Πέμπτη, 27 Μαΐου 2021 17:47

Το λιμάνι του Πειραιά σε οικολογική τροχιά με καύσιμα με λιγότερο θείο και με ενεργειακή αυτοτέλεια κι ο ρόλος του σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

pireas211) Είχαμε χαρεί πριν ένα χρόνο όταν διαβάσαμε σχετικά με τον νέο κανονισμό του Διεθνή Οργανισμού Ναυτιλίας "ΙΜΟ 2020" που έχει να κάνει με την χρήση καυσίμου από όλα τα πλοία πετρελαίου με μέγιστη περιεκτικότητα σε θείο 0,5% ή να συνεχίζουν να καταναλώνουν το παλαιό καύσιμο (3,50% m/m με θείο) με την χρήση όμως scrubbers ή να χρησιμοποιούν άλλα καύσιμα, όπως π.χ είναι το Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο. Χαρήκαμε διότι για χρόνια όποτε τύχαινε και διαβάζαμε έρευνες για την ατμοσφαρική ρύπανση στο λεκανοπέδιο την μεγαλύτερη και πάντα βλαβερή για την υγεία την είχε πάντα το λιμάνι του Πειραιά. Κανονικά θα πρέπει τώρα να έχουν μειωθεί αισθητά οι ρύποι στην ατμόσφαιρα που οφείλονται στο θείο, αλλά θα θέλαμε να είμαστε βέβαιοι με επίσημα στοιχεία μιας και ζούμε σε μία χώρα και σε έναν κόσμο που ποτέ δεν ξέρεις, ιδιαίτερα αν οι ισχυροί οικονομικά υποχρεούνται να εφαρμόσουν κανονισμούς και νόμους που μειώνουν τα κέρδη τους. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσε να τα ζητάει και να τα έχει και ο δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας ως παραλιμένιος που είναι ,μιας και αφορούν δημότες του που κατοικούν κι εργάζονται γύρω από το λιμάνι. 

Να σημειώσουμε πως όλες οι έρευνες σε όλον τον κόσμο έχουν δείξει πως το διοξείδιο του θείου και τα προϊόντα χημικών του αντιδράσεων είναι υπεύθυνα για τα περισσότερα επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έχουν ως αποτέλεσμα πολλές παθήσεις, οι περισσότερες σχετιζόμενες με το  αναπνευστικό σύστημα. 

2)  Όσοι ζουν δίπλα σε λιμάνια γνωρίζουν από πρώτο χέρι την μόλυνση που προκαλούν τα πλοία ακόμα κι όταν είναι αραγμένα, αφού για την παραγωγή της απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας δουλεύουν ήπια οι μηχανές τους καίγοντας πετρέλαιο. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει από το 2025 με απόφαση της Ε.Ε εξ αιτίας του αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Με βάση λοιπόν την οδηγία 2014/94 της Ε.Ε., θα πρέπει να διαμορφωθούν εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης πλοίων από την ξηρά, για όσο είναι ελλιμενισμένα, ώστε να μηδενιστούν οι παραγόμενοι ρύποι από τις ντιζελομηχανές τους. Να σημειωθεί ότι στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων η προτεραιότητα «αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» για τα λιμάνια έχει στοχοθετηθεί στη δεύτερη θέση προτεραιοτήτων. 

Ακόμα πιο προχωρημένο είναι το σχέδιο που προωθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), όπου τα λιμάνια πρέπει να αλλάξουν τον ρόλο τους στη νέα αυτή εποχή και να γίνουν ενεργειακοί κόμβοι, όπου θα συνυπάρχει η παραγωγή, η αποθήκευση ενέργειας, αλλά και η διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, στην ουσία να γίνουν ένα μικροδίκτυο» όπως τόνισε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου. Με βάση μελέτη που επικαλέστηκε η κ. Σδούκου, ένα ελληνικό πλοίο της γραμμής όταν μένει στο λιμάνι δεμένο περίπου 1.200 ώρες τον χρόνο, δηλαδή, περίπου 50 μέρες, καταναλώνει 1,200MWh ηλεκτρικής ενέργειας και εκπέμπει συνολικά περίπου 900 tnCO2 στην ατμόσφαιρα. Επίσης τα κρουαζιερόπλοια, ιδιαίτερα τα νεότευκτα που είναι με 3.000 - 4.000 επιβάτες, έχουν πολύ μεγάλες ενεργειακές ανάγκες, της τάξεως των 15 MW -  εδώ  το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής που αναφέρονται οι παραπάνω πληροφορίες).  

3) Η αναφορά αυτή έχει και μία ακόμα σημασία για εμάς εξ αιτίας του ανενεργού σταθμού της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, εκεί όπου υψώνεται το 2ο ερυθρόλευκο φουγάρο της περιοχής - το άλλο είναι των Λιπασμάτων. Ένας σταθμός που σταμάτησε να λειτουργεί με πετρέλαιο τη δεκαετία του '80 μετά από μακροχρόνιους και επίμονους αγώνες των κατοίκων. dei4Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι διέκοψε τη λειτουργία του μπαίνοντας μετά από δεκαετίες ρύπων, πνευμονολογικών παθήσεων και καρκίνων σε καθεστώς «ψυχρής εφεδρείας».

Το 1996, η τότε δημοτική αρχή του δημάρχου Χάσκα, υπέγραψε συμφωνία επαναλειτουργίας του εργοστασίου με την ΔΕΗ παρουσία των υπουργών ΥΠΕΧΩΔΕ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της τότε κυβέρνησης, Κώστα Λαλιώτη και Βάσως Παπανδρέου. Η συμφωνία αφορούσε στη μερική λειτουργία για 3+3 χρόνια του εργοστασίου με φυσικό αέριο, αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο, οριστική παύση της λειτουργίας του μετά τα 6 χρόνια και κατόπιν τη μετατροπή του σε Μουσείο Τεχνολογίας και Εθνικής Αντίστασης, με πάρκο και πρόσβαση στη θάλασσα για τους κατοίκους. Η συμφωνία αυτή στο δεύτερο σκέλος της δεν τηρήθηκε από όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις και από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Το αίτημα φυσικά το έχουν προβάλλει όλες οι μετέπειτα δημοτικές αρχές, ποτέ όμως δυναμικά, και ως εκ τούτου το ποθούμενο αποτέλεσμα δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα. 

Τι φοβόμαστε τώρα με την απόφαση της Ε.Ε για την ενεργειακή αυτοτέλεια των λιμανιών; Αν και φαίνεται απίθανο όχι όμως και αδύνατον, είναι να θελήσει η Cosco ή κάποια άλλη εταιρεία να χρησιμοποιήσει τον ανενεργό  σταθμό του Άη Γιώργη για να παράγει την ενέργεια που θα χρειάζεται το λιμάνι του Πειραιά από το 2025. Αποδεκτές από την πόλη επιλογές υπάρχουν και αυτές είναι να αγοράζει η Cosco την απαιτούμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη ΔΕΗ ή να την παράγει μόνη της αλλού αποκλειστικά όμως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με άλλα λόγια, σ'αυτό το ρευστό τοπίο όπου όλα είναι δυνατόν να συμβούν, δήμος, δημοτικές παρατάξεις και δημότες είναι ανάγκη να καλλιεργούν σχέσεις ώστε να μπορεί να συναντιώνται σε από κοινού δράσεις όποτε υπάρχει ανάγκη και η απειλή είναι προ των πυλών.

IMO 2020: Η πράσινη πρόκληση στη ναυτιλία  του μάνατζερ Μάνθου Τριχιά, Δεκέμβριος 2019

Ναυτιλία: Tι «έφερε» τελικά ο νέος κανονισμός «IMO 2020»  του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρου Βενιάμιν, Μάρτιος 2020. 

Με απλά λόγια: Πότε οι αρχές προχωρούν στην κράτηση ενός πλοίου , συνέντευξη με τον ειδικό σε θέματα ναυτιλίας, μηχανολόγο και ναυπηγό Πάνο Ζαχαριάδη.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021 08:39

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση