Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 18:19

STONE STORY 1ο βραβείο στη Σαγκάη

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Σαγκάη, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Κίνας και έχει πληθυσμό 23 εκ. κατοίκους, εκ των οποίων 9εκ. είναι εσωτερικοί μετανάστες. Στη Σαγκάη από το 1993 γίνεται κάθε χρόνο ένα διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου, το οποίο είναι το μόνο διεθνές φεστιβάλ της Κίνας που είναι αναγνωρισμένο.

 

 

Τώρα τι δουλειά έχει εδώ η Σαγκάη; Πιστοί στην επιλογή μας να διαδίδουμε τα καλά νέα, αυτή τη φορά το καλό μας έρχεται από εκεί, από το 16ο φεστιβάλ της. Στην κατηγορία ταινιών μικρού μήκους με μυθοπλασία υποβλήθηκαν φέτος 2064 ταινίες από 90 χώρες και επιλέχτηκαν για την τελική φάση 25 ταινίες. Πριν μια εβδομάδα το 1ο βραβείο στην κατηγορία αυτή το απέσπασε η ταινία STONE STORY που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Σπύρος Παπαναστασίου και παραγωγός ήταν ο Γιάννης Νικολάου. Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, γυρίστηκε στην Πάτμο και συμμετείχαν κυρίως ντόπιοι ερασιτέχνες. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Ανδρέου, Νίκος Καμπόσος, Μποντόσης Κοκκώνης και Ιάκωβος Πιτσικάλης. Η ταινία είχε πάρει μέρος και στο φεστιβάλ της Δράμας.

Η ιστορία που αφηγείται το φίλμ ξεκινάει ως εξής:

Κατά τη διάρκεια μιας άσκησης διαλογισμού στην άκρη ενός γκρεμού, ο κεντρικός ήρωας Θοδωρής, ή «Θ», βιώνει μια υπερβατική εμπειρία: το χέρι του αρχίζει να βυθίζεται μέσα στον βράχο. Η παράξενη αυτή διαδικασία διακόπτεται απότομα από ένα αναπάντεχο γεγονός με αποτέλεσμα το χέρι του να παραμείνει εγκλωβισμένο μέσα στην πέτρα. Όταν τελικά ύστερα από μια ολόκληρη μέρα απεγκλωβίζεται με τη παρέμβαση ενός βοσκού, θα βρεθεί στην παράξενη κατάσταση να έχει αντί για χέρι μια βαριά πέτρα. Πώς θα το αντιμετωπίσει;

Επιστρέφοντας από τη Σανγκάη, ο Γιάννης Νικολάου αναφέρθηκε στο θέμα της ΕΡΤ:

"Οφείλω να πω ότι μία από τις πρώτες ερωτήσεις στις διάφορες συζητήσεις που γινόντουσαν για την ταινία αφορούσε την ΕΡΤ και το κλείσιμο της. Το ενδιαφέρον αυτό είναι ίσως προφανές από τους ευρωπαίους ανθρώπους του οπτικοακουστικού χώρου όμως την ανησυχία τους εξέφραζαν και οι εκπρόσωποι των «μακρινών» ηπείρων. Oι κινέζοι σκηνοθέτες και παραγωγοί είχαν πολλές γνώσεις σχετικά με το κλείσιμο και επιδείκνυαν ιδιαίτερη ευαισθησία. Είναι ένα θέμα που καλύπτεται σε καθημερινή βάση από τα εκεί τηλεοπτικά κανάλια όπως συμπέρανα προσωπικά.

Όλοι ο συντελεστές του «Stone Story» αφιερώνουμε τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ και τη διάκριση που ακολούθησε στην ΕΡΤ και στους ανθρώπους της. Χωρίς αυτούς δεν θα είχε γίνει η ταινία».

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουλίου 2013 18:53
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση