Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 19:37

Καρέ του άσσου υπέρ της προσωρινής κατάργησης των πατεντών των εμβολίων covid

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

covid4Το θέμα για την προσωρινή κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων στα εμβόλια COVID παρόλη την υποστήριξη του Μπάιντεν δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει αίσιο τέλος διότι οι αντίθετες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις και πολλές είναι και ισχυρές. Από την άλλη αυτή η υπόθεση δεν φαίνεται να έχει άμεση ωφέλεια  στην τρέχουσα καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Επί της ουσίας το θέμα αυτό έχει ένα γενικότερο ενδιαφέρον και συμβάλλει ή όχι, ανάλογα με την θέση που θα υιοθετήσει ο χι πολίτης που θα το ψάξει, στην διαμόρφωση μιας συνείδησης που νοιάζεται επί της ουσίας για τη ζωή όλων μέσα στις συγκεκριμένες κοινωνίες της οξυμένης ανισότητας όπου ζούμε. Συνείδησης που μπορεί να διαμορφώσει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο δημόσιο βίο όπου θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα επηρεάσει εκείνεες τις εξουσίες που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.  Και ελπίζουμε σ'αυτές τις δύσκολες συνθήκες ζωής ή θανάτου να είναι για το καλό όλων, είτε αυτοί βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής είτε στην άλλη άκρη του κόσμου.

Αυτές τις μέρες διαβάσαμε κάποια άρθρα που αναδεικνύουν πλευρές του θέματος της άρσης των πατεντών. Κάποια μας έπεισαν πιο πολύ και εξ αιτίας του τρόπου που παρουσίασαν το θέμα και για την επιχειρηματολογία που ανέπτυξαν και για τα στοιχεία που παρουσίασαν και για τις αρχές που πρόβαλλαν. Για όσους ενδιαφέρονται ακολουθούν τέσσερα απ'αυτά που τα βρήκαμε πιο καλά από τα υπόλοιπα. Προσωπικά πάντως η δύναμη αυτών των άρθρων, που καθιστούν πιο διαφανή τον κόσμο που ζούμε αυτή τη δύσκολη και σκοτεινή εποχή, μας δυνάμωσε την πίστη μας ότι το δίκαιο και το σωστό βρίσκεται σ'εκείνη την πλευρά του δρόμου που περπατάμε μαζί με εκατομμύρια άλλους συμπολίτες μας. 

Ο Κώστας Καλλίτσης με το άρθρο του " Πατέντες και όψεις της καινοτομίας " εστιάζει στην αδυναμία των εταιριών να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες σε όλον τον κόσμο και υψώνει πιο ψηλά δύο άλλα υποδείγματα διαφορετικών αξιών από τις τρέχουσες της αγοράς που καθόρισαν στάσεις που συνηγορούν υπέρ της προσωρινής κατάργησης. 

Ο ΚΙΜΠΙ με τον άρθρο του  " Και η πνευματική ιδιοκτησία κλοπή είναι " παρουσιάζει γλαφυρά τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών που αντιδρούν στην άρση με διάφορα επιχειρήματα, στην απάτη που κρύβεται πίσω από την άποψη για τα πνευματικά δικαιώματά τους εστιάζοντας στο γεγονός ότι χιλιάδες επιστήμονες, τεχνικοί και εθελοντές συνεισέφεραν για την επιτυχή δημιουργία των εμβολίων και ότι οι εταιρείες αξιοποίησαν προηγούμενες έρευνες που είχαν χρηματοδοτηθεί από το δημόσιο τομέα.  

Ο Κώστας Αναγνωστόπουλος στο άρθρο του " Η μάχη των πατέντων " αναδεικνύει τα τρία μείζονα ερωτήματα που έχουν ανακύψει στη δημόσια σφαίρα υπέρ της άρσης των ΠΔ των πατεντών και εμφανίζνται ως εμπόδια. Δίνει πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και εξηγεί γιατί η άρση θα είναι αποτελεσματική ιδίως για τις αναπτυσσόμενες και φτωχές χώρες. 

Και ο Γιάννης Νάτσης (υπεύθυνος φαρμακευτικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), μέλος Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων) στο άρθρο του  "Οι πατέντες και η αναζήτηση νέων όρων παιχνιδιού με τις φαρμακευτικές "  φωτίζει την απειλή που εξ αιτίας της άρσης νιώθουν οι φαρμακοβιομηχανίες που στοχεύουν στα εξωφρενικά προνόμιά τους και που λόγω της μονοπωλιακής τους θέσης εν μέσω πανδημίας από επιχειρηματικοί γίγαντες μεταμορφώθηκαν σε τιτάνες. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 05:10
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση