Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2021 21:18

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

tvxsΗ ήττα στο Στάλινγκραντ υπήρξε το σημείο καμπής στο Β΄ΠΠ. Σημείο καμπής σημαίνει ότι οι ναζί πρέπει να αλλάξουν τη ρητορεία, το ιδεοσύστημα, και τη στρατηγική τους άμεσα, και όντως τα αλλάζουν μέσα σε έναν μήνα.

Στις 22 Ιανουαρίου ο επικεφαλής των ρωσικών δυνάμεων, Κονσταντίν Ροκοσόφσκι, προτείνει εκ νέου στους Γερμανούς να παραδοθούν, ο Φρίντριχ Πάουλους επικοινωνεί με τον Χίτλερ, ο οποίος τον προάγει σε αρχιστράτηγο, προσδοκώντας ότι θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων και ότι θα προτιμήσει να αυτοκτονήσει παρά να παραδοθεί, και διατάζει: «Η 6η Στρατιά θα κρατήσει τις θέσεις της μέχρι τον τελευταίο άντρα και μέχρι την τελευταία σφαίρα· με την ηρωική τους αντοχή θα συνεισφέρουν εσαεί στη σωτηρία του Δυτικού Κόσμου».

Αυτή η παρανοϊκή απαίτηση σε μια βδομάδα θα γίνει δημόσιος λόγος. Στις 30 Ιανουαρίου, ακριβώς στην επέτειο των 10 χρόνων από την ορκωμοσία του Χίτλερ ως καγκελάριος, ο Γκέμπελς διαβάζει Διάγγελμα του Χίτλερ, το οποίο ζητάει από τους Γερμανούς στο Στάλινγκραντ να αγωνιστούν δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους.

Το μοτίβο είναι γνωστό. Οι Γερμανοί όρθωσαν το ανάστημά τους στην απειλή του «Ιουδαϊκού Μπολσεβικισμού» το 1933, και με την επίθεσή τους στη Σοβιετική Ένωση τον Ιούνιο του 1942 αναδείχθηκαν σε υπερασπιστές της Γερμανίας και της Ευρώπης από τον «Ασιατικό Μπολσεβικισμό». Αλλά η σαρωτική και εύκολη νίκη μετατρέπεται τώρα σε υπαρξιακό αγώνα: «Αυτό που δεν γνώριζαν πολλοί Γερμανοί και Γερμανίδες όταν ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος καθίσταται τώρα σαφές σε αυτούς: η πάλη, η οποία επεβλήθη σε εμάς από τους ίδιους εχθρούς το 1914, θα είναι αποφασιστική για την ύπαρξη ή την καταστροφή του λαού μας».

Την ίδια μέρα, ο Γκέριγκ επιχειρεί να καθαγιάσει το Στάλινγκραντ από το ραδιόφωνο: «Στις μέρες που θα έρθουν θα λέγεται συνεπώς: όταν θα επιστρέψεις στο σπίτι, πες τους ότι μας είδατε ξαπλωμένους στο Στάλινγκραντ, όπως η τιμή και η πολεμική αγωγή επιτάσσουν, για το καλό της Γερμανίας». Ρητορικές πομφόλυγες ενός πρόωρου μνημοσύνου, καθώς από έξω ακούγονται τα βρετανικά βομβαρδιστικά που για πρώτη φορά επιχειρούν στο φως της μέρας. Στις 2.2.1943, οχτώ μήνες μετά την έναρξη της μάχης, ο Πάουλους παραδίδεται, και όλα τελειώνουν στο Στάλινγκραντ.

Αλλά, τα ψήγματα του νέου ιδεοσυστήματος πρέπει να συμμαζευτούν και να οργανωθούν σε νέα οργανωμένη ρητορεία. Το έργο αυτό αναλαμβάνει — ποιος άλλος; — ο Γκέμπελς στη διάσημη ομιλία του στο Παλαί ντε Σπορ στις 18 Φεβρουαρίου, που αρθρώνεται πλέον γύρω από την ιδέα του «ολοκληρωτικού πολέμου».

Ο κύκλος έκλεισε. Οι ναζί γνωρίζοντας ότι το τέλος τους, ατομικά και συλλογικά, δεν αργεί, θα σύρουν στον θάνατο και την καταστροφή όλη τη χώρα. Φυσικά, δεν είχαν τον παραμικρό ενδοιασμό: η λατρεία του θανάτου ήταν η πεμπτουσία του ναζισμού. 

Από το 1961 το Στάλιγκραντ που βρίσκεται στη νότια Ρωσία κοντά στην Κασπία θάλασσα, ονομάζεται Βόλγκογκραντ (πόλη του Βόλγα)  και έχει πληθυσμό λίγο περισσότερο από το 1 εκ. Ένα νοερό ευχαριστώ σε όλους τους νεκρούς και τους ζωντανούς σοβιετικούς πολίτες που πολέμησαν στο Στάλινγκραντ γιατί βοήθησαν σημαντικά ώστε όλοι εμείς που γεννηθήκαμε μετά τον πόλεμο μεγαλώσαμε σε ένα κόσμο δίχως το φόβο του ναζισμού.

Η Μάχη του Στάλινγκραντ  , στο sansimera.gr αναλυτικά η μεγαλύτερη και φονικότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της παγκόσμιας ιστορίας γενικότερα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 1.500.000 άνθρωποι (στρατιώτες και πολίτες) έχασαν τη ζωή τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Φεβρουαρίου 2021 17:31

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση