Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 10:55

Πώς να απελευθερωθούμε από το καπιταλιστικό φαντασιακό;

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

ets27Σπύρος Μανουσέλης: Στα δύο τελευταία άρθρα των «Μηχανών του Νου» εξετάσαμε το πώς η πολιτική για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού υπονομεύει τις σχέσεις των επιστημών με την κοινωνία και, ειδικότερα, το γιατί ο λόγος των «ειδικών» επιστημόνων απαξιώνεται -μοιραία και αναπόφευκτα!- όποτε διαπλέκεται ή νομιμοποιεί την κυρίαρχη οικονομικοπολιτική εξουσία. Ως συνέχεια και ως ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό σχόλιο των όσων υποστηρίξαμε, παρουσιάζουμε σήμερα τη μετάφραση μεγάλου μέρους της συνέντευξης που έδωσε πρόσφατα η διάσημη Βελγίδα επιστημολόγος και ιστορικός των θετικών επιστημών, Ιζαμπέλ Στένζερ*.

 Η συνέντευξη δόθηκε στον Naïm Kharraz, νομικό σύμβουλο και υπεύθυνο προγραμμάτων για τα κοινωνικά δικαιώματα, και δημοσιεύτηκε στο βελγικό πολιτικό και πολιτιστικό περιοδικό «Agir par la culture». Σε αυτή, η κορυφαία Ευρωπαία επιστημολόγος αναπτύσσει τις πιο πρόσφατες σκέψεις της για τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού φαντασιακού στη διαχείριση της επιδημίας και πώς, απαξιώνοντας τις επιστήμες, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δημοκρατία.

 1o μέρος της συνέντευξης:  Covid-19: να απελευθερωθούμε από το καπιταλιστικό φαντασιακό;  

2o μέρος της συνέντευξης:  Από την επιδημική κρίση στην οικολογική καταστροφή  

isabel*Η Ιζαμπέλ Στένζερ (Βρυξέλες, 1949), σπούδασε χημεία και φιλοσοφία των επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελών, όπου και δίδαξε επί δεκαετίες. Αναγνωρίζεται διεθνώς για το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό της έργο.

Εγινε παγκοσμίως γνωστή για την ανάπτυξη της θεωρίας των πολύπλοκων φυσικών συστημάτων, που προέκυψε από την πολυετή και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία της με τον νομπελίστα Ιλία Πριγκοζίν (Ilya Prigogine) 

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη φιλοσοφία της επιστήμης και την ιστορία της επιστήμης. Κατέχει την έδρα στη Φιλοσοφία της Επιστήμης στο Université libre de Bruxelles και έλαβε το μεγάλο βραβείο φιλοσοφίας από το Académie Française το 1993.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021 11:33
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση