Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 17:45

Σύνοδος Κορυφής: Η άγνωστη συνάντηση των Βρυξελλών – Όλο το διπλωματικό παρασκήνιο

Συντάκτρια 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

slpr20Την προηγούμενη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες μία ελληνογαλλική συνάντηση, με αντικείμενο το τι θα αποφασίσει η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής. Η γαλλική πλευρά, αν και έχει ταχθεί υπέρ της λήψης αυστηρών μέτρων κατά της Τουρκίας, δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αυτή διαπραγμάτευση έγινε ανάμεσα στον Μακρόν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ. Πολλά, ωστόσο, θα κριθούν από την τελική διαπραγμάτευση ανάμεσα στον Γάλλο πρόεδρο και στη Γερμανίδα καγκελάριο. Όπως χαρακτηριστικά μας είπε κοινοτική πηγή, είναι πια ζήτημα κύρους για τον Μακρόν, αλλά και για τη Γαλλία, να υπάρξει κάποια τιμωρία για την Τουρκία, παρά την επίμονη προσπάθεια της Μέρκελ να την ρίξει στα μαλακά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα ποντάρουν και στο ρήγμα που υπάρχει στους κόλπους του γερμανικού πολιτικού συστήματος. Οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας τηρούν πολύ πιο αυστηρή στάση έναντι του Ερντογάν, όπως και αρκετά στελέχη της Χριστιανοδημοκρατίας. Το ενδογερμανικό ρήγμα αντανακλάται και στα γερμανικά Μίντια, τα οποία είναι πολύ πιο επικριτικά έναντι της Τουρκίας και πιέζουν για την επιβολή αυστηρότερων μέτρων. 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όμως, αντιστέκεται η καγκελαρία με πρώτη τη Μέρκελ. Υποστηρίζει επιμόνως ότι η ΕΕ δεν πρέπει να λάβει αυστηρά μέτρα που θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις με την Άγκυρα και θα την ωθήσουν μακριά από τη Δύση. Στο πλαίσιο αυτό προβάλει το επιχείρημα ότι η ΕΕ πρέπει να περιμένει να αναλάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης για κοινή στάση έναντι της Τουρκίας.

Οι "τομεακές κυρώσεις"

Οι λεγόμενες "τομεακές κυρώσεις", που αφορούν κλάδους της τουρκικής οικονομίας και θα μπορούσαν πράγματι να "πονέσουν" τον Ερντογάν, είναι ουσιαστικά εκτός συζήτησης, παρότι η Αθήνα τις ζητάει. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι κατηγορηματικά αντίθετες, γεγονός που διευκολύνει την καγκελάριο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ο λόγος που Ρώμη και Μαδρίτη τηρούν αυτή τη στάση είναι τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν στην Τουρκία στο επίπεδο και της πολεμικής βιομηχανίας και των τραπεζών.

 

Όπως προέκυψε από την προαναφερθείσα συνάντηση των Βρυξελλών, πιθανότατα θα επιβληθούν "περιοριστικά μέτρα" σε πέντε Τούρκους που εμπλέκονται προσωπικά στις έρευνες του Oruc Reis. Με άλλα λόγια, θα επαναληφθεί αυτό που είχε συμβεί με τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για τις οποίες είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα σε δύο πρόσωπα. Περιττό να αναφέρουμε ότι στην Άγκυρα είχαν βάλει τα γέλια με εκείνες τις "κυρώσεις" και θα πράξουν το ίδιο αν οι "κυρώσεις" θα αφορούν ακόμα πέντε Τούρκους.

Η Αθήνα προσπαθεί να συμπεριλάβει στα περιοριστικά μέτρα και την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO, η οποία και έχει την ευθύνη για τις παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις. Δεδομένου ότι η ΤΡΑΟ έχει δραστηριότητα και εκτός Τουρκίας, η επιβολή περιοριστικών μέτρων θα είχε πραγματικές αρνητικές επιπτώσεις για την Άγκυρα. Θεωρείται, ωστόσο, πολύ δύσκολο η ελληνική διπλωματία να επιτύχει τον στόχο της. Ας σημειωθεί ότι έχει τεθεί θέμα και επιβολής εμπάργκο στην Τουρκία για εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε σεισμικές έρευνες και σε γεωτρήσεις, αλλά και πάλι το Βερολίνο είναι αρνητικό.

Μηχανισμός παρακολούθησης της Τουρκίας

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, η Γαλλία θα επιβάλει και τη θέσπιση ενός μηχανισμού παρακολούθησης της τουρκικής συμπεριφοράς ειδικά σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ για το επόμενο εξάμηνο ή και εννεάμηνο, με σκοπό να της επιβληθούν πρόσθετα μέτρα εάν συνεχίσει τις επεμβάσεις της. Το Παρίσι, μάλιστα, πιέζει για την εφαρμογή κυρώσεων ειδικά εναντίον εταιρειών αφενός που παραβιάζουν το εμπάργκο για εξοπλισμό που αφορά την κατασκευή τουρκικών drones, αφετέρου που εμπλέκονται στη μεταφορά τζιχαντιστών και όπλων στη Λιβύη.

 Όπως είναι γνωστό, στη σύνοδο του περασμένου Αυγούστου, ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ (Ισπανός) Μπορέλ είχε προτείνει προφορικά μία λίστα με ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα και κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου αποφασίσθηκε στην Άγκυρα να τεθεί το δίλημμα ή να εγκαταλείψει την επιθετική πολιτική της και να ανταμειφθεί με "θετική ατζέντα", ή σε αντίθετη περίπτωση να βρεθεί αντιμέτωπη με "αρνητική ατζέντα".

Σήμερα, περισσότερο ή λιγότερο, όλοι συμφωνούν ότι ο Ερντογάν δεν ανταποκρίθηκε κι ότι το μετριοπαθές διπλωματικό προσωπείο που υιοθέτησε τις τελευταίες ημέρες είναι παραπλανητικό. Υπάρχει, ωστόσο, ένας διχασμός στους κόλπους της ΕΕ για το περιεχόμενο της "αρνητικής ατζέντας". Το πιθανότερο είναι να ζητηθεί από τον Μπορέλ να καταρτίσει μία λίστα με τα περιοριστικά μέτρα που μπορεί η ΕΕ να επιβάλει στην Τουρκία. Αυτή η λίστα στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστεί από την Κομισιόν για το ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει για κράτη-μέλη και στη συνέχεια να τεθεί προς έγκριση.

Θα πάρει μήνες

Πατώντας  εδώ  θα εμφανιστεί ολόκληρο το άρθρο του Σταύρου Λυγερού που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα slpress στις 9.12

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2020 17:53

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση