Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 16:12

Η έκρηξη των ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

internet1Σ.Δ. Για τους περισσότερους ανθρώπους που στον μικρόκοσμό τους ζουν έναν σχεδόν παραδοσιακό τρόπο ζωής αυτή η πληροφορία για την γιγάντωση των πληροφοριών δεν έχει καμία ουσιαστική σημασία, είναι όμως πολύ πιθανόν να επηρεάζει όλο και πιο πολύ διάφορες πλευρές της ζωής τους.

Τι μπορούν να κάνουν; Σχεδόν τίποτα αν η βαθιά τους επιθυμία είναι να ζουν όσο πιο απλά γίνεται και καλλιεργώντας σχέσεις φυσικές. Ένα μικρό προσωπικό αντάρτικο με κάποιες επιλεκτικές επιλογές το μόνο που μπορεί να πετύχει είναι ένα υβριδικό σύμπαν  που από την ταχεία κι αυτοματοποιημένη κίνηση της παγκόσμιας κοινωνίας θα απομακρύνεται με την καλύτερη εκδοχή γι'αυτούς αργά και σταθερά. Ο άλλος φανερός δρόμος είναι να ακολουθήσουν κατά πόδας τον ηλεκτρονικό κόσμο, τη τεχνητή νοημοσύνη κι όλους τους αλγόριθμους που διαμορφώνουν για μια ακόμα φορά έναν θαυμαστό καινούργιο κόσμο, αυτόν που κανένας θεός δε μπορεί να τον βοηθήσει πια μιας και τείνει να πάρει τη θέση όλων των αρχαίων θεών.  

 

Τα επόμενα είναι ορισμένα στοιχεία, που θα πρέπει να διαβαστούν ως τάξεις μεγέθους, σχετικά με την παραγωγή δεδομένων και τη σημασία της διαχείρισης τους με τις τεχνικές των «μαζικών δεδομένων» (Big Data).  

Η ποσότητα των παραγόμενων δεδομένων διπλασιάζεται κάθε έτος. Με άλλα λόγια, το 2020 παρήχθησαν τόσα δεδομένα, όσα από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι και το 2019. Εκτιμάται ότι στην τρέχουσα δεκαετία θα υπάρχουν 150 δισεκατομμύρια διαδικτυωμένοι αισθητήρες, ήτοι 20 φορές περισσότεροι από τον παγκόσμιο πληθυσμό, οπότε τα παραγόμενα δεδομένα θα διπλασιάζονται κάθε 12 ώρες.

Κάθε μέρα παράγονται 500 εκατομμύρια τουίτ, 294 δισεκατομμύρια emails και 4 εκατομμύρια gigabytes δεδομένων στο Facebook.

To 2020, η ποσότητα των δεδομένων που δημιουργήθηκαν, αντιγράφηκαν και καταναλώθηκαν ήταν 59ZB ή 59 τρισεκατομμύρια gigabytes.

Όλα αυτά παράγονται, με το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού εκτός του Ίντερνετ. 

Όλα αυτά, επίσης, καθιστούν σαφές ότι η οργάνωση των οικονομιών και των κοινωνιών θα αλλάξει θεμελιακά. Όσοι θα ελέγχουν τους αλγορίθμους επεξεργασίας των δεδομένων θα αποκτήσουν μεγάλη ισχύ. Αν ληφθούν εσφαλμένες αποφάσεις, ενδέχεται να υπονομευτούν ιστορικές κατακτήσεις. 

Πηγή: World Economic Forum, Scientific American

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 22 Μαΐου 2021 08:16
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση