Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 12:13

Τραγουδάμε μες τη βουή της πόλης για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη το τραγούδι του ''Παρασκευή ξημέρωμα'', Μάνος Αχαλινωτόπουλος

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
karaiskakis ΉΡΩΕΣ - 200 ΧΡΌΝΙΑ
Τραγουδώντας τους ''Ήρωες'' μες στη βουή της πόλης.
Οι "Ήρωες" είναι μια σειρά από μουσικές ιστορίες αφιέρωμα στα 200 χρόνια από αυτό το τόσο σπουδαίο ορόσημο για την σύγχρονη ιστορία μας.
Τιμή σε έναν ήρωα κάθε φορά με το παραδοσιακό τραγούδι του που ιστορεί τους αγώνες του, την ζωή του, τις πικρίες του ερμηνευμένο λιτά και απέριττα από μια φωνή ένα λαούτο και το κλαρίνο μου.
Για το λόγο αυτό απευθύνθηκα σε κάποιους σπουδαίους τραγουδιστές από εκείνους που μπορούν να έχουν το ύφος των δύσκολων αυτών τραγουδιών ούτως ώστε να αποδοθεί η πρέπουσα τιμή και να είναι το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα ανάλογο.
 Ιστορικές μεγάλες φωνές της παλαιότερης γενιάς και άλλες επίσης σημαντικές των νεότερων γενεών, που θα ανακοινωθούν στη συνέχεια καθώς και φωνές απλών ανθρώπων της προφορικής παράδοσης (βοσκών ξωμάχων κ.α) που τραγουδούν ανεπιτήδευτα αλλά ουσιαστικά.
Τραγουδάμε και παίζουμε απλά, σκέτα χωρίς μικρόφωνα μέσα στη βουή της πόλης στεκόμαστε σε γωνιές, δίπλα στις μηχανές στους μεγάλους δρόμους και στα παιδιά που παίζουν.Κάτω απ' την άσφαλτο και από τον τεχνητό πολιτισμό οι πέτρες και το χώμα γνωρίζουν αυτά τα λόγια και αυτούς τους ήχους....
Σαν σήμερα στις 23 Απριλίου, ο Αρχιστράτηγος Γεώργιος Καραϊσκάκης υπέκυψε στο θανατηφόρο τραύμα του μέσα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Κερατσίνι, ανήμερα της γιορτής του. Η σορός του μεταφέρθηκε στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στη Σαλαμίνα όπου ετάφη και θρηνήθηκε από το πανελλήνιο.Αναφέρεται πως όταν ο Κολοκοτρώνης έμαθε τον θάνατο του Καραϊσκάκη "κάθισε σταυροπόδι" και μοιρολογούσε σαν γυναίκα.
Μαζί με τον αγαπημένο Αντώνη Κυρίτση λοιπόν και τον Αλέξανδρο Σωτήρχο πάντοτε στο λαούτο τραγουδάμε για το μεγάλο ήρωα Γεώργιο Καραϊσκάκη το τραγούδι του ''Παρασκευή ξημέρωμα''.
Μείνετε συντονισμένοι να γιορτάσουμε μαζί αυτή τη χρονιά, την χρονιά των Ελλήνων με τον ήχο και τα ηρωικά τραγούδια που της αρμόζει και που μας εκφράζουν.
Για όσους έχουν πρόσβαση στο fb εδώ το βίντεο με το τραγούδι.
Κι εδώ το βιογραφικό του Μάνου Αχαλινωτόπουλου ( Αθήνα,1968).
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 12:29
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση