Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 21:54

Τα 4 ομόφωνα ΟΧΙ του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου Δραπετσώνας σχετικά με τα απορρίμματα στο Σχιστό

Επιλέγων ή Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
sxistoΤο δημοτικό συμβούλιο Κερατσινίου -Δραπετσώνας στην τελευταία συνεδρίαση του στις 11.12,  ομόφωνα είπε 4 ΟΧΙ στον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, και την κυβέρνηση για το Σχιστό.

ΟΧΙ στη μονάδα επεξεργασίας στο Σχιστό

με οποιαδήποτε μορφή!

ΟΧΙ στο ΣΜΑ Πειραιά

ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ

ΟΧΙ στην καύση 

Θεωρητικά, από εδώ και πέρα ο κ.  Πατούλης πρέπει να "ξεχάσει"  το Σχιστό, γιατί δεν υπάρχει συναίνεση από καμία παράταξη του  Δήμου που προορίζεται να "φιλοξενήσει" τα σκουπίδια δίπλα στα γεωγραφικά του όρια!  Όπως βέβαια, πρέπει να το ξεχάσει και ο δήμος Πειραιά, για τον οποίο,  η κυβέρνηση με τροπολογία στη βουλή, έδωσε άδεια για  σταθμό μεταφόρτωσης σε ιδιοκτησία που ανήκει στο δήμο Πειραιά, αλλά βρίσκεται στο Σχιστό. 

Η αρχική πρόταση για τη μονάδα που θα κατασκευαστεί στο Σχιστό, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΣΝΑ θα έχει δυναμικότητα 180.000 τόνους σύμμεικτα συν 70.000 τόνους βιοαπόβλητα και θα αφορά του δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, τους δήμους των νησιών της γεωγραφικής ενότητας Πειραιά και τους δήμους του νοτίου τομέα των Αθηνών (απόφαση του ΕΣΔΝΑ εδώ).

Από εδώ και πέρα θα αρχίσουν, οι συζητήσεις, οι υποσχέσεις και οι  εναλλακτικές προτάσεις. Μια σκέψη που έπεσε ή θα πέσει στο τραπέζι, για  να χρυσώσει το χάπι, είναι η υπόσχεση για απαλλαγή εισφορών προς τον ΕΔΣΝΑ και για μείωση της δυναμικότητας της μονάδας του Σχιστού. Ακόμα, η κατάργηση της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων,  η ακύρωση της απόφασης για το ΣΜΑ Πειραιά, η υπόσχεση ότι δεν θα υπάρχει καύση,  που αναφέρθηκε ήδη στην τηλεδιάσκεψη των δημάρχων του Πειραιά είναι "προτάσεις" και θέματα που θα "παίξουν" το επόμενο διάστημα. Εκτός εάν, αυτοί που αποφασίζουν και ορίζουν, το μέλλον των περιοχών σκεφτούν αλλιώς, όπως θα σκέφτονταν για παρεμβάσεις κοντά τους τόπους κατοικίας τους!

Όμως, η απόφαση δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας είναι ξεκάθαρη. Το παρελθόν και η εξέλιξη του ΣΜΑ Σχιστού, ο οποίος κατασκευάστηκε για να εξυπηρετεί 5 δήμους και εξυπηρετεί 22 δεν αφήνει περιθώρια για άλλες σκέψεις.  Το δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση του στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. ΟΧΙ στη μονάδα επεξεργασίας στο Σχιστό με οποιαδήποτε μορφή!

Πατώντας  εδώ  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο όπως αναρτήθηκε στο μπλογκ Δραπετσίνι.

Ακολουθούν η ανακοίνωση του Γ.Τσιρίδη και  η ανακοίνωση της "Λαϊκής Συσπείρωσης Κερατσινίου Δραπετσώνας

ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ. Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΊΝΑΙ ΟΜΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΊ. ΟΥΤΕ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΟΥΤΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. .................................................. Αύριο στις 6 το πρωί, οι δημοτικοί σύμβουλοι και εργαζόμενοι του δήμου θα βρισκόμαστε στο Σχιστό για να εμποδίσουμε την εκφόρτωση σκουπιδιών από τους γύρω δήμους. Καιρός να καταλάβουν όλοι πως όταν λέμε κάτι το εννοούμε. Όταν θα επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις, τότε θα είναι ο λαός που θα αναλάβει τις κινητοποιήσεις. Τώρα, λόγω των μέτρων, θα κάνουμε τον αποκλεισμό οι δημοτικοί σύμβουλοι. Το ίδιο κάναμε ξανά πριν ένα μήνα περίπου, αλλά, τότε ήταν μεσημέρι. Τώρα ο χώρος θα κλείσει το πρωί, την ώρα που πάνε για να αδειάσουν τα περισσότερα απορριμματοφόρα. Κλιμακώνουμε έτσι τις αντιδράσεις μας.

Λαϊκή Συσπείρωση

Καμία απόφαση για επιβάρυνση της ζωής μας δεν θα υλοποιηθεί!!!

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 11.12, μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, συζητήθηκε το θέμα για τα απορρίμματα, που ετοιμάζονται να φορτώσουν για άλλη μια φορά στον λαό του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή.

Το δίκαιο αίτημα των κατοίκων για να μην δημιουργηθεί καμία νέα μονάδα στο Σχιστό ακούστηκε δυνατά από την Λαϊκή Συσπείρωση η οποία ξεκαθάρισε από την αρχή ότι δεν θα ανεχτούμε την υλοποίηση κανενός σχεδιασμού που είτε ευθέως είτε με πλάγιο τρόπο θα υποβαθμίζει τις ζωές μας.

Το ΟΧΙ στην τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ που χωροθετεί την δημιουργία νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Δήμου Πειραιά στο Σχιστό και το ΟΧΙ στο σχέδιο της περιφερειακής αρχής της ΝΔ για την δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Σχιστό δεν μπορούν να παρερμηνευτούν από κανέναν. 

Δεν χωράει κανένα «ναι μεν αλλά» όπως μέχρι σήμερα ιδιαίτερα η δημοτική αρχή έκανε με την συμφωνία της στον σχεδιασμό της προηγούμενης περιφερειακής αρχής που προέβλεπε ΜΕΑ στο Σχιστό. Δεν μπορεί πλέον να πεταχτεί η μπάλα στην εξέδρα από την παράταξη του κ. Διαλινάκη που δεν βγάζει άχνα για την κυβερνητική πολιτική και τις ευθύνες της ΝΔ που στήριξε και τον στηρίζει, θυσιάζοντας τις ζωές μας για να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν να παρεκκλίνει από την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως στο παρελθόν έκανε η δημοτική αρχή με το παραθυράκι που άφηνε ανοιχτό για την δημιουργία ΜΕΑ μόνο για τους δήμους του Πειραιά.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης καταγράφηκε για άλλη μια φορά. Για μας πρώτη προτεραιότητα είναι οι ανάγκες των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής και όχι τα συμφέροντα μερίδων του κεφαλαίου που βλέπουν το «σκουπίδι» ως χρυσό, με αποκλειστικό γνώμονα την αύξηση της κερδοφορίας τους σε βάρος της ζωής μας και του περιβάλλοντος.

Γι αυτό λέμε :

·         Καμία νέα μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων με οποιαδήποτε μορφή στο Σχιστό

·         Όχι στον νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Σχιστό

·         Όχι στην καύση απορριμμάτων

·        Καθορισμός και ιεράρχηση προτεραιοτήτων, πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, η προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή των συσκευασιών, των μετάλλων, του έντυπου χαρτιού καθώς και του οργανικού κλάσματος (βιοαποβλήτων) με κομποστοποίηση

·     Καθορισμός σύγχρονων όρων για την ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή (συλλογή και μεταφορά) των απορριμμάτων από τις υπηρεσίες του οικείου δήμου με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και με τις απαραίτητες υποδομές για την χωριστή συλλογή των προδιαλεγμένων με διαλογή στην πηγή απορριμμάτων

·         Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και όχι απλή επιχωμάτωση

·         Καθορισμός των κριτηρίων καταλληλότητας ανά είδος εγκατάστασης, με γνωστά από πριν κριτήρια αποκλεισμού των υποψήφιων χώρων, που θα παίρνουν καθοριστικά υπόψη τη φέρουσα ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής και με προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, και σύνταξη χαρτών με τις περιοχές αποκλεισμού

 

 

Καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός!!! Τίποτα δεν θα μας χαριστεί. Διεκδικούμε την ζωή που μας αξίζει

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020 22:35

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση