Τρίτη, 04 Μαΐου 2021 17:20

Το 5ο και τελευταίο Παραδοτέο του "ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ", η μελισσανιδίλα καθεστώς και ο Λένιν

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

anaplasi9Η προϊστορία για τους αδαείς: Στα τέλη του '18 η Περιφέρεια Αττικής, επί Δούρου, και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος", υπέγραψαν μία Προγραμματική Σύμβαση προϋπολογισμού 316 χιλ. ευρώ για την αναζήτηση της αιτίας των ενοχλητικών οσμών στις περιοχές Δραπετσώνας, Κερατσινίου Περάματος και Δ.Πειραιά, προκειμένου τα αποτελέσματα να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης που ήταν ο εισηγητής της επιλογής του " Δημόκριτου", είχε τονίσει τον Σεπτέμβρη 2018 στην συνεδρίαση της Περιφέρειας: «Η επιλογή του “Δημόκριτου” διασφαλίζει την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας, αφού διαθέτει εξειδικευμένα και πιστοποιημένα εργαστήρια, ικανά να σχεδιάσουν και υλοποιήσουν ένα ερευνητικό πρόγραμμα αυτής της κλίμακας». 

 Τα επόμενα δύο χρόνια έγιναν όλες οι μετρήσεις από πέντε μονάδες και κατά περιόδους ο "Δημόκριτος" έδωσε στην δημοσιότητα με τις τέσσερεις ανακοινώσεις του τα αποτελέσματα των μετρήσεων με τα απαραίτητα σχόλια. Από αυτά έγινε φανερό ότι στην ατμόσφαιρα της υπό εξέταση περιοχής υπάρχουν αρκετοί ρύποι ανάμεσα στους οποίους είναι και το βενζόλιο, ένα συστατικό του αργού πετρελαίου που θεωρείται καρκινογόνο. Από τα συμπεράσματα του "Δημόκριτου" προέκυψε επίσης πως η κύρια πηγή της επικίνδυνης για την υγεία των κατοίκων δυσοσμίας είναι η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων Oil One που βρίσκεται στην περιοχή της Ανάπλασης στη Δραπετσώνα. Και ας έχουμε υπόψη μας ότι όσο εξακολουθεί η μελισσανιδίλα να χαλάει την καθημερινότητα των ανθρώπων που διαμένουν στις γύρω περιοχές και να τους αρρωσταίνει δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί σοβαρός επενδυτής για να χρηματοδοτήσει έργα στην περιοχή των 640 στρεμμάτων της Ανάπλασης. 

Τον Σεπτέμβριο του '20 ήταν προγραμματισμένο να δοθεί από τον Δημόκριτο το 5ο και τελευταίο Παραδοτέο στο οποίο θα υπήρχε και η σύνοψη και η τελική κρίση, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων. Το Δεκέμβριο και αφού φως δεν είδαμε από πουθενά παρόλο που το ζητήσαμε, με ένα άρθρο στη Σταγόνα θίξαμε το θέμα μιας και είχαμε πληροφορηθεί ότι ο Δημόκριτος παρέδωσε το 5ο Παραδοτέο. Το θέμα μας ήταν πως ενώ ο Δήμος Κερατσινίου Δραπετσώνας είχε αναρτήσει στη σελίδα του τα τελευταία Παραδοτέα αυτή τη φορά δεν το έκανε. Συμπεράναμε ότι, ως άμεσα ενδιαφερόμενος ο δήμος, θα είχε φτάσει στα χέρια του το 5ο Παραδοτέο, αλλά για κάποιους δικούς του λόγους απέφυγε να το αναρτήσει. 

Με ημέιλ που αποστείλαμε στον Δημόκριτο τέλη Ιανουαρίου ζητήσαμε να μας αποστείλει το 5ο και αυτό συνέβη από την Δ/νση Εποπτείας Ερευνητικών Φορέων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων τέλη Μαρτίου. Το 5ο Παραδοτέο το είχε αναρτήσει ως όφειλε η Περιφερεία Αττικής τέλη Σεπτεμβρίου και βρίσκεται  εδώ . Το λάθος μας ήταν πως εμείς το ψάχναμε στην Περιφέρεια Πειραιά και στο Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Τα νέα της Αλεξάνδρας: Όλα όσα αναφέρει το Π5 είναι δύσκολο για μας που δεν έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις να τα καταλάβουμε και να τα αξιολογήσουμε. Μ'αυτήν την διευκρίνηση, αυτά που αναφέρει ο μελετητής στις σελίδες 14-15, μας είπαν πως η πιθανότερη θέση της/των πηγών οσµηρών ρύπων είναι εκεί που βρίσκεται η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων Oil One.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο το εντοπίσαμε στη σελίδα 25, όπου αναφέρει ο μελετητής πως θα πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπάρχει οδηγία που να καθορίζει όρια ποιότητας της ατµόσφαιρας για αέριους ρύπους σε συνολικό επίπεδο, πλην της Οδηγίας 2008/50/ΕΚ για το Βενζόλιο που θέτει ως οριακή τιµή τη µέση ετήσια τιµή των 5 µg/m3 (σε ισχύ από το 2010). Ως εκ τούτου, δε δύναται να γίνει σύγκριση των υπολογισµένων τιµών µε το αντίστοιχο όριο ποιότητας της ατµόσφαιρας λόγω της µη διαθέσιµης πληροφορίας, που θα ήταν απαραίτητη για τον υπολογισµό των µέσων ετησίων τιµών των οργανικών πτητικών ενώσεων.

Σ.Δ: Αυτό το "....λόγω μη διαθέσιμης πληροφορίας..." δεν το καταλάβαμε. Τότε τι ήταν όλες οι μετρήσεις του βενζολίου που υπήρχαν στα 4 προηγούμενα Παραδοτέα; 

Περισσότερα στοιχεία από το 5ο Π στο τέλος του άρθρου.

 Να συζητήσουμε με τους ειδικούς. Απαραίτητη ενέργεια για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη μελέτη του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ είναι, όταν επανέλθουμε στην κανονική κατάσταση, να διοργανώσει ο δήμος ένα διάλογο όπου εκτός από τους επιστήμονες που έφεραν εις πέρας αυτήν την έρευνα να καλεστούν και κάποιοι ειδικοί. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να ξέρουμε αν η έρευνα του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ μπορεί να μας βοηθήσει στον αγώνα μας και να αποτελέσει ένα δυνατό χαρτί απέναντι στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. 

Τα δικά μας συμπεράσματα, που ενδέχεται να μην είναι και απολύτως σωστά. 

α) Σχετικά με την δυσοσμία στις περιοχές Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος και Δ.Πειραιά, δυσοσμία που σε κάθε περιοχή εξαρτάται από τη φορά των ανέμων και των ωρών που η Oil One προβαίνει σε εκτονώσεις των αερίων της επεξεργασίας (τότε που τσούζουν τα μάτια, καίει ο λαιμός και αρκετοί παθαίνουν και δύσπνοια), πειστήκαμε με αυτό που είχαμε καταλήξει από την εμπειρία μας, ότι δηλαδή η κύρια πηγή είναι η Oil One.

β) Σχετικά με την παραγωγή του επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων βενζολίου, κύρια πηγή είναι μεν η Oil One, αλλά οι μετρήσεις δεν επαρκούν για να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο που να εμπίπτει στην σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Πράμα που σημαίνει ότι αν ο δήμος ή και η περιφέρεια αποφασίσουν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της Oil One δεν θα είναι τα μέχρι τώρα στοιχεία ακλόνητο επιχείρημα για καταδίκη της. 

 Θα μείνουμε άπραγοι ή θα προχωρήσουμε και πως; Φαίνεται ότι ακαταμάχητα στοιχεία για τα δικαστήρια δεν διαθέτουμε, πέρα από τα εμπειρικά. Η επιλογή του δήμου να απευθυνθεί στα κόμματα ώστε με την τροπολογία που τους πρότεινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο για μετεγκατάσταση της Oil One, δυστυχώς δεν περπατάει και για τα δύο μεγάλα κόμματα που επί του παρόντος πέρα βρέχει. Τα μικρά κόμματα κατέθεσαν την τροπολογία  στη Βουλή, αλλά αν δεν την ψηφίσουν και τα δύο μεγάλα άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε.

Τα μέλη του τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι βουλευτές του στη Β' Πειραιά μας είχαν ενημερώσει εδώ και πολλούς μήνες πριν ότι κάποια στιγμή θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρότασή του στη Βουλή μαζί με την τροπολογία ενός άλλου νόμου του 2005, που αναφέρει πως η μετεγκατάσταση είναι δυνατή να γίνει μόνο σε όμορους δήμους. Δηλαδή σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, για την περίπτωσή μας στους δήμους Περάματος, Νίκαιας και Πειραιά, πράμα που πρακτικά σημαίνει μηδέν εις το πηλίκο. Αν περάσει τροπολογία αυτού του νόμου του 2005 που θα αναφέρει ότι σε περίπτωση που συντρέχουν λόγοι μετεγκατάστασης, αυτή μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε περιοχή του ίδιου νομού ή σε όμορους νομούς, τότε το παιχνίδι παίζεται. Όσο για τη Ν.Δ και τους βουλετές της στον Πειραιά, και αυτοί εδώ και μήνες τηρούν σιγή ιχθύος.

Οι μήνες όμως περνάνε και τα χρόνια και η καθημερινή ζωή στις περιοχές που υποφέρουν από αυτήν την δυσοσμία που μας χαλάει, όλο και χειροτερεύει. Αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο είναι πως τα δύο μεγάλα κόμματα (+ το ΠΑΣΟΚ), αυτά που στην ουσία μας κατσίκωσαν την Oil One, δεν κατάφεραν εδώ και έξι χρόνια, δεν τόλμησαν δηλαδή να κοντράρουν τον Μελισσανίδη, επιτρέποντάς του έτσι να αποκομίζει κέρδη εις βάρος της υγείας των χιλιάδων κατοίκων στις περιοχές που πλήττονται από την μελισσανιδίλα.

Ένα άλλο στοιχείο που θα μπορούσε να δουλέψει υπέρ μας είναι η πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι αγώνες των δημοτών. Πέντε χρόνια όμως τώρα κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα δεν έφεραν. Επιπλέον είναι φανερό ότι οι συμμετέχοντες σ'αυτές τις διαδηλώσεις, που δικαίως στρέφονται εναντίον της λειτουργίας της Oil One στην περιοχή της Δραπετσώνας, είναι ελάχιστοι σε σχέση με αυτούς που πλήττονται από την μελισσανιδίλα και βασικά είναι εκείνοι οι δημότες που έχουν ισχυρούς δεσμούς με τις δημοτικές παρατάξεις και τους συλλόγους που διοργανώνουν αυτές τις κινητοποιήσεις.

Είναι σημαντικό επίσης να τονίσουμε για μια ακόμα φορά, ότι όλες οι δημοτικές παρατάξεις δεν μπήκαν προ πανδημίας στον κόπο να κατεβαίνουν συστηματικά και από κοινού στις γειτονιές της πόλης και συζητώντας να δημιουργούν πολλές τοπικές ομάδες που στη συνέχεια θα αναλάμβαναν τις διαρκείας κινητοποιήσεις με την συμμετοχή σ'αυτές της πλειονότητας των κατοίκων.  

Αποτελέσμα επίσης δεν έφερε μέχρι στιγμής και η συμβολή του συγκροτήματος Μαρινάκι, που μέσα από το Μega και τα έντυπά του υποστήριξε μετά επιτάσεως το αίτημα για το κλείσιμο μέσω της μετεγκατάστασης της Oil One.

Μένει επίσης μία συνάντηση του δήμου με την νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ( Σκρέκας και Αλμυράς) και ένα ζητούμενο είναι τι απέγινε με τις δύο συμβάσεις που υπέγραψε το υπουργείο επί Χατζηδάκη με το Αριστοτέλειο και ιδιαίτερα η 2η που αφορούσε στην νέα μέτρηση των αερίων ρύπων της oil one. 

Μπορεί να παίξει κάτι άλλο; Καταφέραμε να μάθουμε για τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων πλοίων που λειτουργούν σε κάποια ευρωπαϊκά λιμάνια, κάτι που είναι υποχρεωτικό για τα μεγάλα λιμάνια σε όλον τον κόσμο. Αυτό που μας προξένησε το ενδιαφέρον είναι πως οι μονάδες αυτές λειτουργούν μέσα ή κοντά στα λιμάνια και ούτε δυσοσμίες προκαλούν ούτε έχουν προκύψει ατμοσφαιρικοί ρύποι που βλάπτουν την υγεία των κατοίκων που διαμένουν πέριξ των μονάδων αυτών. Λογικό δεν είναι να σκεφτεί κάποιος που επιλέγει να δώσει βάση σ'αυτήν την πληροφορία πως οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν με άλλους, πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους σε σχέση με την Oil One και θα χρησιμοποιούν για την επεξεργασία πιο σύγχρονη τεχνολογία απ'αυτήν της Oil One; 

Τι θα μπορούσε να κάνει, πέρα από όσα έχει κάνει μέχρι τώρα, όποιος θεσμικός παράγοντας, όπως ο δήμος και η περιφέρεια, που όντως θέλει να λύσει το πρόβλημα της μελισσανιδίλας; Να μια ιδέα. Να μαζέψει λοιπόν στοιχεία από διάφορες μονάδες που λειτουργούν σε ευρωπαϊκά λιμάνια και γιατί όχι και σε αμερικάνικα και να τα συγκρίνει με τα αντίστοιχα της Οil One. Να δημοσιοποιήσει αυτά τα στοιχεία και να τα δώσει σε ειδικούς για να τα επεξεργαστούν. Και αν προκύψουν σημαντικές διαφορές, που εγώ πιστεύω ότι θα προκύψουν, να προχωρήσει απαιτώντας να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκές επιλογές και στην Oil One. Και αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορη τότε να καταφύγει σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Είναι μια πρόταση αυτή, που μπροστά στο αδιέξοδο που έχουμε βρεθεί μπορεί και να μας λύσει το πρόβλημα. Δεν γίνεται από όλες τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων που υπάρχουν στον κόσμο μόνο αυτή εδώ στη Δραπετσώνα να επιτίθεται ενάντια στη ζωή των κατοίκων.

Μέχρι τώρα χρέωνα την λειτουργία της Oil One και το κακό που προκαλεί αποκλειστικά στα κόμματα που κυβέρνησαν τα τελευταία έξι χρόνια. Ο δήμος έκανε ότι μπορούσε, δίχως φυσικά να εξαντλήσει τα όρια κινούμενος προς τον κόσμο για να συζητήσει μαζί του και να τον πείσει. Αν δε δοκιμαστεί σοβαρά η πρόταση που με λίγα λόγια παρουσίασα παραπάνω ή κάποια άλλη, νέα, δεν είναι αυτονόητο πως συνυπεύθυνος της απαράδεκτης αυτής κατάστασης που ζούμε είναι και το Δημοτικό Συμβούλιο πράμα που σημαίνει και όλες οι παρατάξεις που το αποτελούν; 

Αναμένουμε με αγωνία από τις δημοτικές παρατάξεις να συζητήσουν σοβαρά στο Δημοτικό Συμβούλιο το μεγάλο πρόβλημα της μελισσανιδίλας και να διαμορφώσουν νέες δικές τους προτάσεις για να ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αρθεί το αδιεξόδο στο οποίο βρισκόμαστε τώρα κι ότι θα αγωνιστούμε από καλύτερες θέσεις για να λυθεί το πρόβλημα που αφορά πάνω από 100χιλ.ανθρώπους 

Και ο Λένιν που κολλάει; Για όσους έχουν μάθει να πορεύονται στη ζωή τους πατώντας σε αποφθέγματα/τσιτάτα/σλόγκαν ξεχωριστών γι'αυτούς ανθρώπων, που για αρκετούς αριστερούς ένας απ'αυτούς είναι ο Λένιν. Είπε λοιπόν κάποτε ο Βλαδίμηρος, πως μόνο η αλήθεια σύντροφοι είναι πάντα επαναστατική

Η μη δημοσιοποίηση από τη δημοτική αρχή του 5ου Παραδοτέου, που για να μην ξεχνιόμαστε, με λεφτά φορολογούμενων πληρώθηκε, είναι ένα ψέμμα, με την ευρεία έννοια, όπου ψέμματα λες και όταν αποκρύβεις την αλήθεια.

Όλοι μας, άλλοι λιγότερο και άλλοι περισσότερο, κουβαλάμε ως άνθρωποι μια γελοία πλευρά, αυτή που μας κάνει να θεωρούμε ότι εμείς ξέρουμε καλύτερα από τους άλλους τους απλούς πολίτες, το πως θα χρησιμοποιήσουμε διάφορες γνώσεις και πληροφορίες και στοιχεία που λόγω θέσης κατέχουμε. Όταν μάλιστα βρίσκεται ο οποιοσδήποτε από εμάς σε διάφορα εξουσιαστικά πόστα, τότε συνήθως αυτή η γελοία πλευρά εύκολα παίρνει το πάνω χέρι και δύσκολα παλεύεται. Η μόνη λύση είναι να έχουμε ως αρχή, ότι όσα τυχαίνει να γνωρίζουμε ως εξουσία να φροντίζουμε πάντα και όλα να τα μαθαίνουν και όλοι οι άλλοι οι πολίτες που τους αφορούν αυτές οι πληροφορίες, αυτά τα στοιχεία. Γκέγκε σύντροφοι;

Κάποια ακόμα σημεία από το 5ο Π που παρουσιάζουν ένα ενδιαφέρον.

Από τα διαγράμματα που υπάρχουν στις σελίδες 30 και 31 προκύπτει ότι α) η συνεισφορά των βιομηχανιών στην περιοχή της Δραπετσώνας στην παραγωγή σωματιδίων PM 2.5 είναι 17%. β) η συνεισφορά των βιομηχανιών στην περιοχή της Δραπετσώνας στην παραγωγή οσμηρών και μη οσμηρών πτητικών οργανικών ενώσεων είναι 34%, γ) η συνεισφορά των βιομηχανιών στην περιοχή της Δραπετσώνας στην παραγωγή οσμηρών και μη οσμηρών στο βενζόλιο είναι 45% και δ) η συνεισφορά των βιομηχανιών στην περιοχή της Δραπετσώνας στην παραγωγή οσμηρών θειούχων ενώσεων είναι 73%. 

Ένα άλλο αξιοσημείωτο όπως μας φάνηκε σημείο βρίσκεται στη σελίδα 32 και είναι το εξής: Από το σύνολο των οσµηρών θειούχων ενώσεων, οι συγκεντρώσεις των: µερκαπτανών, σουλφιδίων και θειοφαινίων (Methyl-mercaptan, secbutylmercaptan, n-Butylmercaptan, Dimethyl disulfide, 1-Propanethiol, 2- methyl-thiophene, Diethyl disulfide, Diphenyl-sulfide Carbonyl sulfide και Dimethyl sulfide), βρέθηκαν αυξηµένες κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών σε σχέση µε τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις µη οσµηρές ηµέρες. Ιδιαίτερα για τις ενώσεις sec-butylmercaptan, methyl-mercaptan, 2-methylthiophene, οι διαφορές προέκυψαν στατιστικά σηµαντικές.

Από τις αρωµατικές πτητικές οργανικές ενώσεις τα: βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλια, κυκλοεξάνιο, εννεάνιο, ισοπροπυλοβενζόλιο και στυρένιο βρέθηκαν µε αυξηµένες συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια των οσµηρών ηµερών σε σχέση µε τις αντίστοιχες που προέκυψαν τις µη οσµηρές ηµέρες. Παρά το γεγονός ότι οι παραπάνω ενώσεις (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλια κ.α) δεν είναι οσµηρές στις συγκεντρώσεις στις οποίες ανιχνεύθηκαν, το γεγονός ότι ακολουθούν την αυξητική τάση των οσµηρών ενώσεων τις ηµέρες που παρατηρούνται έντονες δυσοσµίες υποδηλώνει πιθανή κοινή προέλευση αυτών.

Όλες αυτές οι ενώσεις, όπως αναφέρει στη συνέχεια ο μελετητής, σχετίζονται με το ακατέργαστο και το αργό πετρέλαιο και με το κλάσμα βενζολίου. Κάποια απ'αυτά παράγονται κατά την επεξεργασία και καύση ορυκτών καυσίµων, όπως ο άνθρακας και το πετρέλαιο και τέλος τα τολουόλιο, ξυλόλια βρίσκονται σε φυσική µορφή στο αργό πετρέλαιο και τη βενζίνη και απελευθερώνονται στο περιβάλλον ανεξάρτητα από το εάν αυτά τα καύσιµα καίγονται ή όχι.  

Στη σελίδα 34 διαβάσαμε ότι ο χωρικός προσδιορισµός της περιοχής στην οποία εντοπίζονται οι πιθανές πηγές έκλυσης των οσµηρών χηµικών ενώσεων είναι κατά κύριο λόγο η παράκτια περιοχή δυτικά της πόλης, δηλαδή η περιοχή όπου βρίσκεται η Oil One.

 Ο μελετητής σε διάφορα σημεία αναφέρει ότι τα δεδομένα των μετρήσεων δεν επαρκούν για τον εντοπισμό και υπολογισμό διαφόρων άλλων στοιχείων και ως εκ τούτου χρειάζονται κι άλλες πιο εξειδικευμένες μετρήσεις. 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021 16:09
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Σχόλια   

0 # Γιώργος Θ. Τσιρίδης 07-05-2021 00:06
Λάκη
ψηφίσατε (γενικώς, εσείς ...) μια διοίκηση με 46%
Δείτε τι έκανε και τι δεν έκανε. Έστω και αργά, υπάρχει πάντα χρόνος για να δείτε. Ρωτήστε και για ποιο λόγο (και με ποια δικαιολογία) καθυστερεί την πολεοδομική μελέτη ανάπλασης (με χαρακτηρισμό της περιοχής ως "Περιοχής Ανάπλασης") που είναι το μόνο ουσιαστικό μας όπλο.
Εμείς που πήραμε 6% κι είμαστε ουσιαστικά χωρίς αποφασιστικό λόγο στο ΔΣ (μετά τις ρυθμίσεις της ΝΔ) είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι; Το ΚΚΕ πήρε 8% κι είναι επίσης στο ίδιο τσουβάλι κι αυτό; Το ίδιο βέβαια και για τους άλλους συνδυασμούς για να μην τους αναφέρω όλους.
Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση