Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 18:38

Αν κολλάει αφού εμβολιαστείς; Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας απαντά

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

emvolio1Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης λύνει απορίες σε όσους έχουν εμβολιαστεί και φοβούνται.
Μπορεί να κολλήσει SARS-CoV-2 και να πάθει COVID-19 κάποιος που έχει κάνει εμβόλιο;

Μπορεί να μεταδώσει τον SARS-CoV-2 κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο;

Απάντηση στο Quiz: Ναι σε όλα.

Αφορμή για το Quiz: ζευγάρι που είδα το πρωί στο ιατρείο. Η κυρία, με ογκολογικό νόσημα και ιστορικό θρόμβωσης έκανε εμβόλιο (δεν έχει σημασία ποιο) και έπαθε COVID-19; Ήπιο. Σε σχέση με την γενική της κατάσταση αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο θα είχε πάθει βαρύ COVID-19 και ο κίνδυνος να πεθάνει ήταν τουλάχιστον 4 φορές περισσότερο από την ίδια κυρία χωρίς ογκολογικό νόσημα (θνητότητα Χ2 λόγω του καρκίνου) και χωρίς ιστορικό θρόμβωσης (θνητότητα Χ2 λόγω του ιστορικού θρόμβωσης). Η κυρία άρπαξε τον ιό γιατί “δεν πρόσεχε”.

Ο σύζυγος – που δεν είχε εμβολιαστεί ακόμη – άρπαξε τον ιό από την κυρία (αυτό που λέμε ενδο-οικογενειακή μετάδοση) και μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα κυκλοφορούσε χαλαρός στο οικογενειακό του περιβάλλον (πηγαινοερχόταν στα σπίτια των παιδών του, έπαιζε με τα εγκόνια του) (δηλαδή από επιδημιολογική επιτήρηση ναυάγιον). Ο σύζυγος πέρασε COVID-19 με περίθαλψη από τον οικογενειακό γιατρό στο σπίτι και δεν χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο (αυτό που λέμε πρωτοβάθμια περίθαλψη για το COVID-19 που βασίζεται στον ενεργό ρόλο των επιμορφούμενων γενικών γιατρών). Συμπέρασμα από την ιστορία μας (μια απλή καθημερινή ιστορία) :

1. Εμβολιαζόμαστε γιατί το εμβόλιο μας προστατεύει.

2. Παρά τον εμβολιασμό μας προσέχουμε (μάσκες, πλύσιμο, απόσταση – ΜΑΠΑ)

3. Αν εμβολιαστούμε και έχουμε τον ιό μπορούμε να κολλήσουμε τους άλλους (ΜΑΠΑ και πάλι)

4. Αυτός είναι ο λόγος που τα πιστοποιητικά εμβολιασμού – προς το παρόν τουλάχιστον μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις.

5. Αμα δεν έχεις αυστηρή επιδημιολογική επιτήρηση βράστα. Θα μας χτυπήσουν τα 40 κύματα. Άρα εμβόλιο (στην) και ΜΑΠΑ.

Πρωτοβάθμια περίθαλψη μαζί με ΜΑΠΑ. Επιδημιολογική επιτήρηση μαζί με ΜΑΠΑ.

grigorisΤώρα, να μην αρχίσουμε την συζήτηση για τις θρομβώσεις. Θρομβώσεις ναι γίνονται και ευτυχώς δεν είναι συχνές. Σύντομα θα έχουμε σαφέστερη εικόνα για το προφίλ των ανθρώπων που κινδυνεύουν να πάθουν θρόμβωση. Με αυτά που γνωρίζουμε σήμερα (αύριο μπορεί να έχουμε άλλα δεδομένα ή διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία) οι θρομβώσεις που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astra δεν είναι ίδιες με αυτές που εμφανίζονται σε κάποιους ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο της Pfizer. Δεν έχουμε κανένα γνωστό δεδομένο για το ρώσικο, το κινέζικο, το κουβανέζικο εμβόλιο (δεν έχω δεδομένα δεν σημαίνει ούτε οτι δεν υπάρχουν ούτε οτι υπάρχουν). Το μόνο που ισχύει σήμερα είναι ότι κάποια ευρωπαϊκά κράτη έθεσαν το όριο των 55 ετών και άνω για την χορήγηση του εμβολίου της Αstra (μην ρωτάτε γιατί 55 και όχι 56 ή 50 γιατί θα αρχίσουμε να παίζουμε την κολοκυθιά). Επίσης μην αρχίσουμε να ρωτάμε γιατί η Γαλλία και όχι η Βρετανία κλπ γιατί η απάντηση είναι περίπλοκη, δεν ξερουμε όλα τα δεδομένα αλλά ούτε και το σκεπτικό και τις προτεραιότητες κάθε χώρας. Καταλαβαίνουμε μόνο ένα πράγμα: δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο θέμα (ας το κρατήσουμε αυτό για αργότερα – πολλά τέτοια κρατούμενα έχουν μαζευτεί σε 12 μήνες).

Τέλος μην αρχίσετε να παίρνετε ασπιρίνες ηπαρίνες ή άλλα αντιθρομβωτικά πριν ή μετά το εμβόλιο. Ο λόγος είναι απλός. Οταν παίρνουμε αντιθρομβωτικά (όταν υπάρχει ένδειξη) ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας είναι από 1% και επάνω. Αν δεν υπάρχει ένδειξη ο κίνδυνος σοβαρής αιμορραγίας (συμπεριλαμβανομένης και της θανατηφόρου ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας) πολλαπλασιάζεται. Αρα μη βγάλετε τα ματάκια σας μόνοι σας και μην πιέζετε τους γιατρούς σας να σας βοηθήσουν να τα βγάλετε γιατί και οι γιατροί σας δεν είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν σημαντικές λεπτομέρειες της αντιθρομβωτικής θεραπείας.

Take home message: Ψυχραιμία – Εμβολιασμός – ΜΑΠΑ-Περιθαλψη

Προς το παρόν.

Πηγή:  parallaximag.gr  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Μαΐου 2021 11:22

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση