Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021 22:58

Ενημέρωση και ξενάγηση στο Κέντρο Υγείας Κερατσινίου και η μη πρόσκληση της Σταγόνας

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
dimker46To Σάββατο (16/01) στο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου Κερατσινίου οι επιβλέποντες μηχανικοί ενημέρωσαν τη δημοτική αρχή παρουσία της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και δημοσιογράφους που αρθρογραφούν σε έντυπα και ιστοσελίδες του Κερατσινίου - Δραπετσώνας και του Πειραιά για τις λεπτομέρειες ολοκλήρωσης και τις λειτουργικές δυνατότητες του νέου χώρου. Στην ξενάγηση δεν παρευρεθήκαμε λόγω ανωτέρας βίας, της Δημοτικής αρχής δηλαδή που δεν μας προσκάλεσε. Σχετικό σχόλιο υπάρχει στο τέλος μετά το ρεπορτάζ του Νίκου Χάνου στο Δραπετσίνι, που προσκαλέστηκε και παρευρέθηκε. 
 Δραπετσίνι: Συστράτευση όλων για τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας!
Αξίζουν συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή και σε όσους εργάστηκαν να παραδώσουν σε χρόνο ρεκόρ το κτίριο που θα στεγάσει το κέντρο υγείας Κερατσινίου.
 Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατασκευή του κτιρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στον χρόνο που είχε προγραμματιστεί, γεγονός πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της τοπικής αυτοδιοίκησης!
Αυτό οφείλεται κυρίως στη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της τεχνικής εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο, αλλά και της καλής χημείας που υπήρξε με τη δημοτική αρχή και την τεχνική υπηρεσία του δήμου, η οποία, όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές είχε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου!
 
Στη συνάντηση ο δήμαρχος, σε άλλο μήκος κύματος σε σχέση με το άψυχο, ουδέτερο (εδώ) δελτίο τύπου από την επίσκεψη της πρώην περιφερειάρχη κ. Δούρου, αναφέρθηκε με γενναιοδωρία, σε όσους έβαλαν μικρό ή μεγάλο λιθαράκι για την κατασκευή του έργου. 
Ξεκίνησε από τους πρώην δημάρχους (Σαράφογλου, Μελά, Τζανή) έως και τον νυν περιφερειάρχη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ευτυχή συγκυρία να βρεθούν σε θέσεις εξουσίας η Περιφερειάρχης Ρ. Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης και ο υπουργός υγείας κ. Α. Ξανθός, με τους οποίους συνεργάστηκε αρμονικά και ήταν καθοριστική η προσωπική τους συμβολή για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.
 
Από εδώ και πέρα, αφού κερδήθηκε το πρώτο στοίχημα το Υπουργείο Υγείας πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η πανδημία απέδειξε και στους πιο δύσπιστους τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι δημόσιες δομές υγείας και η χάραξη εθνικής πολιτικής για θέματα υγείας. 
Οπότε, άμεσα πρέπει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες, ώστε το Κέντρο Υγείας να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και να ενταχθεί στο σύστημα υγείας της χώρας. Αυτό είναι το νέο στοίχημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τη δημοτική αρχή. Και, για να κερδηθεί, και αυτό το στοίχημα, απαιτείται η στράτευση και ο συντονισμός όλων των δυνάμεων της πόλης με σχεδιασμό και πρωτοβουλίες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο!
 
Δ.Σ. Σχόλια δύο: Αυτή η ενημέρωση/ξενάγηση κάτι καλό δεν θα προκαλέσει αν επαναληφθεί τουλάχιστον δύο φορές ακόμα; Στην μία προσκεκλημένοι να είναι οι αρχιτέκτονες, μηχανικοί και μηχανολόγοι που ζουν κι εργάζονται στο Κερατσίνι και στη Δραπετσώνα. Και στην άλλη το Δημοτικό Συμβούλιο και γιατί όχι και οι πρώην δήμαρχοι. 
Το δεύτερο έχει να κάνει με την περιοχή που ανεγέρθηκε το Κέντρο Υγείας. Είναι μια περιοχή που κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα και προπάντων νταλίκες. Πήζει δηλαδή στο καυσαέριο. Αν και ξέρουμε πως ένα πρόβλημα με το πράσινο που φτάνει στα όρια της αλλεργίας το έχει η σημερινή διοίκηση, συστήνουμε για τον μετριασμό των καυσαερίων να φυτευτούν στον περίγυρο του κτιρίου και αρκετά δένδρα απ'αυτά που παράγουν περισσότερο οξυγόνο και όχι όπως τώρα που απ'ότι φαίνεται κυριαρχούν τα θαμνοειδή. Κι ένα δυο κιόσκια στον προάυλιο χώρο του Κέντρου που θα επιτρέπουν σε επισκέπτες να δροσίζονται τις καυτές μέρες, δεν είναι μία καλή ιδέα; 
 
Το δευτερεύον θέμα. Το βασικό θέμα της παρούσης ανάρτησης είναι η ολοκλήρωση σε δύο χρόνια, όσο προέβλεπε η σύμβαση, του Κέντρου Υγείας Κερατσινίου. Δευτερεύον θέμα, αλλά όχι για μας αμελητέο στην παρούσα φάση, είναι η απόφαση της Δημ.Αρχής να μην προσκαλέσει στην ενημέρωση/ξενάγηση τον διαχειριστή της ιστοσελίδας Σταγόνας, που έχει την έδρα της στη Δραπετσώνα και λειτουργεί κοντά στα δέκα χρόνια.
Στο μέιλ που απέστειλε ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ < Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. εν είδη πρόσκλησης σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες δημοσιογράφους που αρθρογραφούν σε διάφορα έντυπα, ιστοσελίδες και μπλογκ που λειτουργούν στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα και τον Πειραιά, σε ένα σημείο αναφέρει πως "Η δημοσιογραφική παρουσία σας σε αυτή την ενημέρωση/ξενάγηση θα μας τιμούσε ιδιαίτερα". Τέτοιο μέιλ δεν λάβαμε.
 Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι πρόκειται περί στιγμιαίου λάθους. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δε νομίζω κι αυτό διότι τους τελευταίους τρεις μήνες η Δημοτική Αρχή σταμάτησε για τους δικούς του λόγους να ενημερώνει με μέιλ τη Σταγόνα για τις δράσεις του Δήμου με τα Δελτία Τύπου και τις Ανακοινώσεις που δημοσιοποιεί, κάτι που το έπραττε συστηματικά τα τελευταία έξι χρόνια.
 Εκτός από μια δυο εξαιρέσεις αυτούς του τελευταίους τρεις μήνες τα ενημερωτικά μέιλ από το δήμο σταμάτησαν να μας έρχονται απ'όταν αναρτήσαμε στις 12 Οκτωβρίου το άρθρο  Ποιος ντρέπεται και ποιος όχι . Αυτό είναι το άρθρο, που φαίνεται ότι ενόχλησε το Δήμαρχο ή κάποιον βασιλικότερο του βασιλέως που έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει ποια τοπικά έντυπα και ιστοσελίδες ενημερώνει ο δήμος για τις δράσεις του και τις αποφάσεις του και θεωρήθηκε σωστό να διαγραφτεί η Σταγόνα από τη σχετική λίστα. 
Πρόβλημα ως προς την ενημέρωση δεν δημιουργήθηκε μιας και πηγαίναμε στην ιστοσελίδα του δήμου και με αντιγραφή-επικόλληση συνεχίσαμε να αναρτούμε στη Σταγόνα όσα άρθρα εκτιμούσαμε ότι είχαν ένα ενδιαφέρον. Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού.
Είναι εκεί όπου ο καθένας ευαίσθητος πολίτης σε θέματα δημοκρατίας και ισότιμης ενημέρωσης καταλαβαίνει τη σημαίνει αυτή η διάκριση, αυτή η "τιμωρία". Αυτή η επιλογή συνιστά κατά την γνώμη μας ένα από τα χαρακτηριστικά μιας αυταρχικής κατά βάθος στάσης, που της βάζουν αρνητικό πρόσημο όσοι πολίτες προσπαθούν να παίζεται το παιχνίδι της πολιτικής με τους κανόνες και τις αξίες της πάντα εύθραυστης δημοκρατίας. Όχι διότι το αποτέλεσμα αυτών που προκρίνουν τις δημοκρατικές επιλογές θα είναι πάντα το καλύτερο δυνατό, αλλά διότι είναι ο μόνος τρόπος για να χειραφετείται ο κάθε πολίτης που θέλει όσα γίνονται και αφορούν την κοινωνία και κατ'επέκταση τη ζωή του, να μη γίνονται ερήμην του. Αλλά και κάτι επιπλέον. Αν είμαστε ανεκτικοί σε πολλές διάσπαρτες μικρές αυταρχικές συμπεριφορές τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως στρώνουμε το δρόμο για να επικρατούν καθεστώτα όπως αυτά ας πούμε του Ερντογάν, του Πούτιν και του Όρμπαν. Καθεστώτα που εμείς τα απεχθανόμαστε. 
Και μια τέτοια επικράτηση διευκολύνεται από το γεγονός που σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις παρατάξεις, τις κινήσεις, τις ομάδες, σε όλους τους μηχανισμούς όπως και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, σχεδόν πάντα αυτό που τείνει να κυριαρχήσει, σε άλλα λιγότερο και σ' άλλα περισσότερο, είναι κάποιοι λίγοι και με μέσα συνήθως όπου τον τόνο το δίνουν το αθέμιτο και το προσχηματικό, να αποφασίζουν για τους πολλούς των οποίων την πολιτική δράση τη δυσκολεύουν. Θέλω να πω πως δεν έχουμε εκπαιδευτεί σ'αυτήν την χώρα και δεν έχουμε ασπαστεί ως αξία το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας, συνεννόησης και συνύπαρξης. Γι'αυτό και προκύπτουν διάφορες τοξικές αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που κρύβονται πίσω από χίλια δυο κατασκευασμένα ιδεολογήματα.
Και ακόμα παρά πέρα, η πείρα μου μου λέει πως οι περισσότεροι δημοκρατικά εκλεγμένοι συνάνθρωποί μας είναι εντελώς ανυποψίαστοι για την διαφθορά που προκαλεί σε όλα τα πράματα και τις σχέσεις η όποια εξουσία. Διαφθορά μικρή, μέτρια, μεγάλη, που εξαρτάται κάθε φορά από το ψάξιμο όσων κατέχουν διάφορα πόστα ή έχουν διάφορα προτερήματα και ιδιότητες ξεχωριστές, όπως και από τις αντιστάσεις που προβάλλουν οι εξουσιαζόμενοι. 
Όλα αυτά και άλλα πολλά αν καταφέρει και τα σκεφτεί/διαλογιστεί η διοίκηση του συγκεκριμένου δήμου, έχει κάποιες λίγες πιθανότητες να βελτιώσει επί της ουσίας τα αντανακλαστικά της απέναντι σε οποιαδήποτε κριτική της ασκείται και να διευρύνει και να εμβαθύνει το δημοκρατικό φάσμα στο οποίο μέχρι τώρα κινείται.
Αλλά και ακόμα παρά πέρα, να ανεβάσει τον πήχη και να αντιμετωπίσει τις κριτικές ως μία πρόκληση για να βελτιωθεί, πάντα φυσικά με την παραδοχή πως κανείς σ'αυτόν τον κόσμο δεν είναι αλάθητος και όσα αποφασίζει και πράττει είναι τα σωστά. Ούτε φυσικά οι σχολιάζοντες και οι κρίνοντες. Για το συμφέρον όλων μας αναμένουμε τα καλύτερα. 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 09:07
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση