Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 17:58

Πρόστιμο 2.000 ευρώ στη Νορβηγίδα πρωθυπουργό για κορονοπάρτι γενεθλίων

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

norvigiaΣε άλλες χώρες, όπως η δική μας, αλλάζουν τους νόμους για να βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα, στη Νορβηγία, όμως, παίρνουν πολύ πιο σοβαρά τα ατοπήματα των πολιτικών ηγετών τους.

Η αστυνομία της χώρας επέβαλε, όπως είχε προαναγγείλει, πρόστιμου ύψους 1.900 ευρώ στην πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ*, επειδή είχε παραβιάσει τα μέτρα κατά του κορονοϊού, διοργανώνοντας οικογενειακό πάρτι γενεθλίων. Η αστυνομία κατέληξε σ'αυτήν την απόφαση μετά την ανάκριση και της πρωθυπουργού που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, όπως είχε δηλώσει ο αρχηγός της αστυνομίας Περ Μόρτεν. Τότε η πρωθυπουργός, δεν είχε δεχτεί κριτική μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας της, Μπεντ Χόιε, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «αυτό δεν έπρεπε να συμβεί».

 

Η πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη τον προηγούμενο μήνα επειδή τον Φεβρουάριο οργάνωσε σε χειμερινό θέρετρο συγκέντρωση για να γιορτάσει τα 60α της γενέθλια, με τη συμμετοχή 13 μελών της οικογένειάς της, παρά το γεγονός ότι στη Νορβηγία απαγορεύονται οι εκδηλώσεις με περισσότερα από 10 άτομα βάσει των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19.

Η αστυνομία εξήγησε ότι, αν και σε άλλα αντίστοιχα περιστατικά πιθανόν να μην επέβαλε πρόστιμο, στην περίπτωση της Σόλμπεργκ αποφάσισε να το πράξει διότι είναι η πρωθυπουργός της χώρας και η κυβέρνησή της αυτή που λαμβάνει τις αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα.

"Μολονότι ο νόμος πρέπει να είναι ίδιος για όλους, δεν είμαστε όλοι ίδιοι", τόνισε ο Ole Saeverud, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην νοτιοανατολική περιφέρεια του Όσλο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η Νορβηγία έχει σχετικά χαμηλούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από την Covid-19, ενώ σχεδιάζει να αρχίσει να αίρει το σκληρό της lockdown από το δεύτερο 15ήμερο του Μαΐου.

*Η εξηντάχρονη Έρνα Σόλμπεργκ είναι Νορβηγίδα πολιτικός, πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος της Νορβηγίας από το 2004 και, μετά τις εκλογές του 2013, πρωθυπουργός της χώρας, διαδεχόμενη τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή:  capital.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Απριλίου 2021 18:25

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση