Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 18:21

"Πειραιάς για όλους": Βαθύ μαύρο για τον Δημήτρη Σολωμό, στο βαθύ κόκκινο ο Πειραιάς

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

solomosΣ.Δ. Με τον Δημήτρη και τη γυναίκα του τη Βαγγελίτσα είχα συζητήσει, πάντα στο πόδι, πολλές φορέςτα τελευταία 20 χρόνια στο βιβλιοπωλείο τους "Κιβωτός" επί της Δραγάτση. Πάντα οι συζητήσεις αυτές έβγαζαν κάτι καλό και ενδιαφέρον κι αυτό διότι είχαμε και ταυτόχρονα δεν είχαμε κοινές αναζητήσεις και για τα βιβλία και για την γενικότερη κατάσταση.Το ελκυστικό σημείο του ήταν πως ήταν ένας ανοιχτός άνθρωπος της προσφοράς. Με λύπησε ο θάνατός του. 

Ακολουθεί το κείμενο του συνδυασμού "Πειραιάς για όλους"

Για τον Δημήτρη, τι να πεις; Μια ζωή ένας αγώνας και ένα χαμόγελο. Άνθρωπος της προσφοράς, ειρηνικός, δημιουργικός, δίκαιος, βαθυστόχαστος, στωικός, τρυφερός, κοινωνικά ευαίσθητος, με καίριο πολιτικό κριτήριο. Μέσα και έξω από την «Κιβωτό», το βιβλιοπωλείο που διατηρούσε για χρόνια μαζί με την Βαγγελίτσα, την αγαπημένη του σύντροφο. Ξεχείλιζαν από τα ράφια η γνώση, η ποίηση, τα παιχνίδια και το όραμα για έναν καλύτερο, δικαιότερο κόσμο και έγινε σημείο αναφοράς η «Κιβωτός» όχι τόσο για την τοποθεσία της -στο κέντρο της πόλης- όσο γιατί βρισκόταν στο κέντρο της καρδιάς του κάθε Πειραιώτη και της κάθε Πειραιώτισσας. 


Μορφή αγιογραφίας ο Δημήτρης, βασανισμένη. Και τι δεν άντεξε! Είδε όλες τις αβεβαιότητες που βασάνιζαν το μαθηματικό μυαλό του να γίνονται ακόμα πιο αβέβαιες μετά τον χαμό του παιδιού του. Μα στάθηκε όρθιος, δίπλα στη Βαγγελίτσα του, μέχρι που χάθηκε κι αυτή πριν από 2½ χρόνια. Και βρήκε ξανά τον εαυτό του. Και εμείς τον βρίσκαμε πότε στον Ταΰγετο και πότε στον Πειραιά -στην Αγορά Χωρίς Μεσάζοντες στο Νέο Φάληρο, στις δράσεις του «Λιμανιού της Αγωνίας» παλιότερα και του «Πειραιάς για όλους» στη συνέχεια.  

Μετά ήρθε η καραντίνα, η απομόνωση, ο καθένας μας στους περιορισμούς του και ο Δημήτρης παρών στη δυστοπία· να προσπαθεί να μην αφήσει με κενά τους μαθητές του, να νοιάζεται τους άστεγους, να παρακολουθεί τις διαδικτυακές βραδιές του «Αόρατου Πειραιά» μέσα από τα παράθυρα του zoom, να ψάχνει να μάθει για τον κορωνοϊό μέχρι που νόσησε βαριά. Στο «Αττικόν» άφησε την τελευταία του πνοή, μα όχι εκείνο το βλέμμα το σπινθηροβόλο που πάντα θα στέκεται μπροστά μας…    

Η σκέψη μας στον Γιάννη, τον αδελφό του και την Παναγιώτα, την ανιψιά του, που θα τον συνοδεύσουν αύριο μέχρι το Ξηροκάμπι Λακωνίας όπου θα γίνει η κηδεία του.

Στο βαθύ κόκκινο ο Πειραιάς

Ο Πειραιάς βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο» από τις αρχές Μαρτίου. Οι θάνατοι χτυπούν την διπλανή πόρτα. Σήμερα αποχαιρετάμε με θλίψη άλλον έναν, τον αγαπημένο «δικό μας» Δημήτρη Σολωμό, τον βιβλιοπώλη της «Κιβωτού» στον πεζόδρομο της Δραγάτση. Διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ, και έπειτα σε ΜΕΘ την τελευταία στιγμή μετά από μαραθώνιο των δικών του και του ΕΚΑΒ. Ο Δημήτρης, όπως και χιλιάδες άλλοι, δεν άντεξε.

Τα κρούσματα έχουν φτάσει στα σπίτια μας, σε εμάς, στους συγγενείς μας. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά άσχημες. Η κυβέρνηση αντί να στηρίξει την κοινωνία και το ΕΣΥ στήριξε τους κλινικάρχες και τα ΜΜΕ.

Προτείνουμε στον Δήμο Πειραιά να αναλάβουμε καμπάνιες παντού για τους εμβολιασμούς, να κινηθούμε προς όλες τις κατευθύνσεις, να σταματήσουμε την εγκατάλειψη και τη διάλυση των νοσοκομείων, να βρούμε τρόπους στήριξης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις γειτονιές.

Αν η κυβέρνηση βρίσκεται «αλλού» εμείς είμαστε εδώ, στην πόλη μας που κινδυνεύει. Ο Δήμος Πειραιά οφείλει να κάνει το ίδιο. #pireas4all 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 12:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση