Σάββατο, 29 Μαΐου 2021 17:04

"Για να μην τα χρωστάω", ένα νέο τραγούδι του Μιθριδάτη που κάνει μπαμ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

mithridatisΤη λέξη μιθριδατισμός κάπου κάποτε την έμαθα, σίγουρα εξωσχολικά. Αργότερα διάβασα πως ο όρος αυτός προέρχεται από τον βασιλιά του Πόντου  Μιθριδάτης ΣΤ΄ ( Σινώπη, 114 - 63 π.Χ), ο οποίος εξαιτίας του μεγάλου φόβου του μήπως τον δηλητηριάσουν έπαιρνε καθημερινά βαθμιαία αυξανόμενες μη θανατηφόρες δόσεις δηλητηρίου, ώστε να αναπτύξει τελικά ανοσία . Και πριν λίγα χρόνια διάβασα πως ο μιθριδατισμός δοκιμάστηκε με επιτυχία στην Αυστραλία και τη Βραζιλία στους προηγούμενους αιώνες καθώς επιτεύχθηκε πλήρης ανοσία ακόμη και σε πολλαπλά τσιμπήματα από δηλητηριώδεις κόμπρες και οχιές. Σε διάφορα άρθρα που συνάντησα τη λέξη αυτή κατάλαβα από τα συφραζόμενα και την μεταφορική του χρήση. Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη σταδιακή εξοικείωση και αποδοχή κάποιων πραγμάτων από άτομα που προηγουμένως τα θεωρούσαν ιδιαίτερα επικίνδυνα. 

Καμιά μύγα δεν μας τσίμπησε για αυτήν την αναφορά στον μιθριματισμό και στον Μιθριδάτη. Απλά αυτές τις μέρες το 12λέπτο χιπ-χοπ τραγούδι "Για να μην τα χρωστάω", που μέσα σε 5 μέρες ξεπέρασε τις 850 χιλ. επισκέπτες στο youtube, το υπογράφει ένας σύγχρονος Μιθριδάτης, αυτός που ήταν μέλος ενός συγκροτήματος της δεκαετίας του '90, των Ημισκρούμπια. Το τραγούδι το έπαιξαν και οι Ράδιο Αρβύλα στο Open και ο Σπύρος Γραμμένος στην ΕΡΤ.  

Το άκουσα αλλά δεν μου βγήκε ούτε να το μάθω ούτε να τραγουδήσω αυτό το σεντόνι. Και η μουσική του δεν με έπιασε και η όποια ποιητική των στίχων του όσο πατάει η γάτα. Προφανώς και απηχεί το στίγμα μιας περιρρέουσας ατμόσφαιρας ιδιαίτερα στον νεαρόκοσμο, όπου τον τόνο το δίνει μια σκληρή αντικυβερνητική στάση που αναδεικνύει το δίκαιο του κόσμου στα θέματα που θίγει ο τραγουδοποιός. Ως εκ τούτου προσφέρεται για την έκφραση τουλάχιστον ημισυνειδητοποιημένων συναισθημάτων θυμού κι απόγνωσης. Και είναι πολύ πιθανόν κάποια στιχάκια του να γίνουν και συνθήματα. Σ'αυτό το γήπεδο της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης είναι που συνεισφέρει τον οβολό του ο Μυθριδάτης και ας ελπίσουμε ότι σ'αυτούς που ήταν έτοιμοι από καιρό να το δεχτούν, σ'αυτούς που μια ευφορία τους προκάλεσε εκφράζοντας την οργή τους, θα ανεβάσει και την ποιότητα της πολιτικής τους σκέψης και δράσης. Για το καλό όλων μας.  

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 29 Μαΐου 2021 19:37
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση