Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 10:22

Το λιμάνι της αγωνίας, του Μάνου Σ.Στεφανίδη στο fb

Συντάκτης 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
pireas12Το Σκαφάκι στην Πειραϊκή. Τετραγωνισμένος, φυσικός ορμίσκος. Με το τείχος του Κόνωνα να φτάνει ως τα βράχια της ακτής. Και αναλλοίωτους τους πυργίσκους του όπου αφήναμε πιτσιρίκοι τα ρούχα μας για να κολυμπήσουμε.
Από την Ηετιωνία Πύλη και την Ηετιωνία Άκρα της Δραπετσώνας ως τους νεώσοικους της Ζέας που σώζονται κάτω από τις πιλοτές των πολυκατοικιών ο αρχαίος Πειραιεύς είναι ορατός και παρών. Ο Ηετίων ήταν μυθικός ήρωας - ιδρυτής της πόλης. Στις ακτές της Δραπετσώνας πάλι παίχτηκε ένα ανόσιο, πολιτικό δράμα ανάμεσα σε αριστοκρατικούς και δημοκρατικούς το 411 π.Χ.*
Εν είδει εισαγωγής στην κατάρρευση του κλασικού κόσμου. Αίμα σπαταλημένο στα κράσπεδα του γιαλού. Σε λίγο ο Πελοποννησιακός Πόλεμος θα τελειώσει με την θαλασσοκράτειρα Αθήνα ηττημένη και τον Πειραιά σε παρακμή.
Η μέρα ξεκίνησε με νοτιά. Κι η θάλασσα έχει φορέσει τα πράσινα της υγρασίας. Στο βάθος δεξιά η Αίγινα κολυμπάει στο πούσι. Τη χαρά του Καββαδία.
Αργότερα ο άνεμος γίνεται δυτικός, δηλαδή πουνέντες, ο Ζέφυρος των Αρχαίων. Είναι ο άνεμος της Άνοιξης που ευνοεί τη βλάστηση αλλά τώρα πνέει μήνα Δεκέμβριο, στα έμπεδα δηλαδή του Χειμώνα. Τον Ζέφυρο προσωποποιημένο, τον βλέπουμε ορμητικό να εισβάλει από τα δεξιά στην σύνθεση της περίφημης Primavera του Μποτιτσέλι στα Ουφίτσι και να βιάζει τη Χλωρίδα, τη νύμφη που φεύγει τρομαγμένη εμπρός στην ορμή του. Θαυμαστή προσωποποίηση του ανέμου που βοηθάει στη βλάστηση. Για να μεταμορφωθεί λίγο μετά, η ίδια αυτή νύμφη, σε Φλώρα, δηλαδή στην προστάτιδα της καρποφορίας και των ανθέων. Περισσότερα στον Οβίδιο!
Το δάσος, τέλος, των επταόροφων πολυκατοικιών που έχει φράξει το μέτωπο της παραλίας ως τη Βουλιαγμένη, αφιερώνεται στους ήρωες της τοπικής αυτοδιοίκησης και στους θεούς της κεντρικής εξουσίας. Εκεί να δείτε βιασμούς! Ένα από τα ωραιότερα τοπία του κόσμου, η ζωντανή ιστορία που περπατιέται, στα χέρια και τα νύχια των Νεοελλήνων.
Στην άλλη φωτογραφία τα εγκαίνια του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας. Πριν τέσσερα χρόνια. Πώς περνάει ο καιρός! Ένα δημόσιο γλυπτό που αναβαθμίζει αισθητικά τον Πειραιά και, πάρα τον πόλεμο που έχει υποστεί, σιγά-σιγά καθίσταται τοπόσημο της πόλης. Παναγιώτης Τανιμανίδης, Πόντιος, sculpsit.
(Κατά τα άλλα ο Πειραιώτης Τσαρούχης πάντα επίκαιρος: Η χειροτέρα κατοχή που γνώρισε η Ελλάς, είναι η κατοχή των Ελλήνων).
*Σ.Δ Ολιγαρχικό κίνημα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου (431-404 π.Χ.), που ανέτρεψε το δημοκρατικό πολίτευμα στην αρχαία Αθήνα και εγκαθίδρυσε τη λεγόμενη «Αρχή των 400». Εκδηλώθηκε την 14η του μηνός Θαργηλιώνος (9 Ιουνίου) του 411 π.Χ.
Για περισσότερες πληροφορίες στο σαν σήμερα εδώ
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 10:51
Λάκης Ιγνατιάδης

Ραβδοσκοπία ατζαμή

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση