Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου 2020 08:36

Θεμιστόκλειο και Καστράκι, δυο καλά δημοτικά νέα, του Γιώργου Τσιρίδη

Επιλέγουσα ή Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

themistoklioΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟ*
*******************
Τα καλά νέα από την προχτεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν ότι στο Θεμιστόκλειο θα γίνει έργο ανάδειξης του χώρου από την Περιφέρεια. Το έμαθα, το μετάδωσα αμέσως. Ως τώρα είναι μια πληροφορία, το ψάχνω και σύντομα θα μάθω περισσότερα οπότε θα σας πληροφορήσω σχετικά.
Όπως είπε κι ο Θεμιστοκλής, «κτύπα με αν θέλεις, αλλά άκου αυτά που έχω να σου πω». Ας αναδειχθεί το μνημείο κι ας το κάνει όποιος θέλει περισσότερο την δόξα.

 ΚΑΣΤΡΑΚΙ

************
Σήμερα έχω τα καλά νέα για το Καστράκι.kastraki9
Το τοιχίο (εκείνο που ονομάζαμε "τείχος του αίσχους") στην οδό Κανάρη, ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ. Στη θέση του θα μπει καγκελάκι όπως εκείνο του γειτονικού αρχαιολογικού χώρου.
Σήμερα το πρωί, στην κινητοποίηση για τα απορρίμματα, ο δήμαρχος μου εξήγησε το γιατί. Μου είπε ότι δεν το κάνει επειδή το ζητήσαμε εμείς, αλλά, επειδή οι αρχιτέκτονες του έργου είδαν ότι κάτι που σκέφτονταν να φτιάξουν δεν τους βγαίνει και τελικά άλλαξαν γνώμη και θα γκρεμίσουν το τοιχίο.
Σύντροφοι, μας νοιάζει εμάς για ποιο λόγο θα γκρεμιστεί το τοιχίο του αίσχους; Καθόλου δεν μας νοιάζει. Αρκεί που θα γκρεμιστεί το μπετόν και στη θέση του θα μπει καγκελάκι σαν και του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης. «Κτύπα με αν θες αλλά άκουσέ με» είχε πει ο Θεμιστοκλή στον Ευρυβιάδη. Στο Καστράκι θα γίνει εντέλει, αυτό που έπρεπε να γίνει εξαρχής. 

Το μνημείο, ο Τάφος του Θεμιστοκλή

Θεμιστόκλειο ονομάζεται το μνημείο (ο βωμοειδής τύμβος) που χτίστηκε στον Πειραιά για να φιλοξενήσει τα οστά του Θεμιστοκλή που μεταφέρθηκαν από την Μαγνησία όπου είχε πεθάνει και είχε ταφεί.
Το Θεμιστόκλειο βρίσκεται έξω από τα τείχη της Ηετιώνειας Πύλης, στον χώρο όπου για εκατό χρόνια λειτουργούσε το εργοστάσιο Λιπασμάτων. Στα απομεινάρια του αρχαίου τύμβου έχει προστεθεί πρόσφατα από τον Δήμο μια σύγχρονη στήλη για να υποδεικνύει τον χώρο του Θεμιστόκλειου.

Σ.Δ. Χαιρόμαστε και για τις δύο αυτές επιλογές, όπως και για το ότι η δημ.αρχή με τις νέες αποφάσεις της κατάφερε να ανταποκριθεί στο αυτονόητο. Ένα αυτονόητο που το φώτισαν δημότες με κάποιες ιδιαίτερες ευαισθησίες για θέματα που αφορούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020 09:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση