Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 19:10

Νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης διορίστηκε η Κατερίνα Γρέγου

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

gregouΣ.Δ. Έχουμε μία έφεση σ'αυτήν τη χώρα στις απευθείας αναθέσεις, είτε αυτές αφορούν σε έργα, είτε σε προϊόντα και υλικά, είτε σε πρόσωπα σε καίριες θέσεις. Θεωρώ πως η επιλογή της ανάθεσης και όχι αυτή μέσω προκήρυξης ανοιχτών διαγωνισμών, τοπικών, εθνικών ή διεθνών, είναι ένας τρόπος που αναπαράγει την καθυστέρησή μας σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οι εσωστρεφείς δυνάμεις της αδράνειας που φοβούνται τη σκιά τους και μέσω μη δημοκρατικών διαδικασιών δίνουν προτεραιότητα στην ενίσχυση της εξουσιαστικής δύναμή τους και όχι στο έργο αυτό καθ'εαυτό, συνήθως κερδίζουν τις μάχες σ'αυτό το κρίσιμο θέμα.

Οι απέναντι, που έχουν ως αρχή τους τις ανοιχτές διαδικασίες διαγωνισμών για τη διεύθυνση των σημαντικών πολιτιστικών ιδρυμάτων της χώρας είναι ανάγκη να πιέζουν όσο μπορούν κι όπου μπορούν, μπας και αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων σ'αυτό το θέμα όπως επίσης και στο άλλο κρίσιμο για τη ποιότητα της δημοκρατίας, αυτό των Ανεξάρτητων Αρχών.

Μπορεί να αποδειχθεί εν καιρώ ότι η επιλογή της κας Γρέγου είναι μία καλή επιλογή, όπως αποδείχθηκε πριν χρόνια αυτή του διορισμένου διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου Γιώργου Λούκου που το απογείωσε, αλλά αν θέλουμε να λιώνουν σιγά σιγά εδώ κι εκεί οι πάγοι σ'αυτήν την βαλτωμένη χώρα, μία από τις επιλογές είναι οι ανοιχτοί διαγωνισμοί να είναι ο κανόνας. Παντού. Όπως και να το κάνουμε οι διορισμένοι είναι αναμενόμενο να έχουν λιγότερους βαθμούς ελευθερίας και ανεξαρτησίας από αυτούς που αναλαμβάνουν διεύθυνση μέσα από διαδιακασίες ανοιχτού διαγωνισμού. Αυτό πιστεύω. 

Στις αρχές του 2020, προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πολύχρονη περιπέτεια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης*, το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε στο φουλ τις μηχανές, τρέχοντας όλες τις διαδικασίες και κλείνοντας εκκρεμότητες για να ανοίξει επιτέλους το μουσείο στο κοινό, έστω κι αν κάποιες λύσεις ήταν πρόσκαιρες, όπως το γεγονός ότι το μουσείο παρέμενε ουσιαστικά ακέφαλο, με τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή να είχε καλυφθεί προσωρινά (για τη μεταβατική φάση) από τον Δημήτρη Αντωνακάκη και το Υπουργείο να δεσμεύεται πως θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για τον διεθνή διαγωνισμό.

Ενάμισι χρόνο και δύο αναστολές αργότερα οι οποίες έβαλαν το ΕΜΣΤ (ξανά) στον πάγο, και ενώ μια τροπολογία πέρασε στο ενδιάμεσο, αλλάζοντας τη διαδικασία επιλογής του διευθυντή από διαγωνισμό σε απευθείας διορισμό, η εκκρεμότητα κλείνει: η διεθνώς αναγνωρισμένη επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Κατερίνα Γρέγου αναλαμβάνει τη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας με τετραετή θητεία, επιβεβαιώνοντας τις φήμες των τελευταίων μηνών. 

Η Κατερίνα Γρέγου ( Κέρκυρα, 19..) αποτελεί πρόσωπο με πλούσια διεθνή εμπειρία και ευρεία αναγνώριση, καθώς ύστερα απ’ τη θητεία της ως ιδρυτικής διευθύντριας στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, επιλέχθηκε ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και Νέων Μέσων Argos στις Βρυξέλλες (2006) και μετακόμισε στη βελγική πρωτεύουσα όπου και είναι εγκατεστημένη μέχρι σήμερα, έπειτα διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια της Τριενάλε του Μέχελεν καθώς και της Art Brussels (2012-2016), ενώ από το 2016 είναι επιμελήτρια του εικαστικού προγράμματος του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Schwarz, διατηρώντας παράλληλα την ιδιότητα της ανεξάρτητης επιμελήτριας. Διακρίνεται για την έμφαση που δίνει σε κοινωνικοπολιτικά και επίκαιρα ζητήματα.

Έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις μεγάλης κλίμακας σε μουσεία και κέντρα σύγχρονης τέχνης διεθνώς όπως, μεταξύ άλλων, η Akademie der Künste, η BOZAR - Palais de Beaux Arts στις Βρυξέλλες, οι Kunsthalle της Mulhouse και του Ταλλιν, το Φεστιβάλ Steirischer Herbst στο Graz, καθώς και εννέα διεθνείς Μπιενάλε μεταξύ των οποίων, τη Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, τη Μπιενάλε του Γκέτεμποργκ, την Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Manifesta, την EV+A: Μπιενάλε της Ιρλανδίας, τη Μπιενάλε Βίντεο Contour, και τη Μπιενάλε Φωτογραφίας Fotofestival (Kunsthalle Mannheim, Kunsthalle Heidelberg, Kunstverein Heidelberg, Kunstverein Ludwigshafen, Reiss-Engelhorn Museum). Έχει επίσης επιμεληθεί τρία εθνικά περίπτερα στη Μπιενάλε της Βενετίας για λογαριασμό της Κροατίας το 2019, του Βελγίου το 2015 και της Δανίας το 2012. Επιπλέον, ήταν ιδρυτική καλλιτεχνική διευθύντρια της 1ης Μπιενάλε της Ρίγας, 2016-2018, η οποία χαρακτηρίστηκε ως μία από τις καλύτερες εκθέσεις της χρονιάς, διεθνώς. 

Η Κατερίνα Γρέγου είναι επισκέπτης λέκτορας και διδάσκει στα μεταπτυχιακά προγράμματα του HISK, του Ανώτατου Ινστιτούτου Τεχνών στη Γάνδη και στην Ακαδημία Jan Van Eyck στο Μάαστριχτ και στο Curatorial Training Programme Full Spectrum Curatorship που διοργανώνει το IMPAKT στην Ουτρέχτη. Έχει διατελέσει επίσης, επισκέπτης λέκτορας στα πανεπιστήμια της Ζυρίχης, του Νιουκάστλ, της Ούμεα, μεταξύ άλλων αλλά και στο ISCP (Νέα Υόρκη), στο Kunstlerhaus Bethanien (Βερολίνο) και στο WIELS (Βρυξέλλες). Η ίδια έχει σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (BA Ηonours), Λογοτεχνία και Ιστορία με Ιστορία της Τέχνης στο  King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (ΜΑ) και Μουσειολογία και Διοίκηση Μουσείων στο City University London (ΜΑ).

Τέλος, είναι μέλος του CAAS, της καλλιτεχνικής και επιστημονικής επιτροπής του KANAL Pompidou, το νέο μουσείο του Centre Pompidou, που θα ανοίξει στις Βρυξέλλες το 2023, μέλος του Δ.Σ. της Μπιενάλε της Ρίγας και του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης & Νέων Μέσων Argos. Το πλήρες ιστορικό των διεθνών εκθέσεών της καθώς και η πλούσια συγγραφική δραστηριότητά της, βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.katerinagregos.org

«Μετά από 15 χρόνια στο εξωτερικό είναι μεγάλη μου τιμή να αναλάβω αυτήν τη θέση και να έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω, στη χώρα μου, στην ανάπτυξη του πιο σημαντικού μας θεσμού σύγχρονης τέχνης», δήλωσε η ίδια, ενώ η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, σημείωσε: «Με τη διεθνή της εμπειρία, το πλούσιο εκθεσιακό και συγγραφικό έργο της και τις πολυάριθμες συνεργασίες με Ιδρύματα και θεσμούς σε όλη την Ευρώπη, η Κατερίνα Γρέγου είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να οδηγήσει το ΕΜΣΤ στη νέα του εποχή: Ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης, ανοιχτό στο κοινό, δραστήριο, ζωντανό, που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και ενώνει τον εικαστικό κόσμο της χώρας».

*Το ΕΜΣΤ ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια και από τον Μάιο του 2015, που το μουσείο εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του στο πρώην εργοστάσιο Φιξ, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2019, είχε φιλοξενήσει στους χώρους του μόνο περιοδικές εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Σχετικά με το θέμα: Κείμενο anyteart: 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡΕΓΟΥ: ΥΠΕΡ ΕΝΟΣ ΕΘΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

emst-mouseio-new1Υπάρχουν οι Έλληνες καλλιτέχνες στη διεθνή σκηνή σύγχρονης τέχνης; Είναι η Αθήνα ταυτόσημη πόλη με το Βερολίνο στον πολιτιστικό τομέα; Συνεργαζόμαστε με τους άλλους; Θέλουμε να γίνει το ΕΜΣΤ ένα μουσείο με νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης αντίστοιχο εκείνων που έχουν αναπτύξει το ΜΟΜΑ, η Tate, το Pompidou; Η απάντηση της επιμελήτριας διεθνών εκθέσεων Κατερίνας Γρέγου στην ιστοσελίδα https://www.greece-is.com είναι ΟΧΙ. Στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη που έδωσε στον Δημήτρη Τσουμπλέκα, οι θέσεις της αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, λόγω του διορισμού της στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και της πολύχρονης διεθνούς εμπειρίας της που απορρέει από την επιμέλεια εκθέσων μουσείων του εξωτερικού και συμμετοχών κρατών σε Μπιενάλε.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 15 Μαΐου 2021 11:30
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση