Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 17:16

Μια μικρή χαρά την νιώσαμε που ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Νεότουρκους

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

baiden1Μια μικρή χαρά την ένιωσα χθες μαθαίνοντας την ιστορική απόφαση του Μπάιντεν να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμένιων που την προκάλεσαν οι Νεότουρκοι πριν 106 χρόνια.  Είναι πλέον ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χρησιμοποίησε τον όρο Γενοκτονία των Αρμενίων κι αυτό συνιστά μία νίκη του πολιτισμού. Την αναγνώριση αυτή την είχε ψηφίσει στο περίπου το Κογκρέσο επί Τραμπ, ο οποίος όμως για τους δικούς του λόγους δεν την επικύρωσε. Έχει ιδιαίτερο βάρος αυτή η αναγνώριση από τις Η.Π.Α. Βοηθάει ώστε τέτοια φρικτά γεγονότα να μην λησμονιόνται και να στηλιτεύονται από κυβερνήσεις και πολίτες έτσι ώστε να μειώνονται οι πιθανότητες να μην ξανασυμβούν ποτέ. 

Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και Αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000. Ένα από τα πλέον φοβερά γεγονότα που συνέβη το 1915 - '16 στην καταρρέουσα Οθωμανική αυτοκρατορία έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα επίσημα από 32 χώρες καθώς και από τέσσερις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρειο Ιρλανδία (από τo Ηνωμένο Βασίλειο) και από δύο Πολιτείες της Αυστραλίας.  

Θυμάμαι φίλους Αρμένιους να μιλούν με πάθος γι'αυτή τη φρίκη και να ζητούν με ένταση την ανάγνωρισή της γενοκτονίας από τον πολιτισμένο κόσμο. Θυμάμαι επίσης το πόσο δυνατά σφίχτηκε η καρδιά μου από την ταινία "Αραράτ' του aρμένικης καταγωγής Καναδού σκηνοθέτη Ατόμ Εκογιάν. Όταν βγήκα από το σινεμά ένιωθα ένας βαθιά πληγωμένος και μη δικαιωμένος Αρμένης. Σήμερα, η αναγνώριση και από τις Η.Π.Α αυτής της θλιβερής αλήθειας, φαντάζομαι ότι θα βοηθήσει να επουλωθεί αυτή πληγή που αιμορραγεί έναν αιώνα τώρα στην καρδιά των απανταχού Αρμενίων. Και ίσως βοηθήσει ώστε κάποτε και η Τουρκία, κοιτάζοντας στα μάτια με ειλικρίνεια το παρελθόν της, να αναγνωρίσει αυτή τη γενοκτονία, πράμα που είναι βέβαιο ότι θα κάνει καλό στην υγεία της. 

Τι προκάλεσε αυτή την στροφή του αμερικανού προέδρου; Αναλυτές ισχυρίζονται ότι τρεις είναι οι βασικοί λόγοι. Η στενή σχέση που χρόνια τώρα διατηρεί ο Μπάιντεν με την αρμενική κοινότητα των Η.Π.Α, η επιθετική στάση του Ερντογάν σε διάφορα θέματα, που δεν σέβεται τους διεθνείς κανόνες και συχνά διαφοροποιείται από τις επιλογές των Η.Π.Α, όπως και η προσωπικότητα του Μπάιντεν, που δείχνει να πιστεύει σε κάποιες βασικές αρχές. Ας ελπίσουμε ότι θα υποστηρίξει αυτούς τους κανόνες κι αυτές τις αρχές και για τα θέματα που μας αφορούν. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Απριλίου 2021 05:45
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση