Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 15:32

Η βιντεοσκοπημένη τηλεδιάσκεψη του ΑΝΩ - ΚΑΤΩ Καλαμάκι για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους ως πρόκληση για το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου Δραπετσώνας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

prasino2Πριν χρόνια θυμάμαι ότι μία παρέα εργαζομένων στο τμήμα πρασίνου σε συνεργασία με τον δήμο Κερατσινίου, τότε  επί Σαράφογλου, είχε διοργανώσει μία ημερίδα με θέμα το πράσινο στους δήμους και τις πράσινες διαδρομές. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν, εκτός από κάποιους κηπουρούς του δήμου και μία καθηγήτρια Πανεπιστημίου που είχε ειδικευτεί στις πράσινες διαδρομές στις πόλεις και η υπεύθυνη του πράσινου στο δήμο Ρέντη που μίλησε για κάποιες οικολογικές πρακτικές που εφάρμοζε στο δήμο της. Στην ημερίδα αυτή παρευρέθηκα με μία ομάδα μαθητών του Λυκείου που υπηρετούσα, και που τα παιδιά αυτά φρόντιζαν κάποια μικρά κηπάκια που είχαμε φτιάξει τότε στο σχολείο. Τα παιδιά όπως ομολόγησαν μετά, τους άρεσε πολύ αυτή η εκδήλωση και πήραν φόρα με κάποιες ιδέες απ'αυτές που άκουσαν.  

Μύγα δε με τσίμπησε και θυμήθηκα αυτήν την ημερίδα. Απλά την μνήμη μου την πυροδότησε η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η δημοτική παράταξη "ΆΝΩ - ΚΑΤΩ Καλαμάκι" με θέμα "Πρασινίζοντας το "πράσινο" - "ελευθερώνοντας" τους ελεύθερους χώρους" και στην οποία συμμετείχαν οι: 

Ηλίας Γιαννίρης, Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων

 Μανώλης Καπάνταης, τέως Δ/ντης Πρασίνου Δ. Νίκαιας – Ρέντη

Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Επικεφαλής Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς για Όλους»
Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος, PhD, MSc Οικολογίας, υπάλληλος Δασαρχείου Ιωαννίνων (μέλος κόμματος Οικολόγων Πρασίνων)
Τη συζήτηση συντόνισε ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, Δημοσιογράφος, Κοινωνιολόγος, μέλος Οικολογικών Κινήσεων.
 
Το αν αποκτούν ένα νόημα τέτοιες συζητήσεις αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τους ομιλητές και το πλαίσο στο οποίο διεξάγονται. Οι ιδέες που παρουσιάζουν, οι αναλύσεις τους τα επιχειρήματά τους και οι επισημάνσεις τους, οι πρακτικές που έχουν εξ ιδίας πείρας ή από την πληροφόρηση που έχουν γενικά, και οι συζητήσεις που μπορούν να προκαλέσουν, είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να τις κάνουν ωφέλιμες για τον κόσμο που ασχολείται και ενδιαφέρεται για το πράσινο στις πόλεις. Και που τώρα δεν είναι μόνο η ευεργετική και αισθητική επίδραση που έχει σε όσους ζουν σ'αυτές τις ανθυγιεινές κι άσχημες πόλεις, αλλά είναι και ένα από τα όπλα στην μάχη που θα έπρεπε να δίνει όλη η ανθρωπότητα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Όσο για το δήμο μας, η κοινή διαπίστωση φίλων, γνωστών και γειτόνων που την πόλη γυρίζουν και μυρίζουν, είναι πως ένα από τα αδύναμα σημεία της δημ.αρχής είναι το πράσινο. Από το απλό ζήτημα του κλαδέματος που δεν γίνεται καλά, ούτε γίνεται με ένα τετραετές σχέδιο που να περιλαμβάνει όλους τους δρόμους, έως το θέμα ως βασικής επιλογής τα δένδρα που κόβονται κάθε τέσσερα χρόνια να είναι λιγότερα από τα νέα δένδρα που φυτεύονται. Παράπονα πάντως γι'αυτό το θέμα τα ακούμε τυχαία κι από πολλούς αγνώστους μας, αλλά αυτό είναι κάτι που συνολικά μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται πράσινη βούληση, καλοσχεδιασμένες μελέτες και μία σχέση ανάμεσα στους υπεύθυνους και τους εργαζόμενους που θα εμπνέει και τους δύο.
Ανάμεσα σε όσα, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση, είναι και παρόμοιες ημερίδες διοργανωμένες από ανθρώπους που έχουν την άποψη ότι υπάρχουν τρόποι και ιδέες για να περιορίσουν τις αδυναμίες τους στα θέματα της αρμοδιότητάς τους και να διευρύνουν το πεδίο τους. Τέτοιες ημερίδες και ο δήμος μπορεί να τις διοργανώνει σε συνεργασία με την υπηρεσία του πρασίνου, αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις που έχουν στο κέντρο τους "το περισσότερο και καλύτερο φροντισμένο πράσινο". Ιδού λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό ανοίγεται για όλους εκείνους που δεν ενδιαφέρονται μόνο περιστασιακά αλλά έχουν κατά νου ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο είναι απαραίτητο για να αρχίζει να κερδίζει πόντους στν πόλη η πράσινη επιλογή. 
Η τηλεδιάσκεψη του ΑΝΩ - ΚΑΤΩ Καλαμάκι βιντεοσκοπήθηκε και  εδώ  μπορείτε να την παρακολουθήσετε.
Η φωτό είναι από το άρθρο  Ποια πόλη έχει τα περισσότερα δέντρα;   που αναρτήθηκε στο "Λευκάδα ζην" το Νοέμβριο του '19. 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 19:48
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση