Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 17:24

Ναόμι Κλάιν: Πώς θα Σωθεί ο Πλανήτης Γη που Χάνεται στις Φλόγες;

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

naomi klein 4Χρειάζονται ριζοσπαστικές και όχι μεσοβέζικες λύσεις, υποστηρίζει η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια που μίλησε στον Θεοδόση Μίχο για την πανδημία, την κλιματική κρίση, τις αμερικανικές εκλογές και την σανίδα σωτηρίας του Πράσινου Νιου Ντιλ.

Θα είναι ένας τεράστιος δημιουργός θέσεων εργασίας. Οι δαπάνες γι’ αυτό θα δημιουργήσουν μία δικαιότερη οικονομία. Αξιοποιεί τη δύναμη έκτακτης ανάγκης. Δεν επιδέχεται αναβολή. Δεν επιδέχεται ύφεση. Δεν γυρίζει μπούμερανγκ. Μπορεί να συγκεντρώσει μια στρατιά υποστηρικτών. Θα οικοδομήσει νέες συμμαχίες – και θα αποδυναμώσει τη δεξιά. Γεννηθήκαμε γι’ αυτή τη στιγμή. 

 Αυτά είναι τα βασικά επιχειρήματα υπέρ ενός Πράσινου Νιού Ντιλ (Green New Deal), του οράματος για τη μεταμόρφωση των οικονομιών ώστε να αντιμετωπιστούν, ταυτόχρονα, η κλιματική αλλαγή και η ανεξέλεγκτη ανισότητα, που η Ναόμι Κλάιν ( Μόντρεαλ, 1970) παραθέτει στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου της Στις Φλόγες – Το καυτό Θέμα της Κλιματικής Αλλαγής (εκδ. Κλειδάριθμος).

 Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται για spoilers, η ουσία και αυτού του best-seller βιβλίου της, είκοσι χρόνια μετά το No Logo και δεκατρία μετά Tο Δόγμα του Σοκ, έγκειται στην ερευνητική διαδρομή που η Καναδή δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια ακολουθεί μέχρι τελικά να την «σερβίρει» -ακριβώς γιατί γνωρίζει πώς παίζεται το παιχνίδι των media, social και μη- εν είδει πιασάρικων συνθημάτων, που θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτυπωθούν ακόμη και σε πλακάτ.

Σημασία έχει επίσης ότι ο Τζο Μπάιντεν – που «δηλώνει -και υπερηφανεύεται γι’ αυτό- κεντρώος» όπως επισημαίνει, χωρίς να κρύβει την απογοήτευσή της, στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στην Popaganda– δεν ήταν η πρώτη της επιλογή στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών, ούτε καν η δεύτερη, αλλά η τρίτη και έσχατη μετά την Ελίζαμπερ Γουόρεν και τον Μπέρνι Σάντερς, τον οποίο υποστήριξε εξαρχής σθεναρά γιατί εκτός όλων των άλλων, είχε σχετικά και με την κλιματική κρίση μία πολύ πιο ριζοσπαστική και «πράσινη» ατζέντα.

Αφού όμως ο Μπάιντεν πήρε το χρίσμα, η Ναόμι Κλάιν ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μπορούσε παρά να είναι συνειδητή η στήριξη της στον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ. Το διακύβευμα ήταν προφανώς πολύ μεγάλο και ο ρεαλισμός καθοριστικός παράγοντας ως προς τη λήψη της απόφασης.

Από το γεγονός ότι ριζοσπάστες αριστεροί ψηφοφόροι και ενεργά μέλη διαφόρων κινημάτων σαν και την ίδια έβαλαν νερό στο κρασί τους και κυρίως από το ότι τόσοι νέοι ψήφισαν κάποιον που δεν έχει «την παραμικρή έφεση σε ριζοσπαστικές, τολμηρές κινήσεις», αντλεί την αισιοδοξία της για την επόμενη μέρα, για τις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση για τον κόσμο. «Ο Μπάιντεν δεν έχει καν μετακομίσει στο Λευκό Οίκο και ήδη πολλές ομάδες που πάλεψαν ώστε να εκλεγεί, έχουν ξεκινήσει τις ζυμώσεις για να τον πιέσουν προς την κατεύθυνση ενός Πράσινου Νιου Ντιλ» τονίζει. «Δεν υπάρχει δηλαδή καθόλου η διάθεση να τον αφήσουμε να πάρει το χρόνο του.»

Είναι αυτό που γράφει και στο βιβλίο της: «Έπειτα από τουλάχιστον τριάντα χρόνια, όσο σίγουρα λιώνουν οι παγετώνες και κομματιάζονται τα στρώματα πάγου, άλλο τόσο σίγουρα αυτή η ιδεολογία της “ελεύθερης αγοράς” διαλύεται. Στη θέση της αναδύεται ένα νέο όραμα του τι μπορεί να είναι η ανθρωπότητα. Έρχεται από τους δρόμους, από τα σχολεία, από τους χώρους εργασίας, ακόμη και μέσα από τα θεσμικά όργανα της κυβέρνησης. Είναι ένα όραμα που λέει ότι όλοι μαζί ενωμένοι απαρτίζουμε τον ιστό της κοινωνίας. Κι όταν διακυβεύεται το μέλλον της ζωής, είμαστε ικανοί να καταφέρουμε τα πάντα.»

Είναι απολύτως βέβαιη; Όχι, φυσικά. Είναι και η πανδημία του κορωνοϊού που δεν της το επιτρέπει.
Ελπίζει; Ναι, ελπίζει. Ίσως γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς.

Πατώντας  popaganda.gr  θα εμφανιστεί ολόκληρη η συνέντευξη της Ναομί Κλάιν στον Θεοδόση Μίχο, όπως αναρτήθηκε στις 22.11.20

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 17:32

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση