε αποκλεισμό των εγκαταστάσεων της Oil One το Σάββατο 5 Ιουνίου στις 10:00 π.μ. για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να αποδεχθεί τη θέση του Δήμου και των κατοίκων για την άμεση μετεγκατάσταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων μέσα από τα σπίτια μας.
 
ε) Στις 30.5 έγινε μία συνάντηση πολιτών στου Κράκαρη μετά από ένα κάλεσμα του Στάθη Τσομίδη, ενός από τους διαχειριστές της ομάδας στο fb " ΕΞΩ ΤΑ ΚΑΖΑΝΙΑ - ΕΧΟΥΜΕ ΖΩΗ". Στόχος της πρότασης αυτής ήταν να συζητηθεί το πρόβλημα της μελισσανιδίλας και να ανταλαγούν απόψεις για άλλες επιλογές και ως προς το αίτημα και ως προς τις κινητοποιήσεις. Στη συνάντηση αυτή παραβρέθηκαν περίπου 15 δημότες. Ειπώθηκαν διάφορες σκέψεις και διεξείχθη μια αρκετή ενδιαφέρουσα συζήτηση. Το μόνο που αποφασίστηκε ήταν σε πρώτη φάση μία επιτροπή να συναντηθεί με τον δήμαρχο για την διοργάνωση μίας σχετικής κινητοποίησης.
Ακούστηκαν επίσης και τρεις προτάσεις που στόχο έχουν να άρουν το αδιέξοδο που υπάρχει πια ως προς την διεκδίκηση της μετεγκατάστασης. Οι δύο πρώτες εισηγήθηκαν από τον Γ.Τσιρίδη και η τρίτη από τον Λ.Ιγνατιάδη.
1η) Να χαρακτηριστεί αμέσως, τώρα, η προς ανάπλαση έκταση των 640 στρεμμάτων ως ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ σύμφωνα με τον νόμο 2508/97 και με τον ίδιο νόμο άρθρο 10 να προχωρήσει ο δήμος σε Πολεοδομική Μελέτη Ανάπλασης, όπως προβλέπει και ο νόμος του 2015 που άλλαξε τις χρήσεις γης. Η μελέτη αυτή θα γίνει από μεγάλο γραφείο με διεθνή διαγωνισμό. Έχει καθυστερήσει ο δήμος τόσο πολύ και τόσο αδικαιολόγητα που θα έλεγε κανείς πως το κάνει επίτηδες. Ως τώρα δεν έχω πει ποτέ κάτι τέτοιο, όμως, οι υποψίες αρχίζουν ήδη να γίνονται σαφείς.
2η) Να κληθεί από τον δήμο ειδικός ερευνητής (εταιρεία), κατά προτίμηση ξένη, που να ελέγξει αν η άδεια που έχουν οι επιχειρήσεις της περιοχής μας είναι νόμιμες και συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και αν εφαρμόζονται οι προβλέψεις των αδειών αυτών. Και εδώ η καθυστέρηση, οφειλόμενη στο ότι έψαχναν κάτι αντίστοιχο ο Δημόκριτος και το Αστεροσκοπείο, δεν δικαιολογείται. Πρέπει κι αυτό άμεσα να το κυνηγήσει ο δήμος αν θέλει να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για το θέμα και όχι προσχηματικά και μόνον.
3η) Ο δήμος και η Περιφέρεια Πειραιά να πληροφορηθούν με ποιους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργούν παρόμοιες μονάδες στα πολλά λιμάνια της Ευρώπης και της Αμερικής, τι τεχνολογία χρησιμοποιούν για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων των πλοίων και ποια είναι η κατασκευή τους. Επειδή από πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχει ακουστεί ότι τέτοιες μονάδες δημιουργούν το οξύ πρόβλημα που προκαλεί η Oil One είναι βέβαιο πως θα προκύψει μία σημαντική διαφορά, τέτοια που θα δώσει την δυνατότητα για αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της μονάδας καθώς και αλλαγή της ξεπερασμένης τεχνολογίας που χρησιμοποιεί και τον τρόπου που "εκτονώνει" τα αέρια της επεξεργασίας, της μελισσανιδίλας δηλαδή. Το αποτέλεσμα θα'ναι να μην μολύνει πια αυτή η μονάδα την περιοχή όπως δεν μολύνουν οι παρόμοιες σε λιμάνια του εξωτερικού.
 
Αυτές οι τρεις προτάσεις θεωρούμε πως κάνουν δυνατή τη λύση του προβλήματος στο άμεσο μέλλον. Και στο βαθμό που η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα η πίεση του λαϊκού παραγόντα για λύσεις που ήδη εφαρμόζονται από άλλα κράτη, πιστεύουμε ότι θα την κάνει να αποφασίσει πως τελικά μεγαλύτερη σημασία έχει η ποιότητα ζωής 100 χιλ. πολιτών από τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας. Ελπίζουμε πάντως ότι είναι αυτονόητο για όλους πως το μπαλάκι για την προώθηση μιας νέας αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού προβλήματος βρίσκεται στα χέρια της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου. Να τονίσουμε τέλος για μια ακόμα φορά ότι όσο η μελισσανιδίλα μας χαλάει τη ζωή τόσο δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν σοβαροί επενδυτές για μια ανάπλαση στην  Δραπετσώνα αντάξια του πεντάστερου της περιοχής των 640 στρεμμάτων. 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2021 22:43
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Μανόλης Γλαμπεδάκης 30-05-2021 19:11
Κατά την δική μου αντίληψη, αναφερόμενος στο πρωινό μάζεμα συνδημοτών στου Κράκαρη και την συζήτηση για την τοξική μελισσανιδίλα, υπήρξαν συμπεράσματα:
1ο η δυσπιστία προς την θέληση της δημοτικής αρχής να ασχοληθεί άμεσα και σοβαρά με το πρόβλημα
2ο ότι και οι κάτοικοι ίσως λόγω ελλιπούς ενημέρωσης δεν δείχνουν διάθεση κινητοποίησης.
3ο ότι για να υπάρξει θετική πρόοδος πρέπει να πιεστεί η δημοτική αρχή.
Η συζήτηση που κράτησε πάνω από 2 ώρες ήταν ενδιαφέρουσα, περιστράφηκε σε πιθανούς τρόπους που θα οδηγήσουν σε λύση και πρέπει να επιδιωχτούν (περιγράφονται ωραία στο «ρεπορτάζ» της σταγόνας) και τέλος αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον δήμαρχο για να αναπτυχθεί ο προβληματισμός της ομάδας μέσα στην βδομάδα.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση